USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

Як правильно мають вручатися повістки: пояснення

13 Червня 2023 07:39
Повістку можуть вручити особисто в руки в будь-якому місці: на вулиці, блокпосту, робочому місці, за місцем проживання. Як правильно мають вручатися повістки військовозобов’язаним під час воєнного стану в Україні – пояснила начальниця пресслужби Львівського обласного ТЦК та СП Марія Левко.

Про це представниця ТЦК написала у блозі на сайті ZAXID.NET, передає ТСН.

Так, Левко нагадала, що відповідно до закону, громадяни України під час мобілізації зобов’язані з’являтися за викликом до ТЦК для уточнення їхніх облікових даних та визначення призначення на особливий період. Тож повістку може отримати будь-який чоловік віком від 18 до 60 років.

Де можна вручати повістку

В українських законах не визначено порядок, де саме можна чи не можна вручати повістку. Так, повістку можуть вручити особисто в руки в будь-якому місці: на вулиці, блокпосту, робочому місці, за місцем проживання.

Вручати повістку мають право:

представник органу місцевого самоврядування,

керівник підприємства, установи, організації, де працює військовозобов’язаний,

управителі багатоквартирних будинків,

посадові особи ТЦК.

Аби вручити комусь повістку, варто спершу встановити особу цієї людини. Тож під час воєнного стану треба завжди носити зі собою документи, а в разі запиту надавати їх для перевірки уповноваженій особі – тобто працівникам Нацполіції.

Повістку мають вручати особисто. Якщо людина відмовляється отримувати повістку, тоді уповноважені особи складають акт про відмову зі своїми підписами, а також підписами свідків і самого відмовника.

Читати ще: Чим загрожує відсутність військового квитка: пояснення адвоката

У ТЦК зазначили, що вручення повістки не означає, що людина одразу ж відправлять на військові навчання чи тим паче на фронт. Першочергово повістку вручають для уточнення облікових даних.

В Україні є такі види повісток:

Повістка для уточнення даних. Їх вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї, стан здоров’я військовозобов’язаних, місце роботи тощо.

Повістка на проходження військово-лікарської комісії. Ця повістка за підписом начальника районного ТЦК та СП зобов’язує військовозобов’язаного пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медогляду військовозобов’язаного. Після медкомісії в цій картці буде вказаний висновок ВЛК про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.

Повістка для призову на строкову військову службу. Такий документ відповідно передбачає призов на строкову службу, однак їх зараз не видають, адже призов не проводиться через загальну мобілізацію.

Мобілізаційне розпорядження. Таку повістку військовозобов’язаному вручають після медкомісії, якщо його визнано придатним до проходження військової служби.

Як правильно має бути заповнена повістка

Повістка має бути правильно заповнена і підписана начальником ТЦК. Там мають бути вказані: прізвище, ім’я та по-батькові, рік народження та адреса проживання військовозобов’язаного, вид повістки, дата, час та адреса, куди необхідно з’явитися, уточнення щодо необхідних документів, назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові начальника РТЦК та СП.

Читати ще: Які хвороби є підставою для виключення з військового обліку і як має проходити комісія: детальне роз’яснення

Що загрожує за неявку до ТЦК

За неявку на виклик до ТЦК загрожують адміністративний штраф або кримінальна відповідальність.

Так, якщо військовозобов’язаний не прибуває до ТЦК за викликом по першому або другому виду повістки, йому загрожує штраф у розмірі:

за перше порушення від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн),

у разі повторного порушення протягом року – від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3400-8500 грн).

За ігнорування повісток третього або четвертого виду загрожує кримінальна відповідальність від обмеження волі до трьох років до позбавлення волі від трьох до п’яти років.

Чи мають право вручити повістку родичам

Адвокатка Вікторія Кравченко стверджує, що повістка до не може вважатися належно врученою, якщо замість військовозобов’язаного її отримав родич. Навіть, якщо родич і військовозобов’язаний постійно проживають разом.

Чи можуть вручити повістку на пляжі

Як пояснила керівниця пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк, вручення повісток може відбуватися в будь-яких місцях. Тож військовозобов’язані, які вирішили позасмагати і покупатися, можуть отримати повістки просто на пляжах.

Коли можна відмовитися від повістки

Адвокат Нікіта Муренко пояснив, що відмовитися від повістки можна, якщо працівники ТЦК виписали документ із порушенням закону: якщо дані дописувалися у частково заповнений бланк повістки, якщо в повістці вказані неправильні дані отримувача, якщо повістку вручає неуповноважена особа, яка немає печатки, або певні дані вносили у вашій присутності.

Раніше ми писали, чи можуть вручити повістку та мобілізувати не за місцем прописки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Сарк Показати IP 13 Червня 2023 08:32
Депутатів , мажорів синків прокурорів , рішал та придворних лабухів це не стосується там корупційна броня
Правда Показати IP 13 Червня 2023 08:55
Ту саму воду товчуть в тій самій ступі,але не по суті.А все дуже просто.1.Повістка вручається особисто під підпис і повністю заповненою,повністю на особу з підписом і печаткою.2.Посвідчення особи показується в розгорнутову вигляді,а не дається в руки(надати їх для перевірки),ніколи.3.Є 7 пунктів,визначені КМ,коли поліція і тільки поліція може вимагати посвідчення особи(воєнний стан),без причини-ні.І поліція має це знати і громадяни також.Все інше маніпуляції і перекручування законодавства.І реєстр військовозобовязаних в ТЦК вже має бути давно.
Представник ТЦКСП до Правда Показати IP 14 Червня 2023 08:29
А реєстр є, прийдіть і переконаєтесь
Шановні Показати IP 13 Червня 2023 17:09
Журналісти проведіть розслідування де знаходяться і скільки учасників ато, де гвардія наступу і т,д.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus