USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинські короваї ділять в Італії та Німеччині

6 Лютого 2019 07:20
Валентина Градиська з Боратина Луцького району – дипломований пекар-кондитер. Після технікуму молода спеціалістка встигла кілька років попрацювати за професією. Каже, тоді більше мала справу з пісочним тістом. Та вже понад 15 років пані Валентина випікає короваї. За цей час вона виготовила їх близько семи тисяч, пише газета Волинські Новини від 31 січня.

Замовників не бракує, адже її роботи – справжні витвори кондитерського мистецтва. Пані Валентина працює разом із доньками Анною та Ольгою. Династія спеціалізується на виготовленні різноманітних тортів, тістечок, капкейків, макарунів, зефіру, імбирного печива та інших оригінальних смаколиків. Солодкими шедеврами з Боратина залюбки ласують не лише на Волині, а й у різних куточках України та світу. Неодноразово короваї замовляли на весілля в Тернополі, Львові, Києві, Одесі, Дніпрі, Італії, Німеччині, Чехії, Польщі.

За словами кондитерки, перший коровай вона спекла для похресника. Дуже хвилювалася, та весільний хліб вийшов на славу. Окрилена успіхом, Валентина стала приймати замовлення. На початках довіряла тільки домашній печі, однак останні три-п’ять років випікає в німецькій електричній духовці.



«Спочатку я дотримувалася правила, що женихам коровай випікають у четвер (чоловічий день), а нареченим – у п’ятницю (жіночий). Та коли замовлень побільшало, на ці прикмети не зважаю», – каже господиня.

Валентина не приховує: іноді трапляється, що весільний хліб має якийсь ґандж. Таку випічку кондитерка роздає знайомим, а замовникам пече бездоганний виріб. Короваї прикрашають по-різному – про це домовляються завчасу. Доньки оздоблюють білковою глазур’ю, а мама – прісним тістом. Талановита родина підглядає можливі варіанти в інтернеті, потім застосовує на практиці. Валентина не цурається вчитися в досвідченіших колег, їздить на майстер-класи. Так опанувала техніку виготовлення кількашарових короваїв.



У роботі боратинська майстриня дотримується певних правил. Весь посуд має бути ідеально чистим, усі пропорції продуктів – чітко витриманими. Для цього користується електронними вагами. Пані Валентина розповіла, що використовує лише львівські пресовані дріжджі, адже сухі її не раз підводили. Борошно обов’язково просіює, тоді воно насичується киснем і набуває кімнатної температури. Збите борошно, узяте з пачки чи мішка, не дасть тісту «зарухатися».

Напевно, тому випічка пані Валентини неймовірно смачна і красива. Усі, хто куштував боратинські смаколики, замовляють їх знову і знову.

ПАЛЯНИЧКА ЗДОБНА

Валентині замовляють не лише весільні короваї, а й паляниці на заручини. Рецептом випічки кондитерка поділилася із читачами.

Закип’ятити 1 скл. молока, додати 50-70 г хорошого масла. Бажано не замінювати його маргарином. Але якщо інших варіантів нема, то його треба узяти більше.

Підготувати 1 скл. цукру і 40 г свіжих дріжджів. Дріжджі покришити й засипати 1 ст. ложкою цукру, узятого зі склянки. Решту цукру збити з 4 яйцями на піну, додати ванілін. Потім влити гаряче молоко з маслом, продовжуючи збивати. Відставити, щоб трішки охололо. Суміш має бути не гаряча, але добре тепла. До неї додати дріжджі й вимішати. Відставити на півгодини. Після цього всипати склянку просіяного борошна, вимішати і відставити на 20 хв. Миску накрити фольгою, щоб розчина не охолоджувалася. У процесі бродіння час до часу підбивати вінчиком. Потім підсипати ще борошна й замісити тісто. Воно має бути не туге, як на вареники, але і не рідке, щоб паляниця не репнула. Викласти тісто в круглу тортівницю, дно бажано вистелити пекарським папером, змастити олією. Паляничку змастити збитим яйцем і випікати за 165°С 40-45 хв.

Оксана КУЦИК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Волиняк Показати IP 8 Лютого 2019 16:40
Творчо і смакотливо!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus