USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Вночі вертольоти розпилять ліки з неба»: в соцмережах поширюють черговий фейк

16 Березня 2020 21:08
На фоні введення всеукраїнського карантину задля зупинки поширення коронавірусу в соцмережах поширюють повідомлення про те, що, буцімто, з 23:00 до 05:00 ранку з неба гелікоптери розпилюватимуть ліки. Нічого спільного з реальністю ця інформація не має, адже повідомлення – неправдиве.

Фейк спростували у фейсбук-спільноті «По той бік новин», яка спеціалізується на аналізі інформації зі ЗМІ та соцмереж. Подаємо текст спростування:

«Нова хвиля фейка з класичною структурою. «Я хочу повідомити вам» - ти взагалі хто? Хто ця людина, яка хоче щось повідомити? Нема відповіді. Якщо немає автора - такій інформації вірити не варто.

«…що сьогодні о 23:00» - це повідомлення ми отримали і вчора і сьогодні. То коли конкертно? Такі повідомлення стають циклічними фейками і виникають в різний час. Якщо немає конкретної дати у повідомленні - такій інформації вірити не варто.

«…які запустять вертольоти, які запустять ліки для дезінфекції» - що? Хто запустить? Де запустять? Звідки інформація? Немає конкретики і вказівки на дежрело - подібній інформації довіряти не варто. Якщо раптом хтось повірив - одразу потрібно йти на офіційні сайти Кабміну і/або Міністерств.

«…це означає, що ви повинні мати всі вікна закриті на ніч» - як вам формулювання? Ми так не говоримо. Коли потрібно, щоб вікна були закриті, що в українській, що в російській мовах кажуть: «закрити вікна». Таке формулювання притаманне англійській і відповідно гугл-транслейту.

Ну і далі класично: інформуйте всіх, «щоб нехай знають».

Тут немає жодного факту, повідомлення, яке б’є на сполох і наганяє паніку. Будь ласка, не поширюйте такі нісенітниці», - пишуть автори.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
антивірус Показати IP 16 Березня 2020 21:39
А я так хотів би, щоб розпилили щось смачненьке. Ви вбили мою останню радість..
ВОВК Показати IP 16 Березня 2020 22:03
ВИЙДУ Я НА ВУЛИЦЮ І ВІДКРИЮ РОТА ХАЙ МЕНІ НАКАПАЄ ТРОХИ З ВЕРТОЛЬОТА !
Йой Показати IP 16 Березня 2020 23:01
А звідки візьмуться гелікоптери? Олігархи свої точно не віддадуть.
777 Показати IP 16 Березня 2020 23:25
у нас всего вертолетов то живых штук 5 осталось,давайте их беречь....
Анонім Показати IP 16 Березня 2020 23:27
Яка фейкова ско**няка почала таке розповсюджувати? Знайти та впаяти пілюлей проти брехунвірусу!
ххххх Показати IP 28 Березня 2020 17:29
Десь над Дубровицьким районом дві неділі назад, дійсно летали вертольоти. Багато вертльотів. Тоді багато хто бачив. Якщо то не антисептик то що то таке було. І чому, хто розповсюдить таку інформацію у фейсбуці, то до того зразу фсб приїжджало? І чому відразу після вертольотів, по всій області випалили всю траву масово? Вся область палихала і багато, що тоді погоріло.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus