USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Виклик стрибка»: в Україні стає популярною серед дітей нова смертельна гра

21 Лютого 2020 23:02
Українських підлітків захопила небезпечна гра під назвою «виклик стрибка», результатом якої може стати струс мозку або навіть смерть.

Такі випадки вже зафіксовані в інших країнах. Батьки вже б’ють на сполох, а в школах Київської області у небезпечної розваги вже з’явилися шанувальники, повідомляє OBOZREVATEL.

Пропонують стрибнути і підсікають

У шкільних групах Києва батьки діляться подробицями нової небезпечної «гри».

«Підсікають під ноги, якщо дитина не знає, як падати, ударяється головою. Покажіть дітям, щоб не надумали грати ні з ким у таке. І якщо хтось попросить пострибати з ними, щоб одразу відмовлялися. Багато дітей уже отримали струс і смертельні травми голови!» – діляться подробицями батьки.
Гра стає популярною не тільки в Києві, а й в області. «Пуща Водиця підтвердила, що у них у школі теж», – пишуть у соцмережах. Мама учениці 6-го класу однієї зі шкіл Святошинського району, розповіла OBOZREVATEL, що про небезпечну розвагу дізналася від тренера з карате, куди на заняття ходить її дочка.
У Департаменті освіти Києва нас заспокоїли. Запевнили, що поки в столиці подібних випадків не зафіксовано, а про жорстоку гру там дізналися від нас. Але якщо такі випадки помітять у школах – то відразу вживуть заходів.

А от школярі зізнаються, що бачили схожі ролики, але тільки в інтернеті. «Мені траплялися такі ролики в мережі TikTok, тільки там усе відбувалося на льоду. Але ніхто серед моїх однокласників або однолітків такими розіграшами не займається. І це не виглядає весело», – сказала нам київська школярка Дар’я.

Перші жертви

Розіграш, який називається Skull Breaker Challenge або Tripping Jump Challenge, прийшов з Америки. Про те, що це не просто страшилка, говорять факти – в Бразилії, наприклад, зафіксовано смертельний випадок 16-річної школярки. За даними місцевого сайту Globo, трагедія сталася в школі імені Антоніу Фагундеса в муніципалітеті Мосоро. Емануель Медейрос після «гри» сильно вдарилася головою. Дівчину навіть встигли привезти в лікарню, але не врятували – вона померла від черепно-мозкової травми.
Валері Ходсон з Арізони, США, опублікувала фото сина з лікарні. Дитину госпіталізували з важкими травмами голови після того, як однокласники «пожартували з нього». «Хочу уточнити, син не знав, що його розігрують. А з хлопчиками він давно знайомий, тому довіряв. Зараз у дитини травма голови, обличчя і сильні порізи в роті», – написала Валері.
У Туреччині про небезпечну гру, яка набирає популярність у школах, вчора попередив міністр освіти Зія Сельджук. «Гра розповсюджується серед молоді. Ми зробили оголошення для наших шкіл, але давайте пояснимо молодим людям, що це не може бути грою і жартом, це може привести до крововиливу у мозок», – написав турецький чиновник у Twitter.

У Міністерстві освіти Ізраїлю визнали, що там школярі захопилися жорстоким розіграшем. Тому навчальні заклади повинні провести бесіди з дітьми та пояснити важкі наслідки участі в небезпечних іграх заради «лайків».

Лікарі попереджають, що витівка загрожує серйозними травмами голови: тріщина черепа, крововилив у мозок, людина навіть може впасти в кому. Також можуть бути травми шиї, хребта і кінцівок.

Ми подивилися, що в Youtube за останні дні з’явилися відразу кілька відео з падаючими дітьми і підлітками. Їх можна знайти за хештегом #skullbreaker і #jumptripchallenge. Практично всі закінчуються жахливо – дитина ударяється потилицею об підлогу.

Через гру вихлюпують емоції

За словами психологині Ірини Костенко, жорстокі ігри у дітей і підлітків пов’язані з відсутністю яскравих моментів у реальному житті. І єдиними ліками, які допоможуть уберегти від дурниць, буде якесь позитивне захоплення дитини.

«Батькам потрібно подбати, щоб дитина реально була чимось захоплена, і тоді у неї не буде часу здійснювати подібні дурниці. Коли багато зайвого часу, діти теж починають вигадувати собі розваги. Тому краще їх чимось зайняти. Також, прояв жорстокості по відношенню до однолітків – це прихований комплекс неповноцінності», – пояснює психологиня.

Можливо, у підлітків існують психологічні травми, отримані в дитячому віці. Наприклад, конфлікти батьків. І ця небезпечна гра може стати саме тією сферою, в якій він вихлюпує негативні емоції.
«В сім’ї дитина не може це зробити. Якщо там є конфлікти, то в родині її не почують. А такі ігри – це грубо кажучи «зливна яма», де підліток, як кажуть у психології, може «каналізувати» свої емоції», – пояснила Ірина Костенко.

У тих, хто старший, спроба жорстоко познущатися з інших може бути пов’язана з сексуальною незадоволеністю. «Це пов’язано з гормонами і зайвою енергією, і тут батькам і управлінням освіти потрібно підключатися і говорити з підлітками. Це стосується дітей 13-14 років», – уточнила психологиня.

Вона каже, що будь-які подібні ігри – це одна з форм залежності. Тому працювати з дітьми потрібно так само, як при залежності – батькам зустрічатися зі шкільними психологами, і опрацьовувати негатив у сім’ї.

«Відео, про те, як це відбувається, батьки теж повинні показувати своїм дітям обережно. Якщо не пояснять наслідки того, що так робити не можна, то це призведе до зворотнього результату. У дитини ще немає стратегії поведінки дорослого. Для них це сприймається як те, що явно не несе шкоди життю. Це як «феномен Геркулеса» – скільки тебе не бий, ти виживеш. Наприклад, у комп’ютерних іграх, де вбивають, але у них є багато життів. І ця ілюзія невразливості може проявлятися в таких жорстоких іграх», – пояснює Ірина.

Також батькам варто звернути увагу на поведінку дитини. «Якщо у неї з’явилася невластива дратівливість і тривожність, то вона потрапляє в групу ризику і може вихлюпувати свої емоції через такі ігри. Почала ігнорувати, не чує запитань, стала запальною, менше концентрується на уроках, бийте на сполох і з’ясовуйте, що з нею відбувається до того, як піде в такі ігри і зможе там розслаблятися», – радить психологиня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
До Показати IP 22 Лютого 2020 07:02
От нащо такі статті Після таких статей ще більше буде бажаючих спробувати
1111 до До Показати IP 22 Лютого 2020 09:16
Мудра інформаційна політика.
Баба Ганя Показати IP 22 Лютого 2020 10:56
У кабміні вже грають на всю!!
К.лучанин Показати IP 22 Лютого 2020 11:56
Це бандитська гра підсіканням ніг !!! Я свої шкільні роки пригадую, то такого ми хлопцями ніколи не робили. Були приколи , коли просто ззаду підсікали коліно , то просто хлопець присяде , але не впаде і це була рідкість. Таке здебільшого не робили! Ще грали у ножного "квача", треба було наступити на ногу і той кому наступили повинен далі наступити наступному і щоб не наступили на ногу треба було підстрибувати. Тут ніяких травм не могло бути. Грали в основному на перервах для розрядки. Зараз росте якесь жорстоке покоління і цього не можна не помітити. Жорстокість - характеристика нашого часу. Це не приведе до добра.
Народна прокуратура Показати IP 22 Лютого 2020 15:54
Стаття правильна і потрібна. Діти швидше за Вас дізнаються про такі "розваги", тому Ваше зауваження недоречне. Але причина таких "ігор", як і існування в соцмережах "груп самовбивць" на кшталт "Синіх китів" - проблеми з вихованням дітей, яким не закладається в свідомість поняття протидії жорстокості, яким недостатньо нормального спілкування з батьками і однолітками (не беріть до уваги тупі переписуівання). Але це вина батьків і школи. Хоча, дивлячись на повелінку дорослих в Нових Санжарах..... Доросла людина відрізняється від тварини тим, що має свободу вибору і сама обирає модель поведінки, і тут ні до чого дії влади чи інші обставини. Люди повинні бути відповідальними

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus