USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Як 40 років тому волинянин апгрейдив самогонний апарат. Фото

1 Січня 2022 12:48
Вперше на Волині дистилятор для виробництва домашньої оковитої потрапив у музей.

Будова та призначення цього апарата невідома хіба дітям. Ніде гріха діти: волиняни добре знають і будову, і технологію процесу самогоноваріння, та й таки мало хто заперечить (бо точно злукавить), що ніколи не куштував самогонки.
Ця, здавалося б, буденна річ потрапила у Волинський краєзнавчий музей. Адже музейники добре знають: те, що нині звичне – післязавтра стане рідкістю.

Тож апарат, що ним користувався один лучанин, нині зберігають у фондосховищі головного музею Волині.

– У конструкції апарата використано медичну колбу, що додає йому ексклюзивності, – розповів завідувач науково-експозиційного відділу давньої, середньовічної та нової історії Волині Тарас Верба. – Власник дистилятора – пошуковець Михайло Бутенко. Після його смерті апарат передали у ВКМ.
Михайло Бутенко – відомий волинський пошуковець, який брав участь у багатьох археологічних експедиціях. Продукцію лучанина (90 відсотків – це була зубрівка) куштували від полтавської Решетилівки до Закарпаття. Знали Михайлову оковиту і в Угорщині, Словаччині, Польщі.
За часів СРСР самогоноваріння було суворо заборонене. Тож дільничні міліціонери реквізовували апарати, якщо такі знаходили. А рядові громадяни активно порушували монополію держави на виготовлення алкогольних виробів. Нині це питання остаточно не врегульоване. Була навіть ініціатива вилучити самогоноваріння з переліку адміністративних порушень і визнати видом господарської діяльності. Попри те в інтернеті й тепер продають самогонні апарати на будь-який смак та гаманець.

Читати ще: Купуй корову, щоб гнати самогон: чому законодавці хочуть поєднати два непоєднуваних продукти

Нині непримітний алюмінієвий бачок та скляна колба зі шлангами лежать поміж іншої старовини. Колись артефакт ще потрапить на виставку, що ілюструватиме життя сьогодення.
А читачам побажаємо не зловживати спиртним (в тому числі домашнього виробництва) і тоді все буде гаразд.

Сергій НАУМУК

Фото та відео Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
скептик Показати IP 1 Січня 2022 13:48
те що ви називаєте медичною колбою - це хімічний холодильник. а ще є сухопарник, якого не показано
Ірина Показати IP 1 Січня 2022 16:51
Хлам і сміття, знайшли чим пишатися, опустилися нижче плінтуса вже, сором
Підпільник Кіндрат Показати IP 1 Січня 2022 17:39
Думаю, шо музейникам хватило розуму не заховати апарат у фондосховище, а хоча би зо два рази на місяць у підсобці використовувати його за прямим призначенням !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus