USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Виборча кампанія на Волині: виявляють фейкові опитування та чорний піар

25 Лютого 2019 14:00
Протягом лютого активнішою стала виборча кампанія на Волині: щодо кандидатів на посаду президента публікують недостовірні соцопитування та інформацію з елементами чорного піару.

Про це стало відомо під час прес-конференції щодо забезпечення законності та правопорядку під час проведення виборів Президента України в ГУ Національної поліції у Волинській області 25 лютого.

Координатор ГО ОПОРА в області Катерина Шарпата розповіла, що у період з 28 січня на Волині дещо підвищилася активність кандидатів на посаду президента. Так, вже 17 кандидатів використовували бодай одну з форм агітації (у січні таких кандидатів нараховували 14). Найпопулярнішими формами агітації є розміщення зовнішньої реклами – білбордів та ситілайтів, також відбулося два особисті візити кандидатів на Волинь (Віталія Купрія та Валентина Наливайченка), встановлення агітаційних наметів, поширення друкованої агітаційної продукції, агітаційних матеріалів в онлайн-ЗМІ та друкованих ЗМІ. Виявили новий вид агітації – політичну рекламу на автобусах (на користь Олега Ляшка, Андрія Садового та Петра Порошенка).

Команди 14 кандидатів використовують зовнішню рекламу, 8 встановлюють агітаційні намети. Найбільше агітаційних матеріалів в онлайн-ЗМІ виявили на користь Валентина Наливайченка – 47, також було три матеріали на користь Петра Порошенка, два на користь Руслана Кошулинського. По одному на користь Володимира Зеленського та Анатолія Гриценка.

В друкованих ЗМІ виявили 16 матеріалів позитивного спрямування про кандидатів, 5 – на користь Петра Порошенка, 2 – на користь Юлії Тимошенко, один – на користь Олександра Шевченка, по три – на користь Валентина Наливайченка та Олега Ляшка, та по одному – на користь Володимира Зеленського та Анатолія Гриценка.

Щодо виявлених порушень, переважно вони стосувалися поширення друкованих агітаційних матеріалів без вихідних даних. Зокрема, йдеться про 13 випадків – розміщення агітаційної продукції без передбачених законом даних та поширення газет, листівок, буклетів тощо. Найбільше фактів порушень виявили з боку команди Руслана Кошулинського (7).

П’ять фактів стосувалися агітації в заборонених законом місцях: у Луцьку на електроопорі виявляли листівку на користь Руслана Кошулинського без вихідних даних, у приміщенні «Укрпошти» виявляли листівки на користь Андрія Садового, в Іваничах в приміщенні бібліотеки виявляли газети на його користь, у Горохові – листівки на електроопорі на користь Руслана Кошулинського.

Також виявили 12 фактів пошкодження агітаційних матеріалів. Так, у Колках та Любешеві пошкодили біл-борди на користь Петра Порошенка, у луцьку на вулицях Глушець та Рівненській пошкодили друковану агітаційну продукцію опозиційної платформи «За життя», на вулиці Сенаторки Левчанівської пошкодили ситілайти на користь Володимира Зеленського, на проспекті Перемоги пошкодили два ситілайти на користь Юлії Тимошенко, на проспекті Молоді зеленою фарбою облили білборд на користь Євгенія Мураєва.

Чотири факти стосувалися поширення результатів опитування громадської думки в районних газетах без необхідних реквізитів. Так, при публікації матеріалу про те, рейтинг Петра Порошенка зростає у районних газетах «Наше життя» (Любомль), «Слава праці» (Луцьк), «Сільські новини» (Стара Вижівка), «Вісті Ковельщини» (Ковель) не вказали чіткого переліку питань респондентам та замовника дослідження.

Фіксували також факти поширення неправдивої інформації з елементами чорного піару: невідомі агітатори поширювали газету «Чесна країна» з негативною інформацією про п’ятьох кандидатів. Низку негативних матеріалів знаходили в друкованих ЗМІ: у газеті «Твій вибір» від 21 лютого був розміщений негативний матеріал про кандидата Зеленського, у газеті «Волинь» - негативні матеріали про Тимошенко та Гриценка.

Щодо фактів збору агітаторами персональних даних громадян, Катерина Шарпата повідомила, що такі дані збирали в агітаційних наметах Петра Порошенка, Юлії Тимошенко та Руслана Кошулинського. Спостерігачів зацікавив цей факт, але наразі відповіді про те, з якою метою відбувається збір персональних даних від представників команд цих кандидатів не надійшло.

Готують матеріал щодо випадків агітації з боку священиків, наразі про це беруть коментар у юристів, аби ті дали фахову оцінку використанням релігійної тематики у виборчому процесі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus