USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Виборча кампанія на Волині: які порушення виявили у січні

31 Січня 2019 12:49
У січні в області були активнішими потенційні кандидати, ніж офіційно зареєстровані.

Про це стало відомо під час прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА на тему: «Перший місяць виборчої кампанії на Волині: передвиборна активність кандидатів і типові порушення» 31 січня у Луцьку.

Протягом січня в області спостерігали значно більшу активність з боку потенційних кандидатів, ніж з боку зареєстрованих. Потенційні та зареєстровані кандидати вже розпочали використовувати різні форми агітації: розміщення зовнішньої реклами (білборди, сітілайти), розміщення політичної реклами у ЗМІ (інтернет-видання та друковані видання), встановлення інформаційних наметів, поширення партійних газет, проведення зустрічей з виборцями.

З особистим візитом на Волині у січні побував лише один потенційний кандидат – чинний президент Петро Порошенко.

Таку форму активності як зовнішня реклама використовували 13 потенційних кандидатів. В онлайн-ЗМІ за моніторинговий період виявили 85 публікацій позитивного спрямування про зареєстрованих та потенційних кандидатів. Так, у місцевих інтернет-виданнях виявили 58 позитивних публікацій про Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»), 17 – про Валентина Наливейченка (Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість»), по 3 – на користь Юлії Тимошенко, Руслана Кошулинського, Андрія Садового, одна на користь Олега Ляшка.

В друкованих виданнях (обласні та районні газети) найбільше матеріалів з позитивною інформацією, 19, стосувалися Петра Порошенка, також виявили 15 позитивних публікацій про Юлію Тимошенко.

Поширеним явищем в області є встановлення партійних наметів і розповсюдження через них партійних газет та інших друкованих матеріалів. Таких фактів на Волині виявили 30. Окрім того, зафіксували шість фактів поширення друкованої агітаційної продукції без наметів, зокрема, партійних листи вік, календарів, газет на користь чотирьох кандидатів: Олега Ляшка, Анатолія Гриценка, Андрія Садового та Руслана Кошулинського.

Найпоширенішим порушенням виборчого законодавства у січні на Волині стало розміщення друкованих матеріалів передвиборчої агітації на зовнішніх носіях реклами. Такі порушення стосувалися кандидатів Андрія Садового, Анатолія Гриценка, Ольги Богомолець, Олександра Шевченка, Євгенія Мураєва, Олега Ляшка, Юлії Тимошенко та Руслана Кошулинського. За цими фактами подали 10 заяв до правоохоронних органів з проханням перевірити зафіксовані факти.

Протягом січня виявили 21 матеріал агітації в онлайн-ЗМІ, не позначений як політична реклама. Зокрема, це 15 матеріалів на користь Валентина Наливайченка та шість матеріалів на користь Анатолія Гриценка.

Окрім того, зафіксували два факти розповсюдження друкованої агітаційної продукції без вихідних даних.

У Луцьку зафіксували два факти поширень агітаційних листівок на користь Андрія Садового на вулиці Лесі Українки. У штабі «Самопомочі» повідомили, що не знають цих людей.

Координатор ГМ ОПОРА у Волинській області Катерина Шарпата відзначила, що в онлайн-ЗМІ політичну рекламу позначають переважно зірочками або тегами, що є порушенням виборчого законодавства. Такі матеріали повинні мати позначку «політична реклама».


Також під час прес-конференції представили нову ініціативу ГМ ОПОРА – громадських омбудсменів з виборчих прав. З січня під час виборчої кампанії як президентських, так і парламентських виборів, в кожній області працюватиме такий омбудсмен, який допомагатиме активістам в роботі, захищатиме активні та пасивні виборчі права, спільно реагуватиме на порушення і намагатиметься попереджати їх. Також омбудсмен здійснюватиме моніторинг невідворотності покарань за порушення. На Волині громадським омбудсменом з виборчих прав працюватиме Євгенія Коваленко.


Щодо повідомлень про проведення соцопитувань на користь Петра Порошенка, їх проводять активісти партії «Солідарність», під час опитувань здійснюють збір персональних даних, що є грубим порушенням законодавства. За це, як зауважила Євгенія Коваленко, передбачена кримінальна відповідальність. Наразі конкретних зафіксованих фактів проведення таких опитувань в ГМ ОПОРА немає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus