USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волиньрада просить не допустити продаж луцького спиртзаводу за ціною металобрухту

12 Березня 2020 18:44
Волинська обласна рада скерує звернення до центральної влади з проханням не допустити приватизацію Луцького МПД ДП «Укрспирт».

Про це йшлося 12 березня під час пленарного засідання 29 сесії Волинської обласної ради.

Депутати розглянули проєкт рішення про звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо недопущення приватизації Луцького МПД ДП «Укрспирт».

Луцьке МПД державного підприємства «Укрспирт», засноване в 1946 році, є одним із найстаріших підприємств Волинської області. Продукція комбінату вирізняється високими органолептичними властивостями, її випуск забезпечується надійним контролем на всіх етапах та багатоступеневою системою фільтрації. Для виготовлення міцних напоїв використовуються високоякісні спирти та виключно натуральна сировина. Спирт виробництва Луцького МПД ДП «Укрспирт» за своїми фізико-хімічними характеристиками входить у п’ятірку найкращих в Україні. На заводі упроваджено замкнутий цикл виробництва – від спирту до готових горілчаних виробів.

На підприємстві працюють близько 150 осіб. Діяльність комбінату забезпечує стабільні надходження до державного і місцевого бюджетів.

Водночас у грудні 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон, який із 1 січня 2020 року скасував державну монополію на виробництво спирту, аби вивести цей ринок з тіні. Закон, зокрема, передбачає приватизацію наявних спиртзаводів. Завершити приватизацію об'єктів державного підприємства «Укрспирт» заплановано до 1 липня 2021 року.

Депутати наголошують, що викликає питання механізм демонополізації та приватизації галузі, адже нерідко чиновники, які займаються цим питанням, не мають чіткої програми реформування.

«Небезпідставними є й наші побоювання, що запропонована урядовцями модель «спочатку демонополізація, потім приватизація» призведе до продажу державних заводів за ціною металобрухту, беручи до уваги, що їхня матеріально-технічна база в переважній кількості випадків є застарілою. Держава може практично за безцінь втратити свій стратегічний актив, здатний приносити сотні мільйонів гривень надходжень до бюджету», – наголосили обранці громади.

Як невтішний приклад такого сценарію згадується майновий комплекс Івано-Франківського обласного об’єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, який продали з аукціону за 29,76 мільйона гривень. Початкова вартість комплексу становила 58,35 мільйона гривень.

«Із метою недопущення руйнації спиртової галузі регіону ми, депутати Волинської обласної ради, звертаємося з проханням не допустити приватизації Луцького місця провадження діяльності державного підприємства «Укрспирт», унаслідок якої підприємство припинить свою багатолітню діяльність, а сотні працівників та членів їхніх родин залишаться без роботи та засобів для існування, – вказали обранці громади. – У зв’язку з цим пропонуємо прийняти відповідні рішення для того, щоб залишити Луцьке МПД ДП «Укрспирт» у державній формі власності або, як альтернативний варіант, передати підприємство у спільну власність територіальних громадам сіл, селищ, міст області».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 12 Березня 2020 19:12
Я за приватизацію спиртзаводу, бо те що з нього зробили недолугим державним управлінням це катастрофа. Років 10-15 тому - еа полицях магазинів стояла луцька горілка. Завод працював . А зараз місяць у рік шкутильгає. Луцької горілки ніде немає. Прийде хазяїн - викупить буде зацікавлений, щоб завод працював, а не простоював. Керівникам то однаково - простій - не-простій зарплати свої тисячі отримують, а прості працівники - перебиваються з хліба на воду. Інша справа, що хазяїн добре подумає чи своєвласне розвозити ящиками по депутатах. А державне - нікому не шкода та й депутати долю малую з того всього надурняк вип"ють.
Їван із Свинюх Показати IP 12 Березня 2020 19:27
У кожній порядній країні державна влада, яка себе поважає, - завжди має монополію на спирт і тютюн ! Навіть за Польщі так було і горілка так і звалась - монополька ! А тут в злодіїв так руки чешуться ! І в &упі вони мали якісь пріорітети ,закони економіки і там же мають Україну ! Навіть Янукович, який зробив спробу вкрасти наш комбінат, потім прозрів, йому стало дуже встидно і він прорік сакраментальне: Астанавітєсь ! І зробили комбінат державним, але, як виявилося, ненадовго. Нема на то ради !
Ваня з Луцька до Їван із Свинюх Показати IP 12 Березня 2020 20:39
Державне регулювання обігу спирту є лише в скандинавських країнах, деяких штатах США і Канади. І все. У всіх інших країнах є акцизний податок . Державі чесно кажучи однаково, хто власник. Питання в тому, що державна власність неефективна. Всьо кругом колхозноє . І всякі оборудки-шмудки на державному підприємстві дуже просто провертати. Керівництво чи є прибутки чи немає - зарплату отримує справно від держави. А там гульк - і підприємство банкрут. По правді кажучи, якщо керівництво вашого заводу таке професійне і чесне, то де продукція?Чому немає горілки?Якщо ви не працюєте, то чого не пустити тих хто зможе працювати. А то якось нелогічно - і сам не гам і другому не дам
В міру вживаючий Показати IP 12 Березня 2020 22:13
А до речі, яка доля того спійманого TIRа із бочками спирту, який не то наполовину заїхав на територію заводу, не то наполовину виїхав і чи то задом чи то передом ? Шось присохло чи то спиртяра випарувалася ? А нема спирту - нема і дєла ? Але затямте - ніхто не забутий, ніщо не забуте ! При потребі, надіємось, дістануть з-під сукна - дуже вже серйозний аргумент при теперішніх пасьянсах !
Народна прокуратура Показати IP 12 Березня 2020 22:48
До Ваня з Луцька. У Луцьку вже було приватизовано безліч заводів і фабрик. Багато з них приватні власники зробили ефективними? Приклади - КРЗ, меланжевий комбінат, шовкова фабрика і т.д.
Анонім до Народна прокуратура Показати IP 13 Березня 2020 10:55
Не плутай сліди прокурор. Одне дєло а вучери вкрасти - інше діло купити за гроші у свою власність як на сьогодні вимагає Кабінет міністрів. Заплатить свої гроші - буде старатися їх відбити, а не пустить все на самотьок

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus