USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Як тренують волинських «поліцейських-суперменів». Фоторепортаж

3 Серпня 2020 18:16
Коли йдеться про поліцейського, який працює у підрозділі поліції особливого призначення, уява одразу малює кремезного чоловіка з суворим виразом обличчя, готового будь-якої миті взятися за виконання надскладного й небезпечного завдання. Насправді такими вони і є: мужні, сміливі, завжди зосереджені, з хорошою фізичною, тактичною, психологічною і навіть медичною підготовкою. Інформаційне агентство Волинські Новини побувало на тренуваннях волинських спецпризначенців і переконалося в цьому на власні очі.

Підрозділи мають у штаті відділення, взводи, роти швидкого реагування, які проводять поліцейські спецоперації. З-поміж завдань поліцейських підрозділу особливого призначення – запобігання, виявлення та припинення адміністративних і кримінальних правопорушень, забезпечення публічної безпеки і порядку під час проведення зборів, мітингів, походів тощо, забезпечення безпеки взятих під захист осіб та членів їхніх сімей, охорона адміністративних, державних будівель та інших об’єктів, а також участь в антитерористичних операціях.

Цілком логічно, що для того, аби виконувати такі завдання, потрібна неабияка підготовка, тож у Головному управлінні Нацполіції Волині ставляться до цього вкрай серйозно.

«У Нацполіції є загальний наказ про проведення службової підготовки в підрозділах і органах Національної поліції України, відповідно до якого у Головному управлінні Національної поліції у Волинській області видано наказ на наш підрозділ про проведення занять. Ми розробляємо на рік план занять із функціональної, тактичної, загальнопрофільної, фізичної, вогневої підготовки. Складаємо відповідні графіки. Загалом, заняття відбуваються двічі на тиждень, – розповідає заступник командира роти поліції особливого призначення, майор поліції Олександр Кармаков. – От, наприклад, під час заняття з вогневої підготовки поліцейські отримують зброю, спецзасоби, виїжджають на полігон або в тир. Шикуються, проходять інструктаж і відпрацьовують відповідні вправи».
Люди виходять на вогневий рубіж, їм видають набої, вони виконують поставлене завдання і за це отримують оцінки. По тому розряджають зброю і здають її на базу.

Так само є план для проведення інших видів підготовки – фізичної, функціональної, тактичної , відпрацювання прийомів рукопашного бою тощо.

Працюють з поліцейськими підрозділу особливого призначення підготовлені інструктори з бойової спеціальної підготовки. Такий інструктор складає графіки занять, розробляє їх плани. Одне слово, система навчання тут – як у школі: ведуть журнал, у який записують теми занять, виставляють оцінки, є керівники груп, закріплені наказом керівники стрільб та люди, які відповідають за бойову підготовку.

Крім того, щороку підбивають підсумки. З ГУНП приїжджає група з відділу професійної підготовки, яка й перевіряє поліцейських. Вони складають тестування з тактичної, функціональної підготовки, потім перевіряють їхню фізичну підготовку, а також вогневу. Кому не вдалося скласти іспит, той іде на двотижневу перепідготовку.

Велику увагу в підготовці поліцейських підрозділу особливого призначення приділяють теоретичній частині, а також – тактиці дій у типових та екстремальних ситуаціях.

«Наприклад, відпрацьовуємо ситуацію з адмінправопорушником, коли поліцейські перевіряють у нього документи: хто де має стояти, що говорити, як контролювати ситуацію, – провадить Олександр Кармаков. – Або ж затримання особи, яку підозрюють у скоєнні тяжкого злочину: які мають бути дії наряду. Так само – затримання озброєного злочинця в автомобілі. Хтось виконує в таких навчаннях роль бандита, а хтось затримує».

Важливою для працівників цього підрозділу є і психологічна підготовка, адже нерідко їм доводиться навіть проводити переговори зі злочинцями. До того ж, вони мусять вміти у разі потреби надавати й першу медичну допомогу. Із цим, як з’ясувалося, також проблем немає. «Для того щоб провести заняття з психологічної або медичної підготовки, ми пишемо лист на начальника управління з проханням виділити нам відповідного спеціаліста. Він приходить у домовлений час і проводить навчання», – каже поліцейський.

Фото Романа САРДАКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
ABC Показати IP 3 Серпня 2020 22:39
Ці "супермени" вже показали себе під час недавніх подій із луцьким "терористом". Стидоття одне. Мені страшно уявити, що би було, якби терорист виявився справжнім, а не цією низькопробною квартальною бутафорією.
Луцьк до ABC Показати IP 4 Серпня 2020 07:15
На інший раз повідомляйте про злочини та інше муніципалів або МНС вони краще справляться
111 Показати IP 3 Серпня 2020 23:11
А беретики то беркутівські
петро Показати IP 4 Серпня 2020 07:31
"супермени" це ті які кожний день тихенько розкривають тяжкі злочини, встановлюють і затримують злочинців різних мастей. Це оперативні працівники, про багатьох ви навіть і не чули що вони існують. А це що показали то просто показуха для діток.
І Показати IP 4 Серпня 2020 08:16
Дурний піп тебе хрестив! Того так званого терориста Київська Альфа брала, а не наші проіцейські, наші б не наробили такого цирку.
Лучанин до авс Показати IP 4 Серпня 2020 09:17
Якщо ти не розуміэєся на таких речах, краще помовчав би! Це єдиний по справжньому боєздатний підрозділ поліції. А Луцьким терористом займалися інші.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus