USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Виробник популярного у світі гербіциду Раундап виплатить мільярдні компенсації онкохворим американцям

19 Травня 2019 07:00
Каліфорнійський суд присяжних зобов’язав виробника агрохімікатів виплатити колосальну суму компенсації подружній парі, яка захворіла на рак. Чоловік та жінка переконали присяжних, що їхня недуга спричинена тривалим використанням засобу для боротьби з бур’янами, а виробник їх не попередив про такі ризики, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

74-річна Альберта Піллоід і її 76-річний чоловік Альбо тепер мільярдери.

«Якби ж вони нас попередили про небезпеку, якби на етикетці було написано, що засіб може викликати рак, ми би не користувалися. Ми просто повірили рекламі – нас запевняли, що це цілком безпечно», – каже позивачка.

У 2015 році в Альберти виявили неходжкінську лімфому, на той момент її чоловік вже чотири роки боровся із такою ж хворобою. Нині Альбо ледве говорить, Альберта погано чує та бачить.

«Майже 40 років тому вони купили дім їхньої мрії і заходилися доводити господарство до ладу. Весь цей час воювали з бур’янами саме цим препаратом. Останні 9 років боролися з раком, та все одно продовжували розпорошувати «Раундап», бо не знали причин, аж доки не побачили новини», – пояснив адвокат Майкл Міллер.
Два місяці тому 70-річний фермер із Сан-Франциско довів, що його лімфома спричинена тривалим використанням гербіциду. За півроку до того аналогічне рішення було у справі доглядача полів для гольфу. Основа «Раундапу» – гліфосад, який визнаний небезпечним Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

«Цей препарат визиває мутації ДНК і призводить до онкологічних захворювань, тобто він є хімічним канцерогеном. Саме він визиває лімфопроліфіративні процеси, а саме неходжкінську лімфому», – каже онколог Сергій Одарченко.

У зоні ризику не лише ті, хто безпосередньо працює з гліфосатом, а й ті, хто їв те, що виросло на оброблених полях – а це величезна кількість споживачів сільськогосподарської продукції. Шоста частина усіх гербіцидів, якими обробляють українські поля, якраз на основі гліфосата, бо він найдешевший серед ефективних. Він знищує все на своєму шляху, і його обирають ті фермери, які не хочуть напружуватися. Ризики зрозуміли в Євросоюзі – два роки тому препарат збиралися заборонити, але ідея провалилася через масові протести фермерів. Проте він дозволений лише до 2022 року.

«Якщо його заборонять у Євросоюзі і ми вступимо в ЄС, ми будемо зобов’язані виконувати ці умови і будемо вимушені заборонити цей препарат. Це значно здорожчить вирощування культур, тобто зменшиться рентабельність, втратяться зручні інструменти для роботи з культурами», – переконаний аналітик ринку засобів захисту рослин Ігор Герасименко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus