USD 40.65 41.05
  • USD 40.65 41.05
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.00 10.20

Виявили новий вид динозаврів, які жили 70 млн років тому: у них були рекордно крихітні лапи

25 Травня 2024 00:36
Науковці виявили новий вид динозавра у формації Ла-Колонія в Патагонії, вік якого оцінюється приблизно в 70 мільйонів років. Особливістю цього виду є його надзвичайно маленькі кінцівки, які є ще меншими, ніж у знаменитого Тиранозавра рекса.

Koleken inakayali, який зовнішньо нагадує відомого карнотавра, з’явився в журналі археології разом із згадкою про його унікальні риси черепа та відсутність фронтальних рогів, що є характерними для карнотавра. Однак цей новий вид має свої особливості, зокрема крихітні руки, які є спільною рисою серед абелізавридів, пише видання T4.

Джефф Стайбел, когнітивіст з Каліфорнійського Музею природної історії, висловив гіпотезу, що хоча Карнотавр міг використовувати свої маленькі руки для спеціальних цілей, наприклад, для створення вражаючих демонстрацій, функції крихітних рук Колекена все ще залишаються невідомими.
Читати ще: У США студент відкрив новий вид динозаврів, коли робив навчальний проєкт

Знайдений частковий скелет Koleken inakayali містить кілька кісток черепа, майже всі кістки спини, повне стегно, кілька кісток хвоста та дві майже повні ноги. Це значна знахідка, особливо з огляду на те, що деякі з найбільших тварин в історії були відкриті лише за допомогою частин їхніх скелетів.
Назва нового виду походить від мови народу Теуельче в Центральній Патагонії, і Інакаял – це ім’я одного з останніх лідерів Теуельче. Цікаво, що його датування збігається з тими самими геологічними періодами, що й недавно виявлений мініатюрний титанозавр Titanomachya gimenezi.
Читати ще: Новий вид качкодзьобого динозавра знайшли у США

Це відкриття є частиною ширшого проекту, спрямованого на дослідження закінчення «епохи динозаврів» у Патагонії, фінансованого Національним географічним товариством, і спрямоване на вивчення останнніх 15 мільйонів років динозаврів у регіоні. Дослідники сподіваються, що подальше вивчення Koleken inakayali та інших видів допоможе розкрити більше інформації про їхнє життя, еволюцію та причини зникнення цих гігантських істот.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus