USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Аби дорога додому була безпечною: заболоттівські школярі вивчали правила дорожнього руху

24 Вересня 2020 11:32
У НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дитячий садок смт Заболоття», що в Ратнівському районі, 23 вересня був особливий день. Адже учні других-четвертих класів стали учасниками освітньої кампанії «Безпечний пішохід». У гості до школярів завітали працівники Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, поліцейські та рятувальники.

Про це повідомили у пресслужбі Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».
Проектний менеджер у соціальній сфері Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариса Тарасюк,привітавши школярів із початком навчального року, побажала їм успіхів у навчанні, міцного здоров’я, а ще – отримати якомога більше корисної інформації від тренерів освітньої кампанії «Безпечний пішохід».
«Ви всі є учасниками дорожнього руху як пішоходи, велосипедисти. Тому ми сьогодні запросили представників різних організацій, які покажуть вам, як вони працюють, розкажуть, що треба робити, аби не потрапити в небезпеку, – наголосила вона. – Із вами поговорять про те, як ви маєте дотримуватися правил дорожнього руху, ви навчитеся надавати першу невідкладну допомогу, ознайомитеся з роботою ДСНС. Те, про що сьогодні почуєте, неодмінно розкажіть друзям, братикам, сестричкам, мамам, татам, дідусям та бабусям».
А для того, аби дітлахів на дорозі було краще видно водіям автомобілів, Лариса Тарасюк вручила школярам світловідбивні браслети-флікери.
«Цей проект надзвичайно актуальний для нашої ОТГ, адже всі бачимо, що твориться у нас на дорогах, у результаті дорожньо-транспортних пригод гине дуже багато людей, – зауважив голова Заболоттівської ОТГ Валерій Свіржевський. – Проект «Безпечний пішохід» охоплює діток, які тільки починають навчатися в школі. Він вчить елементарних правил безпеки, завдяки яким можна зберегти життя і здоров’я. Це вкрай важливо, адже часто вдома не приділяють цьому належної уваги. Крім того, ми живемо в прикордонній зоні, де автомобільний рух дуже інтенсивний. У Заболотті є й залізниця, а це теж зона небезпеки. Тож такі знання, думаю, стануть нашим дітям не раз у пригоді».
«На мою думку, такі заходи треба проводити кілька разів на рік. Ми тільки за і радо приймемо таких гостей, які діляться з нашими учнями і корисною інформацією, і практичними навичками, – каже директорка НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дитячий садок смт Заболоття» Валентина Мороз. – Такі освітні кампанії варто проводити і для старшокласників. Адже, наприклад, навички надавати першу медичну допомогу, які демонструють спеціалісти, будуть набагато ефективнішими, ніж прочитане у підручнику із захисту Вітчизни. Теорія, підкріплена практикою, завжди дає кращий результат. Сьогодні направду щасливий день у наших дітей, тож щиро дякуємо усій команді «Безпечного пішохода». Можливо, отримані сьогодні знання і навички колись допоможуть нашим дітям урятувати чиєсь життя».
На просторому шкільному подвір’ї яблуку було ніде впасти. Дітлахи галасливими зграйками перебігали від однієї локації до іншої, уважно вислуховували тренерів та засипали їх запитаннями.

У шкільному саду із незмінною «подругою» – манекеном Анею – проводить навчання із надання першої долікарської допомоги старший фельдшер навчально-тренувального відділу Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ірина Камінська. Вона – один з улюблених тренерів дітлахів у всіх громадах, де побував «Безпечний пішохід», адже розповідає, як можна врятувати людині життя, вчить робити непрямий масаж серця та як спілкуватися з тим, кому раптом стало зле на дорозі, за яким номером і в якому випадку викликати швидку допомогу та що робити до її приїзду.
«Незважаючи на те, що сьогодні працюємо з понад 200 школяриками, робота йде легко та комфортно. Діти дуже зосереджені, організовані, гарно відповідають на запитання і самі запитують про те, що їх цікавить, – поділилася пані Ірина. – Мало того, активно переймають навички надання допомоги та самі стають «пацієнтами» однокласників. Думаю, сьогодні вони всі дізналися чимало нового і точно вже знатимуть, як діяти в екстрених ситуаціях».
Звісно, неабиякий ажіотаж – біля автомобіля ДСНС. Бо не щодня дітлахам доводиться бачити справжню величезну машину, яка виїжджає на пожежі. «Дайте приміряти шолом!», «А можна в кабіну? А сирену? Ого, як голосно! На все село чути», «А покажіть, як ви пожежу гасите», – лунало звідусіль. І відважні чоловіки, які щодня ризикують собою, аби врятувати життя та майно жителів громади, слухняно відповідають на всі дитячі запитання, демонструють реманент та амуніцію, вмикають сирену і, звісно, подають воду з пожежного рукава, від чого під сонячним промінням утворюється веселка.
«Загалом, будь-які заходи, де ми щось показуємо, чогось навчаємо дітей, є інвестицією в їхнє безпечне майбутнє, – каже провідний інспектор Ратнівського районного сектору управління ДСНС у Волинській області Олександр Пінкевич. – Ми розповідаємо дітям про правила безпеки, і вони вже знають, як поводитися в тій чи тій ситуації. Вважаю, що такі заходи, як сьогодні, треба проводити якомога частіше, залучати якомога більше і техніки, і співробітників різних служб».
Не проштовхнутися й біля автівки поліції. Поліцейський з логістики, збереження речових доказів та озброєння, старший сержант поліції Роман Савік розповідає учням про правопорушення на дорозі та про те, як діяти, аби не стати учасником ДТП, дозволяє приміряти амуніцію, потримати в руках справжнісінький поліцейський жезл, увімкнути сирену й навіть «наказати правопорушнику зупинитися» у гучномовець. Тим часом його колеги проводять вікторину на знання правил дорожнього руху. За кожну правильну відповідь найкмітливіші школярики отримують по цукерці.
«Такий захід дуже актуальний саме для дітей молодших класів, адже в ігровій формі вони дізнаються про правила дорожнього руху, а отже, багато чого запам’ятають. Ми ознайомлюємо їх із роботою різних організацій – поліції, ДСНС, екстреної медичної допомоги, – розповіла інспектор з інформаційної підтримки Ратнівського відділу поліції, старший лейтенант поліції Вікторія Аврамук. – А загалом, із дітьми завжди весело й цікаво спілкуватися. Сьогодні вони дуже активно відповідають на питання нашої вікторини про правила дорожнього руху».
«Сьогодні наші діти дізналися багато нового. А дехто, певно, навіть визначився із майбутньою професією, – поділилася заступниця директора з виховної роботи Наталія Шопук. – Шкільне життя ніби й не одноманітне, але от саме такі заходи роблять його яскравішим. Це дуже хороша ідея. Ми неймовірно вдячні службам, які взяли участь у «Безпечному пішоході». Усі дуже професійно спрацювали. Діти вражені, захоплені. Не тільки молодші школярики, а й старші учні з великою цікавістю скрізь заглядають, слухають та вивчають. Вважаю, що такі заходи можна організовувати й для старших класів. Це точно матиме успіх та буде корисно».
«На мою думку, такий захід є дуже важливим та корисним, – вважає учителька молодших класів Оксана Глущук. – Адже діти мають нагоду отримати знання і навички, які точно пригодяться їм у повсякденному житті. Наші учні сьогодні вчилися надавати першу допомогу людині, яка постраждала в аварії, дізналися, як робити непрямий масаж серця. Другокласники дуже швидко все зрозуміли, зорієнтувалися та повторювали за тренером. Цікаво їм було слухати й працівників ДСНС, поліцейських. Думаю, сьогоднішній урок не мине даремно. Хай би такі освітні акції відбувалися частіше».
«Проект «Безпечний пішохід» є цікавим та пізнавальним для наших учнів. Вони сьогодні дізналися багато нового та побачили різноманітні спецзасоби. Таке їм запам’ятається набагато більше, аніж розказане в класі, адже тут спрацьовує ще й зорова пам’ять, – додала вчителька молодших класів Зоя Берестюк. – Щодня після уроків я нагадую їм про те, що дорога додому має бути безпечною, а тут випала добра нагода підкріпити теоретичні знання наочністю».
«Мені дуже-дуже сподобалася пожежна машина, там усе таке круте! І така голосна сирена, а всередині так багато всього цікавого, – поділився емоціями другокласник Дмитрик Головій. – А ще я сьогодні дізнався багато про правила дорожнього руху і побачив, як гасять пожежу. Напевно, коли виросту, то стану пожежником».
«Сьогодні – один із найкращих днів у школі, – захоплено каже третьокласниця Влада Білітюк. – Ми і граємося, і навчаємося. Це дуже круто. Ви бачили, яка велика пожежна машина? А чули, яка голосна сирена в поліцейській? Я тепер точно знаю, як правильно переходити дорогу, щоб не збила машина. А ще навчилася робити масаж, коли в людини раптом зупинилося серце, та правильно повертати постраждалого, щоб йому стало легше і щоб не нашкодити. Прийду додому і всім буду розказувати про те, що сьогодні дізналася».
По завершенню заходу всім учасникам «Безпечного пішохода» на пам’ять подарували повітряні кульки, а школярики хором покликали гостей приїжджати до них іще. Бо ж цей яскравий день запам’ятається їм надовго.
Нагадаємо, освітня кампанія «Безпечний пішохід» відбувається в рамках міжнародного проекту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області», що стартував наприкінці 2018 року в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.


Читайте ще: На Волині створять 15 добровільних підрозділів для порятунку життів

У проекті беруть участь 32 польські ґміни та 15 волинських ОТГ. Він покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охоплює прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей. Учасниками проекту від Волинської області є Устилузька (Володимир-Волинський район), Поромівська, Павлівська, Литовезька, Іваничівська (Іваничівський район), Вишнівська, Рівненська (Любомльський район), Голобська, Дубівська, Колодяжненська (Ковельський район), Заболоттівська (Ратнівський район), Шацька (Шацький район), Любешівська (Любешівський район), Жидичинська (Ківерцівський район), Луківська (Турійський район) ОТГ. З української сторони проект реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг». Проект передбачає створення при громаді добровільного пожежно-рятувального підрозділу, а також навчання добровольців та оснащення їх потрібним обладнанням. На Волинь завдяки цьому проекту буде залучено €210 тис.

Читайте ще: На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

Заходи в рамках кампанії, яка має на меті охопити близько 4500 дітей, минулоріч відбулися в Павлівській, Любешівській, Поромівській, Устилузькій, Рівненській, Литовезькій, Шацькій, Іваничівській, Луківській, Дубівській, Колодяжненській, Жидичинській, Вишнівській ОТГ. До слова, в Любешівській ОТГ «Безпечний пішохід» відбувся двічі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Вет Показати IP 24 Вересня 2020 11:48
Скільки відсотків дітей стають наприклад хіміками, ну максимум 3%, а скільки відсотків вирішують отримати водійське посвідчення, ну напевно з 95%.Чому досі ПДР не в шкільній програмі + екзамен?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus