USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Власний інтерес? Чому частина депутатів Луцькради змінила позицію в боротьбі зі смородом

11 Жовтня 2019 17:52
Місто Луцьк накриває неприємними запахами, а місцеві депутати заговорюють питання. Ще кілька місяців тому обранці громади разом голосували за звернення до центральної влади щодо діяльності біоетанольного виробництва (заводу «Біо Пек»), яке забруднює повітря і поширює сморід. Та менш як за півроку частина з них змінили позицію. Що могло спонукати депутатів «змінити курс»?

Нагадаємо, 10 жовтня, під час засідання позачергової сесії деякі луцькі депутати забили на сполох через чергове екологічне лихо у місті. Так, після жовтневих замірів на полях фільтрації підприємства «Біо Пек» у рази підвищені показники норми викидів сірководню та аміаку. Саме тому депутати підтримали рішення закрити підприємство, через яке лучани змушені дихати шкідливими випарами, які також мають неприємний запах.

Але окремі луцькі обранці громади, зокрема представники фракцій Народний Контроль та Самопоміч не підтримали звернення міської ради до Кабінету Міністрів щодо закриття основного джерела смороду, яке до того ж поширює шкідливі речовини у повітрі, – заводу із виготовлення біоетанолу «Біо Пек».

Літньо-передвиборче голосування

Під час пленарного засідання 58-ї сесії Луцької міськради 26 червня, депутати ухвалили звернення до Мінекології, Міністерства аграрної політики, СБУ щодо вивчення екологічних проблем територіальної громади. Зокрема, йшлося про поширення смороду і забруднення повітря підприємством «Біо Пек». Підтримали цей проект рішення усі присутні депутати.
Один з депутатів, який теж був присутній на цьому засіданні – депутат від Народного Контролю Павло Данильчук почав згодом активно піднімати це питання в рамках своєї передвиборчої кампанії на парламентських виборах до Верховної Ради України. Його гасло влітку цього року навіть звучало «Проти смороду та корупції».

«Проти смороду та корупції! Крок №2 - знезараження мулових карт на відстійниках цукрового заводу в районі вулиці Львівської і силами того ж таки заводу. Контроль над новими скидами відходів виробництва біоетанольного заводу. Встановлення цілодобової охорони навколо відстійників для унеможливлення незаконних скидів», - йшлося в одному з повідомлень пресслужби кандидата.
Вибори минули, кандидат не переміг, а сморід в місті так і залишився.

«Осінні пахощі»

Все літо Луцьк воював з одним з найголовніших винуватців неприємного запаху в місті – компанії «Біо Пек». Після звернення міської ради, після збору підписів городян, після звернень та зустрічей з міністрами, ситуацію нарешті вдалося врегулювати: після проведення перевірок, фахівці з Києва встановили перевищення гранично допустимих норм викидів шкідливих речовин у атмосферу, оштрафували підприємство і заборонили йому використовувати поля фільтрації, що унеможливило ведення господарської діяльності Гнідавським цукровим заводом і ТОВ «Біо Пек».
Проте вже 9-го жовтня, лучани знову були змушені дихати нестерпним смородом, неприємний запах практично «накрив» усі мікрорайони міста.

Як повідомив 10 жовтня заступник міського голови Костянтин Петрочук, доповідаючи під час сесійного засідання, напередодні чергової хвилі смороду, а саме за день до того, 8 жовтня, фахівці Держпродспоживслужби саме проводили заміри на межі санітарних зон фільтраційних полів згаданого заводу «Біо Пек». За їхніми даними, в повітрі було перевищена кількість аміаку та сірководню. І вже наступного дня це відчули всі лучани.
Саме тому в міській раді оперативно підготували звернення до профільних міністерств про вирішення екологічної проблеми територіальної громади Луцька, адже на 10 жовтня депутати зініціювали скликати позачергове засідання сесії міськради. Зі слів Петрочука, перевірки результату не дали: «Біо Пек» і далі труїть лучан, тож варто звернутися до центральної влади заборонити діяльність підприємства, адже це її компетенція. Лише тоді, коли підприємство не зможе виготовляти небезпечну речовину, переконує він, ситуація з чистим повітрям в місті вирішиться.

«Заговорене» питання

Але звернення не підтримали: частина депутатів, які раніше виступали за вирішення проблеми в місті, це питання «заговорили».

Зокрема, депутат Павло Данильчук спочатку почав стверджувати, що не знає, який ефект був від попередніх звернень і чи був якийсь результат. У відповідь на це секретар міськради Григорій Пустовіт нагадав, що всім депутатам відповіді надсилалися. А Костянтин Петрочук додав: термін виконання приписів за результатами цього звернення вже минув.

«Нам прийшла відповідь про те, що вжиті заходи у вигляді позапланової перевірки, видані приписи, а винуватці зобов’язані привести в норму викиди. Строк виконання цих приписів – до середини вересня. І ось 8 жовтня на межі полів фільтрації зафіксовано, що викиди сірководню перевищують норму у 2 рази, а аміаку в 1,5 рази», - пояснив заступник міського голови, наголошуючи, що підприємство «Біо Пек» знову почало труїти мешканців Луцька та навколишніх сіл.

Депутатів від «Самопомочі», зокрема, Тараса Шляхтича та Миколу Собуцького цікавило, чи є ймовірність того, що джерелом смороду може бути інше підприємство: приміром, колишній Луцький спиртогорілчаний комбінат чи підприємства з виробництва курячих яєць чи ковбас, які теж свого часу «підозрювали».

У відповідь на це Костянтин Петрочук зазначив: всі ці підприємства надали достовірні документи, в яких підтверджується, хто й куди вивозить відходи і ці дані ретельно перевірили. Зокрема, спиртогорілчаний ділить відходи на сухі та вологі. Перші вивозять на Хмельниччину, а технічну воду зливають у міську каналізацію і Луцькводоканал постійно проводить заміри викидів шкідливих речовин, і не виявили їх перевищення. Аналогічно й з іншими виробниками. Тож, фактично, єдиним головним винуватцем смороду в місті є Гнідавський цукровий завод в тандемі з підприємством «Біо Пек». Саме їхню діяльність депутати хотіли попросити припинити.
Однак, Павло Денильчук повідомив: голосувати за це звернення не буде, бо на його думку, питання «не до кінця вивчене», у тому числі й з іншими потенційними джерелами смороду. На його думку, треба оголошувати в місті надзвичайну ситуацію, встановлювати аналізатори повітря і… запросив депутатів на променад на поля фільтрації після сесії. Не переконало депутата і те, що напередодні місцевий активіст Сергій Шараєвський опублікував відеозвіт візиту на фільтраційні поля і підтвердив, що неприємний запах там таки є.

А Юлію Вусенко (Самопоміч) цікавило, чому сьогодні в місті не говорять про реконструкцію очисних споруд, вивчення інших ймовірних джерел смороду. А коли їй нагадали, що в місті створена відповідна робоча група, вона поскаржилася, що її до складу групи не включили, хоча на засідання може приходити будь-хто, адже вони відкриті.

Її колега з фракції Самопоміч Тарас Шляхтич переконував: він не впевнений, що винуватець «Біо Пек», аргументуючи це тим, що на його думку, концентрація неприємних запахів у жовтні була більшою, аніж навіть улітку, а запах поширювався не біля фільтраційних полів, а в інших, віддалених від них мікрорайонах. Аргументи про результати замірів і перевірок, зроблених напередодні, не переважили для депутата суб’єктивних вражень і коментарів у соцмережах.

У результаті – достатньої кількості голосів для звернення до профільних міністерств у міській раді не назбиралося. Утримались від голосування депутати Юлія Вусенко, Микола Собуцький та Алла Надточій, Павло Данильчук, Олександр Лазука, Анна Мов’як. Усі вони – представники фракцій «Самопоміч» та «Народний Контроль», ще в червні охоче підтримували звернення щодо вирішення екологічної проблеми Луцька.
Дивує лише те, як кардинально змінилася позиція депутатів щодо заводу «Біо Пек» за якихось 4 місяці.

Замість P.S.:

Для того, щоб не забруднювати повітря неприємним запахом, підприємству достатньо всього лиш поставити відповідне фільтраційне обладнання. Та коштує воно чималі гроші, набагато дешевше – прикупити декількох лобістів в органах місцевого самоврядування та контролюючих структурах, аби вони захищали інтереси підприємства. Виникає логічне запитання: чи, бува не саме це відбувається в міській раді, коли борці зі смороду перетворюються в захисників винуватця. І чи не тим самим повітрям дихають луцькі депутати, які за декілька місяців «перевзуваються» під час голосувань. Хіба, можливо, їм не смердить.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лучанин Показати IP 11 Жовтня 2019 18:10
Владо ! Шось роби ! Бо другий раз лучан не пройде надурити !
скептик Показати IP 11 Жовтня 2019 19:03
вкотре пояснюю круглим де*ілам. відходи "Біопеку" - кубові залишки після перегонки збродженої меляси НЕ ВИДІЛЯЮТЬ ні аміаку, ні тим більше сірководню. це від фекалій, які роками виливались на поля фільтрації
народна прокуратура Показати IP 11 Жовтня 2019 20:05
Ніяких лоббістів в Україні не існує по закону. Депутати, які надають невиправдані переваги будь-якій особі, тим більше - набуваючи якісь втгоди - корупціонери (Закон України "Про протидію корупції").
Лучанин до Скептик Показати IP 11 Жовтня 2019 20:07
Де ти такий розумний взявся? Премію отримав?
скептик до Лучанин до Скептик Показати IP 11 Жовтня 2019 20:38
на відміну від тебе в школі вчився
Виборець Показати IP 11 Жовтня 2019 20:37
Пане Пустовіт ! З такого майданчика стартувати на виборах - результат заздалегідь відомий. І навіть до ворожки не ходи !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus