USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Батьки за кордоном, вони допомагають»: як проходив співбесіду митник, який віз $700 тисяч з Ягодина

7 Червня 2021 14:04
У мережі з’явилося відео з фрагментом співбесіди Михайла Бурдейного, якого затримали з 700 тисячами доларів у багажнику.

Відео опублікував на своєму YouTube-каналі журналіст Євгеній Плінський.

Співбесіда відбувалася за тиждень до затримання, адже Михайло Бурдейний подав свою кандидатуру на очільника Волинської митниці. Так, на запитання інтерв’юера про корупційні ризики на Ягодинській митниці, кандидат не зміг дати чіткої відповіді.

«Які є корупційні ризики на Ягодинській митниці? Який один з найяскравіших ризиків? Їх є декілька. Які найважливіші на митниці, яку ви плануєте очолити? Ці ризики передбачені антикорупційною програмою Держмитслужби», - запитали Михайла Бурдейного.

Після хвилинної паузи той відповів: «Переміщення товарів через митний кордон України з ухиленням сплати мита». Така відповідь не зовсім задовольнила інтерв’юера: «Трошки по-іншому, добре, дякую».

Крім того, Михайла Бурдейного запитали, як він пояснить придбання автівки дружиною та фінансування недобудованого будинку, якщо у декларації не вказані кошти на це. У відповідь митник повідомив, що їм допомагають грошима батьки, які перебувають за кордоном.

«У дружини батьки, і мої батьки... Мої батьки за кордоном 21 рік, у дружини батьки за кордоном, вони допомагають. За їхні кошти», - переконував він.

Нагадаємо, 4 червня ДБР обшукало автомобіль начальника зміни митного посту «Ягодин» Михайла Бурдейного й виявило в багажнику цього транспортного засобу 704,3 тис. дол. Упаковки були підписані «СБ Люб.», «Прок», а ще правоохоронці вилучили записник із «дуже відомими прізвищами», яким затриманий передавав гроші.

Раніше журналісти неодноразово повідомляли, як зміна Бурдейного пропускала автомобілі «набиті» цигарками через кордон. У лютому зміна згаданого митника пропустила вантажівку з дипломатичними номерами, яка везла валюту, золото та цигарки. На «Ягодині» митники пропустили автомобіль. Контрабанду виявили вже польські митники на своїй стороні. Цей інцидент Михайло Бурдейний відмовився коментувати журналістам. Посадовець – кинув слухавку.

Читати ще: Знаменита зміна Бурдейного: волинський митник знову відзначився

Раніше голова Державної митної служби Павло Рябікін підписав наказ про порушення дисциплінарних проваджень стосовно 100 працівників Держмитслужби. Серед них – 17 керівників митниць та митних постів. Підставою порушення дисциплінарних проваджень є причетність і можлива участь у масштабних контрабандних схемах. У списку керівників митниць та митних постів, щодо яких порушене провадження, є і керівник «Устилуга» Олександр Оникійчук, а також скандально відомий колишній заступник начальника Волинської митниці ДФС Юрій Терещук.

Як повідомляє Держмитслужба, Михайло Бурдейний брав участь у конкурсі на заміщення посади керівника Волинської митниці. Однак, незважаючи на успішне проходження тестування на знання законодавства та розв'язання ситуаційних завдань, не пройшов співбесіду з комісією в частині кваліфікаційних вимог до кандидата на доброчесність та не був допущений до фіналу кадрового конкурсу.

Наразі Михайлові Бурдейному інкримінується здійснення правопорушень за ознаками статей ККУ 364 («Зловживання владою або службовим становищем»), ст. 362 («Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї») та ст. 367 («Службова недбалість»).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Лучанин Показати IP 7 Червня 2021 14:21
Чому воно ще не сидить?
Анонім до Лучанин Показати IP 7 Червня 2021 14:50
Рахують гроші
007 Показати IP 7 Червня 2021 14:42
Не на ньому має бути зроблений акцент ! Яйця в двері і піде потоком вся потрібна інформація ! Якраз на ній має базуватися слідство ! І Одночасно буде перевірка на вошивість так званих правоохоронців !
додік до 007 Показати IP 7 Червня 2021 16:27
І хто це має зробити? - Оті, хто позначені на пакетах з грошима?
нік Показати IP 7 Червня 2021 14:53
як ті декларації перевіряють, начальник собєза з володимира своїй куханій зробив відділ і 2 дітей, але один одного не декларують)))
Такі да Показати IP 7 Червня 2021 15:06
Перестаньте ганьбити патріота. Він кошти, які висилають батьки складав і спеціально підписав, щоб викрити нахаб з прокуратури, СБУ..., а ті через гадалку дізнались про це і натравили блатних. Подумайте, чому уся ганьба на Бурдейному, а не на тих, кому він регулярно возив? Що, не могли до ранку почекати і зробити масову облаву?
Євробидло до Такі да Показати IP 7 Червня 2021 16:45
Згоден на 100 %. Могли зранку всіх фігурантів взяти, а так тільки "прізвища в записнику".....
Дєд Показати IP 7 Червня 2021 15:10
100 тисяч доларів вартує збудувати будинок, кожного посадовця можна брати за жабри.
Вася Олика ПЛ Показати IP 7 Червня 2021 15:21
А у чому тут склад злочину ??? Проясніть будь ласка тему ... Є тут Пінкертони і Прокурори республікі ???
Андерсон до Вася Олика ПЛ Показати IP 7 Червня 2021 15:34
Прокурор є, але тіко народний! Зараз він трохи зайнятий, полішуків життю вчить
Дідо до Вася Олика ПЛ Показати IP 7 Червня 2021 16:32
Податки заплати і спи спокійно.
Іван Показати IP 7 Червня 2021 15:21
Так ось звідки 700 тисяч це батьки за кордону передали сину щоб жив і нетужив і посаду собі рішив.
Народна прокуратура Показати IP 7 Червня 2021 16:26
До Вася Олика. В статті зазначено, які злочини йому інкримінуються. Якщо відійти від суто їх назв, то дії цього "орла" виражались у звільненні певних осіб від сплати митних платежів у визначених законодавтсвом розмірах або у повному обсязі, це він робив як службова особа митного органу (ст.ст.364, 367 КК) і при цьому вносив у базу даних митниці неправдиву інформацію про переміщувані товари (ст.362 КК). Якщо затримали, значить для цього було попередньо проведено роботу з документування. А ось те, що "прийняли" на пів-дорозі, свідчить, що вигородили тих посадовців з Києва й інших міст, кому ці гроші везлись, адже останні, фактично, неправомірну вигоду не отримали.
Вася Олика ПЛ до Народна прокуратура Показати IP 7 Червня 2021 20:57
Короче - вели його ...
Анонім Показати IP 7 Червня 2021 17:43
На таких злачних посадах брали і будуть брати кого не посади. Я думаю можна обійтись і без митниці, а податки стягувати при продажі усіх товарів через касовий апарат. Все буде регулювати ринок, як і належить при ринковій економіці. Нащо утримувати цю касту митників,якщо мільйони доларів осідають в руках корупціонерів.
Народна прокуратура Показати IP 7 Червня 2021 18:54
До Анонім. По-перше, через митницю возять крім товару, також зброю, наркотики, антикваріат, червонокнижних тварин і т.п., що у вільному продажу не перебуває. По-друге: щось деже сукнівно, що українці усі законослухняно зареєструються підприємцями і почнуть чесно платити податки. як зажди почнеться торгівля по оголошеннях і інтернеті і тому подібні "виверти". По-третє: на жаль, бюджет держави, з якого виплачується також соціальна допомога, будуються дороги і т.д. наповнюють не підприємці, а та ж митниця і офіційно працюючі звичайні громадяни, котрі сплачують податок зі своєї зарплати
Арафат до Народна прокуратура Показати IP 8 Червня 2021 04:36
«...наповнюють не підприємці...» - ? То я можу податкову послати?
Анонім до Народна прокуратура Показати IP 8 Червня 2021 10:17
Крім митниці є прикордонники, які можуть дивитися, щоб нічого поганого не завезли. Бюджет буде наповнюватися з податків при продажі товарів,по-моєму, так бюджет зможе отримати набагато більше. Покупець з чеком має право повернути товар, він захищений, у нього є переваги. Контролювати порушення, на мою думку, державі в такому випадку буде легше, ніж контролювати митників, за 30 років це зробити у нас нікому так і не вдалося, я з Любомля, а тому знаю, що кажу.
Александр Клинцов Показати IP 8 Червня 2021 22:27
Колись Ю.В. притиснула одеську митницю через 7-й кілометр. Дуже ефективно, але й дуже ненадовго.
лінивець Показати IP 9 Червня 2021 18:41
де за кордоном можна заробити 700тис? чим там займались батьки прикордонника?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus