USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинська громада може втратити інвестора через невиконання розпорядження Кабміну

13 Червня 2018 22:01
Попри затверджений урядом план-графік передачі земель Держгеокадастром з державної власності в комунальну об’єднаним територіальним громадам, лише 2 з 10 волинських ОТГ так і не отримали ділянки – йдеться про Прилісненську та Любешівську ОТГ. У Держгеокадастрі, своєю чергою, пояснюють, що передачу земель тимчасового пригальмували через бюрократичні процеси. Натомість голова Прилісненської ОТГ каже, що через ці зволікання громада може втратити інвестора.

Нагадаємо, 31 січня 2018 року Кабмін прийняв розпорядження, відповідно до якого Держгеокадастр має передати землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів, у комунальну власність об’єднаних територіальних громад до кінця цього року.

Як повідомив Інформаційному агентству Волинські Новини голова Прилісненської ОТГ Ігор Терещенко, землі в комунальну власність громада мала отримати ще 31 березня.

Однак під час чергової передачі земель, яка відбулася 6 червня, дві ОТГ так і не одержали земельних наділів. Йдеться про Прилісненську та Любешівську ОТГ, ділянки яким мали передати згідно з планом-графіком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.
«Із 10 громад, яким мали передати землі до кінця травня, не дали тільки двом… На якій підставі ігнорують вказівку Кабміну?» – обурився Ігор Терещенко.

Він розповів, що звертався за роз’ясненнями до Держгеокадастру у Волинській області, де йому сказали, що передачу земель ОТГ «тимчасово припинили за розпорядженням зверху». З цією проблемою він звертався і в головне управління Держгеокадастру на гарячу лінію, де йому пообіцяли дати відповідь протягом 14 днів.

Зауважимо, що Прилісненська ОТГ виявила бажання співпрацювати з комунальним підприємством Волиньради «Волиньприродресурс», аби налагодити легальний видобуток бурштину, прибуток від якого по 25% залишатиметься у місцевому та районному бюджетах, а ще 50% – в обласному. КП «Волиньприродресурс» отримало для цього всі необхідні дозволи і погодження, проте через штучне втручання влади і правоохоронців тут досі не можуть розпочати геологорозвідку.

Ігор Терещенко розповів, що громада вже почала налагоджувати співпрацю з потенційними інвесторами, однак у зв’язку з тим, що Прилісненська ОТГ досі не отримала в комунальну власність землі, інвестори можуть просто піти.

«Хто мені тоді поверне мільйонні збитки?» – акцентував голова й додав, що впевнений у тому, що передачі ділянок «штучно перешкоджає ОДА».

У коментарі ІА Волинські Новини головний спеціаліст сектору взаємодії зі ЗМІ та громадськістю Головного управління Держгеокадастру у Волинській області Сергій Дмитрук пояснив, що Прилісненській і Любешівській ОТГ не передали земельні ділянки в комунальну власність через невідповідність документації.

«Потребують виправлення положення, зазначені у висновках землевпорядної експертизи. Її проводили щодо технічної документації з інвентаризації земельних ділянок із особливо цінними ґрунтами. Окрім того, щодо сформованих у ході попередньої інвентаризації земельних ділянок зараз здійснюється аналіз на предмет накладення на них встановлених відомостей по обтяженню речових прав та обмеженні у використанні», – зазначив Сергій Дмитрук.

Він повідомив, що в подальшому передача земельних ділянок волинським ОТГ відбуватиметься відповідно до плану-графіку, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України, а передача усіх земель територіальним громадам має завершитися до кінця цього року.

«У процесі передачі земель найбільший обсяг робіт займає саме встановлення меж земельних ділянок, тобто проводиться їхня інвентаризація», – наголосив держслужбовець і додав, що у випадку неінвентаризованих ділянок процес передачі земель громадам триває довше.

Коли ж відбудеться наступна передача земельних ділянок волинським ОТГ, поки невідомо.

Зазначимо, що на Волині вже провели дві передачі земель, у результаті яких ділянки отримали дев’ять ОТГ. Першу здійснили 27 лютого 2018 року, коли Городищенській ОТГ передали 962 гектари. На другій, яка пройшла 6 червня, 8 ОТГ одержали 756 ділянок загальною площею майже 10 тисяч гектарів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus