USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку не хочуть «дихати суржиком»

23 Грудня 2011 13:20
За звання кращого мовознавця Волині змагатимуться 38 студентів. Переможець представлятиме область на загальнонаціональному конкурсі знавців рідної мови серед учнів II-III курсів професійно-технічних училищ.
Про це стало відомо під час урочистостей з нагоди відкриття третього обласного етапу дванадцятого Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика серед учнів профтехучилищ 23 грудня у стінах професійно-технічного училища Луцького національного технічного університету.

Розпочався захід зі святкового концерту, під час якого учні розповіли біографію Петра Яцика та про те, як він досяг успіху та визнання.

Учасники дійства читали вірші та співали пісні про рідну мову та Україну. Студентка училища Ганна Писаренко презентували поезію Лесі Українки з елементами пісенної обробки «Забуті слова».

Зі сцени ведучі закликали любити та не цуратися рідної мови.

«Хто змушений дихати суржиком – той позбавлений чистого повітря! Наша мова – це ми, українці, добрий та чесний народ », – сказав ведучий свята.

По закінченню урочистого концерту, присутніх привітала директор Навчально-методичного центру профтехосвіти Зоя Парфенюк, яка розповіла про організаційні моменти конкурсу.

Парфенюк сказала, що робота над завданнями триватиме три години. Які саме «завдання» доведеться «розв’язувати» вона поки що не знає, адже всі завдання знаходяться у заклеєному конверті. Його відкриють лише тоді, коли всі учасники підпишуть свої роботи. Ім’я переможця оголосять у понеділок.

Як розповіли учасники конкурсу, готуватися до нього не було часу, адже у них сесії у навчальних закладах. Тому доводилося між здачею іспитів згадувати шкільну програму з української мови.

Студентка ПТУ Луцького національного технічного університету Сніжана Хомяк зазначила, що кожен учень чи студент повинен вивчати українську мову, знати головні її засади та правила. Взяти участь у конкурсі дівчина вирішила, бо хотіла «поборотися за перемогу і відстояти честь свого училища». Сніжана зауважила, що такі конкурси потрібні, адже – це зайва нагода проявити себе та знайти нових друзів.

Іванна Ткачук, студентка ВПУ будівництва та архітектури, бере участь в конкурсі вже не вперше. За її словами, це – хороша нагода показати та перевірити свої знання, можливість поспілкуватися як з іншими юними «мовознавцями», так і з відомими науковцями у цій галузі.

«Такі конкурси ще раз нагадують про нашу українську мову, що вона не вмирає, про те, що молоді покоління повсякчас відновлюють її, цікавляться нею, розвивають, удосконалюють», – сказала дівчина.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 23 Грудня 2011 18:36
А хто може сказати, який з усіх суржиків "найрідніший"? Кожна професурина розповідає що він самий правий! Коли я вчив мову в школі, то вона була зовсім не такою. Вже стільки різномовних слів в неї влилося. Краще б в Шевченка чи Л.Українки спитали як правильніше говорити вертоліт чи гелікоптер. "...розвивають, удосконалюють», – сказала дівчина." - а ніхто ніколи не задумався, можливо, суржик це і є процес її вдосконалення та розвитку? Людина говорить так як їй зручніше, а це і є вдосконалення!
Українець до Лучанин Показати IP 24 Грудня 2011 14:07
А ще є справжні українські слова - месидж, автівка, буцегарня, дзигар. То що є суржик?
Киця Показати IP 23 Грудня 2011 22:47
Цікаво, що русизми ми найчастіше використовуємо у мовленні, коли російське слово коротше або вимовляється легше, ніж українське. І більшість людей робить це цілком несвідомо, не аналізуючи; мозок сам підбирає спосіб вираження думки за допомогою мінімальної кількості зусиль. Мова розвивається за принципом мовної економії. А ще суржиком говорять, щоб бути неформальнішими, побутовішими. Хоча часом інакше просто не вміють...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus