USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Які вулиці Луцька з назвами російського походження не перейменовуватимуть

21 Травня 2019 19:41
Перелік з понад сотні назв вулиць Луцька, що мають російське походження, поділили на дві категорії: ті, які перейменовуватимуть та ті, назви яких збережуть.

Інформацію щодо назв вулиць Луцька російського походження розглянули під час засідання комісії з питань впорядкування назв вулиць міста 21 травня.

Раніше давали доручення робочій групі з впорядкування назв вулиць Луцька підготувати список назв вулиць російського походження. До списку увійшли 105 вулиць, 80 з яких пропонували перейменувати, а 25 залишити без змін.

Деякі вулиці з цього списку (Ватутіна, Панфілова, Папаніна) вже перейменовані у рамках декомунізації. Окрім того, члени комісії пропонували перейменувати вулиці Карбишева, Нікішева, Чернишевського та Федорова.

Наразі вирішили напрацювати базу вулиць для перейменування. Зокрема, в історичному контексті розглянуть старі назви вулиць. Робочій групі доручать надати список назв, які носили ці вулиці раніше. Зі списку також виключать вже перейменовані вулиці.

Член комісії Павло Данильчук пропонував перейменовувати усі вулиці з російськими назвами, окрім тих, які носять імена військових, загиблих у боях за Луцьк та похованих на меморіалі. Мовляв, Пушкін, попри те, що був великим поетом, не має стосунку до Луцька. Водночас, член комісії пропонував не перейменовувати вулицю Чехова, який писав про Україну та мав українське коріння.

Отже, наразі вирішили виключити зі списку вулиці, які точно не розглядатимуть для перейменування. Не порушуватимуть питання про перейменування вулиць: Даньшина, Декабристів, Єршова, Конякіна, Путінцева, Рєпіна, Сенатора, Тарасова, Трункіна, Хакімова та Чехова.

Попри рекомендації робочої групи, вирішили, що перейменовуватимуть вулиці: Брюллова, Крилова, Добролюбова, Карбишева, Ландау, Лермонтова, Ломоносова, Менделєєва, Павлова, Попова, Потапова, Пушкіна, Рилєєва, Чайковського.

За пропозицією робочої групи перейменовуватимуть вулиці: Баженова, Балакірєва, Боженка, Бородіна, Вахтангова, Верещагіна, Вільямса, Волгоградську, Вороніхіна, Гаврилюка (ідеолог КПЗУ), Гастелло, Глінки, Глієра, Говорова, Гончарова, Гордіюк (комсомолка, загинула під час колківської першотравневої демонстрації), Грекова, Грибоєдова, Гризодубової, Докучаєва, Єрмолової, Жуковського, Захарова, Козакова, Качанова, Ковпака, Кольцова, Короленка, Красовського, Крилова, Купріна, Курську, Курчатова, Кутузова, Левітана, Лєскова, Лобачевського, Лопатіна, Макарова, Маковського, Мамсурова, Матросова, Мічуріна, Можайського, Нахімова, Нестерова, Островського, Петрова, Пирогова, Писаревського, Пржевальського, Рахманінова, Салтикова-Щедріна, Сєчєнова, Скрябіна, Смєлякова, Смирнова, Софії Ковалевської, Софії Перовської, Старова, Стрельникова, Струтинського, Сурикова, Тімірязєва, Туполєва, Тургенєва, Ушинського, Ціолковського, Чекаліна, Челюскіна, Черняховського, Шишкіна, Щепкіна та Щусєва.

Додатково вивчать питання щодо вулиць Ізмайлова та Мечникова.

Робочій групі доручили підготувати список з врахуванням цих рішень та вивчити перелік історичних назв цих вулиць, щоб напрацювати базу для перейменування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Попандопуло Показати IP 21 Травня 2019 21:22
Предки Костянтина Ціолковського (дід і баба) є вихідцями з Волині (Любомльщина) і далекими родичами гетьмана Северина Наливайка.
Черняховського, Показати IP 21 Травня 2019 21:36
Черняховській Іван наймолодший генерал червоної армії, який загинув недалеко від Калінінграду був УКРАЇНЦЕМ. Вивчайте історію. Українці польщі вигнані 1947 року з рідних земель холмщини, піклуються памятником Івану Черняхівсьокму, який поляки збиралися знищити.....
Івін Показати IP 21 Травня 2019 22:06
Національний університет оборони України імені Івана Черняховського...
127 Показати IP 21 Травня 2019 22:41
" Щепкин занимает в труппе ведущее положение: специально для него основоположник современной украинской литературы Котляревский создает роли в своих знаменитых пьесах «Наталка-Полтавка» и «Москаль-Чаривнык»." Похоже перестарались местные власти.
Станіслав Показати IP 21 Травня 2019 23:01
Не згідний, чому необхідно перейменовувати вулиці Потапова (центр 5 армії в Луцьку, якою він командував, попав к німецький полон тощо). Боженка (як і Щорса, яких вбили більшовики за проукраїнську позицію, Ви їх підтримуєте?). Короленка (писав про волинських дітей, протестував проти більшовицького терору, загинув від їх рук?), Купріна (твір Олеся" про Полісся). Нахімова (історики пишуть про укранське коріння Героя Севастополя 1854 р.), Пирогова (чудовий лікар, мовзолей у Вінниці), Пржевальського (служив на історичній Волині, у Кременці). Не спішив би перейменовувати Софії Ковалевської, Ушинського і іншим вченим, необхідно продовжувати обговорення. Або ж чітко дотримуйтесь критеріїв, які Ви самі започаткували, інакше, як сказав би Валерій Васильович Лобановський, буде безпринципність.
Василь Показати IP 22 Травня 2019 01:08
Волинь дуже багата! Бабло на вулиця мiста пiд ногами шуршить. Нм його вже дiвати нема куди, ось i займаємося всякою хрєнью! Краще зробiть щось на благо Луцька!!!
українка Показати IP 22 Травня 2019 03:13
не Луцьк а якийсь Челябінськ з якимись дебільним назвами героями епосу русько-бурятського міра
Сталін Показати IP 22 Травня 2019 05:26
А хто такий цей Данилюк ,щоб рішати "кому жить а кому умереть?"Влада зміниться і його теж "перейменують"))
краєзнавець Показати IP 22 Травня 2019 08:46
Потапов виходець з Гіркої Полонки родина і досі проживає в землянці на краю села без світла
Анатолій Показати IP 22 Травня 2019 09:06
У Чайковського коріння теж з України, десь з Запоріжської області. Зустрічав версію, що прізвище пов'язано з козацькими чайками, на одній з яких дідусь композитора відзначився гарним співом...
Руслана Показати IP 22 Травня 2019 10:01
Проживаємо на вул. Федорова , давно! Зараз всі будинки тут створюють ОСББ, самоорганізовуються!!! Цей процес вже не зупинити! Тому, просимо залишити назву вулиці ІВАНА ФЕДОРОВА у значенні , як ПЕРШОДРУКАРЯ і все що з цим пов"язано! НЕ треба викидати кошти на смітник! Нам конче необхідно рятувати будинки, а в них комунікації, дахи , стіни та багато всього іншого!!! Пане Данильчук, зупиніться! Займіться реальними справами, а не "імітацією бурхливої діяльності"!!! Люди, керуйтесь здоровим глуздом!!! Зі Святом Миколая , вас лучани!
Василь Показати IP 22 Травня 2019 10:20
Краще допоможить з лiкуванням дитинi!!! https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1109770879229684&id=334933233380123&sfnsn=mo
Вік Показати IP 22 Травня 2019 11:25
Якби це не було це історія! Ці два чудіка Нанильчук і Федік провокатори! і нічим не займаються крім гуків, криків, закликань до фігні всякої яка не покращує життя лучан, або для нашого міста!!! Ще не разу не чула від них толкових і дієвих пропозицій! Чи надіяться що за такі свої дії вони собі хочуть заслужити назву вулиці в свою честь!?
Українці Показати IP 22 Травня 2019 11:28
Бачу, що ви така українка, яка сама себе один раз в рік на велике свято поважає.
Анонім Показати IP 22 Травня 2019 12:05
Всього третій день пішов, а кацапня піднімає вже рила!
Сергій Показати IP 28 Травня 2019 12:51
Костянти́н Дмитро́вич Уши́нський (19 лютого (2 березня) 1824, Тула, Російська імперія — 22 грудня 1870 (3 січня 1871), Одеса, Херсонська губернія, Російська імперія) — український та російський педагог українського походження. Навіщо перейменовувати вулицю? Немає куди гроші використати?
Сергій Показати IP 28 Травня 2019 13:00
Вулиця у Луцьку на честь видатного російського письменника українського походження Володимира Короленка (1853-1921), що народився у Житомирі (історична Волинь) з'явилася влітку 1918 року за Української Держави гетьмана Павла Скоропадського. Іншою вулицею була вулиця Шевченка. Це єдиний випадок, коли Луцька вулиця ПРИЖИТТЄВО була найменована на честь діяча культури. На 65-ту річницю з дня народження Короленка. Відомо, що Короленко критично ставився до більшовицької влади. Не бачу підстав для перейменування вулиці Короленка.
Сергій Показати IP 28 Травня 2019 15:36
До декомунізації мають відношення лише ті діячі, що причетні до організації політичних репресій, голодоморів та депортацій. До чого тут Говоров, Ватутін, Ярощук, Федоров, Любов Шевцова, Гастелло, взагалі усі зі списку? Вулиці на честь одіозних більшовиків на кшталт Свердлова чи Дзержинського давно вже перейменовані. Краще кошти використати для покращення добробуту міста.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus