USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Повістки в поштовій скриньці: як реагувати. Пояснення юриста

17 Березня 2023 06:46
Тема вручення повісток, на жаль, є актуальною в нинішній час. Про те, чи можуть вручити повістку військовозобов’язаному поштою або запросити його до військкомату телефоном пише ТСН.

Як зазначає юрист Костянтин Грітчин повістка кинута у поштову скриньку, залишена у дверях, вручена через родичів, озвучена телефоном не є правомірною, тому що не вважається врученою. Тому явка за такою повісткою не обов’язкова. Така повістка не породжує юридичних наслідків та відповідальності.

Таким чином, особа по такій повістці не зобов’язана з’являтися до військкомату (ТЦКСП), поки їй не буде належним чином вручена повістка, крім військового обліку (є обов’язок надавати інформацію про зміну особистих даних).

Читати ще: Повістки прикріплюють на дверях квартир і будинків. Чи законно це

Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

Він підкреслив, що про це також свідчить, правозастосовна практика. За відсутності даних про вручення особі повістки, а у разі відмови останньої у її отриманні – про фіксування цієї відмови у передбаченому законом порядку – відсутні дані про доведеність винності особи у вчиненні кримінального правопорушення.

Читати ще: Вручення повістки в кафе чи ТРЦ: чи законно і що думають про це лучани

До військкомату потрібно з’явитися у разі, якщо повістку вручили належним чином. У випадку, якщо ви ознайомилися з документом, перевірили правильність його заповнення та поставили власний підпис, це означає, що ви поінформовані про можливі наслідки у разі ігнорування повістки.

Грітчин нагадав, що відповідно до змісту ст.22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов’язані прибути на виклик у військові комісаріати (військовозобов’язані Служби безпеки України – на виклик Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час.

Читати ще: Мобілізація в Україні: кому можуть анулювати повістку

Під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на вимоги воєнного часу громадяни (крім тих, хто проходить службу у військовому резерві) зобов’язані з’явитися у військові частини або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документи (мобілізаційні розпорядження, повістки або розпорядження військових комісарів), Резервісти повинні з’явитися у військові частини у строки, визначені командирами військових частин, де вони проходять службу у військовому резерві.

Раніше ми писали, чи законне вручення повісток на блокпостах і вулицях, та що загрожує за ухилення від мобілізації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Дикун Показати IP 17 Березня 2023 07:38
Вручайте тис з опитування що за продовження війни.
Олег до Дикун Показати IP 17 Березня 2023 10:02
Ахах... Тож 87%, виходячи з опитування, готові воювати))))
Анонім до Олег Показати IP 17 Березня 2023 12:39
Як що треба там і 200 % намалюють.
Дикун до Олег Показати IP 17 Березня 2023 12:46
От прямо по опитуванні і забирати, здається думки будуть мінятися дуже швидко.
Анонім Показати IP 17 Березня 2023 07:51
Ті, які мали б суворо дотримуватись законів, самі їх відкрито і масово порушують. Це за це ми повинні воювати і гинути?
Правда Показати IP 17 Березня 2023 08:31
Скільки можна товкти воду в ступі.Посадовці,що Закони не читають як правильно вручається повістка,знають,але багато чого ігнорують.Громадяни(чоловіки)повинні перебувати на військовому обліку,всі знають,але ігнорують,а значить за це є відповідальність...ТЦК не знають скільки чоловіків на обліку і хто вони.Так давно мали мати весь реєстр.Проблема з ВПО,так проблема,то працюйте в цьому напрямку,вони ж не бомжі,а проживають в громадах і всі знають де і хто.
The Real Canadian Показати IP 17 Березня 2023 11:13
Самі отримуйте свої повістки, якщо розуму зовсім немає. А мені і в Канаді непогано.
Юля Показати IP 18 Березня 2023 19:11
А чого тільки жінки коментують? Хотілося почути чоловічу думку
Дикий до Юля Показати IP 19 Березня 2023 02:59
Тут одні феменісти, а ви пане Юля з окопу пишете?
123 Показати IP 19 Березня 2023 02:00
Коли в країні війна, про які повістки може йти мова. Це обов'язок захищати країну, але тільки не у нас. У нас всі розумні вдома сидіти, а хлопці на передку гинуть.
ABC до 123 Показати IP 19 Березня 2023 12:59
Не тільки "не у нас". Було опитування у європейських країнах, скільки громадян стануть на захист своєї країни у разі війни. Наберіть в гуглі "Percentage of Europeans Who Are Willing To Fight A War For Their Country" і гляньте, дуже цікаво. Наприклад, німців - 18%, італійців - 20%, іспанців - 21%. Україна ще дуже добре на їх фоні виглядає.
Анонім до 123 Показати IP 19 Березня 2023 13:26
Дуйте захищати вже. О і ще скажіть, а чому через трубу до цих пір качаємо російський газ до Європи? І жодного теракту до сих пір.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus