USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Житло дітям-сиротам, ремонт терцентру, підтримка незрячих: як змінився Луцьк у соціальній сфері

25 Вересня 2020 17:15
Соціальний захист осіб, які цього потребують, є одним із пріоритетів у роботі керівництва міста. Малозабезпечені, одинокі громадяни, багатодітні сім’ї, сім’ї з дітьми, громадяни, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, особи з інвалідністю, ветерани війни та праці, внутрішньо переміщені особи з окупованих та анексованих територій України, учасники бойових дій з числа учасників АТО/ООС та члени їх сімей, афганці - це соціальна категорія громадян, якими найбільше опікується міська влада.

Щоб забезпечити належні умови їх проживання та відпочинку, діє п’ять соціальних програм, які фінансуються з міського бюджету, пише Луцька міськрада.

На виконання Комплексної програми соціальної підтримки учасників бойових дій, бійців-добровольців, членів їх сімей, а також сімей загиблих (померлих) військовослужбовців з бюджету було профінансовано у 2017-2020 роках майже 9 мільйонів гривень. Зокрема, для надання одноразової матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових потреб та лікування, для військовослужбовців, які призвані на військову службу за контрактом до Збройних Сил України, виплати адресної грошової допомоги на оплату житлово-комунальних послуг за рахунок коштів місцевого бюджету бійцям-добровольцям та членам сімей загиблих, забезпечення навчанням, відпочинком з проведенням заходів із психологічної реабілітації.

Луцьк є одним з перших в Україні міст, які запровадили з 01 січня 2017 року власну Програму забезпечення житлом на умовах співфінансування учасників АТО/ООС.

За період дії Програми із заявами про участь звернулась 221 особа, з яких 73 отримали кошти співфінансування з міського бюджету на загальну суму 26 млн грн.

Програму продовжено на 2020-2022 роки. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми за рахунок коштів міського бюджету, на 2020-2022 роки складає 33 млн грн. У 2020 році бюджетом передбачено фінансування 5 млн грн.

Завдяки новим підходам у роботі міської влади, за три роки вдалося надати 12 квартир спортсменам, учасникам бойових дій в Афганістані, ліквідаторам аварії на ЧАЕС, багатодітним родинам. З них — вісім квартир надав соціально-відповідальний бізнес у нових житлових комплексах за домовленістю із керівництвом міської ради.

Забезпечено житлом 14 осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Окрім цього, відповідно до Програми соціальних виплат дітям військовослужбовців, добровольців, волонтерів, які загинули, померли, зникли безвісти, є заручниками в результаті участі в АТО/ООС, за 2017-2019 роки допомога виплачена на 32 дитини на загальну суму понад 1,5 млн грн. На 2020 рік затверджено 900 тис. грн, з них - протягом І півріччя вже профінансовано понад 400 тис. грн на 33 дитини.

У Луцьку з 2017 року успішно діє Програма соціальної адаптації осіб з інвалідністю, яка спрямована на вирішення проблеми інтеграції в активне суспільне життя осіб з інвалідністю шляхом залучення їх до надання послуг за договорами цивільно-правового характеру.
Ця Програма є унікальною, єдиною на території України та користується великим попитом. За період 2017-2019 років укладено 272 угоди цивільно-правового характеру з людьми з інвалідністю та профінансовано з місцевого бюджету понад 500 тис. грн. Протягом І півріччя 2020 року укладено 28 угод цивільно-правового характеру з людьми з інвалідністю та профінансовано майже 70 тис. грн.

Члени Луцької міської організації інвалідів, Волинської обласної організації Українського товариства глухих, Луцької міської територіальної первинної організації УТОС, а також інші особи з інвалідністю, які стали учасником такої Програми, мали змогу працювати у відділах прийому громадян, державних допомог, обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці, автоматизованої обробки інформації, загальному відділі департаменту соціальної політики Луцької міської ради. Залучення громадян з інвалідністю до надання послуг з врахуванням їх можливостей та потреб забезпечує соціальну адаптацію (відчуття власної корисності, самореалізацію) та підвищує рівень їх життя.

Із 2016 року в місті діє Програма соціального захисту населення, заходи якої спрямовані на підвищення якості життя малозахищених верств населення.

На виконання заходів Програми бюджетом міста було профінансовано більше 230 млн грн. Це адресна підтримка окремих вразливих груп населення шляхом надання різних видів матеріальної допомоги, виплат та компенсацій окремим категоріям населення; фінансування житлових субсидій, призначених за рішенням комісії; забезпечення безкоштовного гарячого харчування та організації урочистостей з нагоди державних та релігійних свят для підопічних територіального центру.

За три роки з бюджету міста було виділено 1 млн 165 тис. грн на проведення оздоровчого процесу серед ветеранів війни. Так, за цей час вдалося оздоровити 173 особи. У 2020 році передбачено 1 млн грн на ці цілі.
Суттєвою підтримкою для соціально-незахищених мешканців міста є Луцький міський територіальний центр, який надає соціальні послуги з листопада 1994 року.

У 2018 році зроблено капітальний ремонт даху та підсилення фасаду Територіального центру, на що виділили кошти з міського бюджету, а це - 1 млн 361 тис. грн. Терцентр знаходиться у приміщенні на вул. Данила Галицького з 1994 році, з того часу дах не ремонтували. Попередньо тут була звичайна шиферна покрівля, яка місцями протікала і псувала внутрішні приміщення. Тож старий шифер замінили на металочерепицю, горище утеплили сучасними теплоізоляційними матеріалами, що дозволить покращити енергоефективність будівлі.
У планах відремонтувати й фасад приміщення.

Соціальні робітники опікуються вдома 816 одинокими мешканцями Луцька, з якими укладений відповідний договір. Щодня відвідують від 260 до 300 підопічних, яким надають послуги з придбання та доставки продуктів харчування, медикаментів, приготування їжі, прибирання тощо.

Відповідно до розпорядження міського голови в місті з 24 березня цього року був створено тимчасовий оперативний центр щодо забезпечення комунікації з громадянами на час карантинного режиму, пов’язаного з поширенням коронавірусу COVID-19. За час роботи центру на гарячу лінію звернулось 3111 осіб, вручено продуктових наборів 2096 особам, які надав Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».

Луцька міська рада надає підтримку діяльності громадських об’єднань. Загалом фінансування заходів Програми щодо підтримки громадських організацій коштом бюджету міста протягом останніх років значно збільшилось. На 2020 рік передбачено – майже 1,5 млн грн, за І півріччя профінансовано понад 200 тис. грн.

За кошти міського бюджету відремонтовано приміщення ГО «Джерело життя». Для ГО «Спілка батьків інвалідів з розладами аутичного спектру «Янголята» виділено приміщення на вул. Огієнка, 20 та зроблено ремонт. Тут є все для повноцінного функціонування, щоб розвивати свої здібності та отримати підготовку до самостійного життя: кімнати для групових та самостійних занять, облаштовано вбиральні. Таке приміщення «Янголята» чекали 7 років. До цього часу змінили чимало адрес.
Відремонтовано приміщення ВГО «Генерація успішної дії». Луцьк є чи не єдиним містом, що підтримує друк шрифтом Брайля. Також міська рада повністю фінансує службу супроводу незрячих.
Останнім часом Луцьк став адаптованішим для людей з обмеженими фізичними можливостями. Поруч із замком Любарта встановлено його тактильний макет. У місті зробили багато понижень бордюрів, тактильною плиткою викладають тротуари, а на світлофорах працюють звукові маячки. Все це дає змогу людям з інвалідністю почуватися безпечніше та надійніше на вулицях нашого міста.
Також міською владою реалізовується соціальний проєкт «Соціальні послуги в громаді», в межах якого проводилися заняття для вихованців громадських організацій «Батьків дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку», «Центр реабілітації осіб з інвалідністю «Джерело життя», «Спілка батьків інвалідів з розладами аутичного спектру «Янголята», «Батьків дітей з психофізичними порушеннями у розвитку «Повір у себе». Основне завдання проєкту інтеграція дітей з особливими потребами у суспільне життя через самообслуговування, творчість та самореалізацію.

У продовження проєкту «Соціальні послуги в громаді» у листопаді минулого року з метою створення платформи навчально-розвиваючих та інтеграційних занять відкрито новий соціальний заклад – Інтеграційні студії розвитку для дітей та молоді з інвалідністю. Було започатковано нову форму роботи - заняття «Навчальні студії – англійська без обмежень» для лідерів громадських організацій, які працюють з дітьми з особливими потребами.
Окрім цього, протягом трьох останніх років вихованці громадських організацій за фінансової підтримки міської влади брали активну участь у всеукраїнських та міжнародних фестивалях.
Улітку 2019 року за кошт міського бюджету 68 вихованців громадських організацій «Батьків дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку», «Центр реабілітації осіб з інвалідністю «Джерело життя», «Спілка батьків інвалідів з розладами аутичного спектру «Янголята», «Батьків дітей з психофізичними порушеннями у розвитку «Повір у себе», «Ресурсний центр «Кольорова капустинка» відпочили на морі у курортному селі Красне Скадовського району Херсонської області у супроводі своїх батьків.
Також минулого року діти з сімей учасників АТО побували у Литовській Республіці, а вихованці громадської організації «Християнська Асоціація молодих людей та сім’ї ХРАМ — YMCA» у Римі (Італійська Республіка) на Міжнародному дитячому саміті «Я можу».
Завдяки тісній співпраці з благодійними та громадськими організаціями «Ми плюс», Волинським обласним благодійним фондом «Дитяча місія. Україна» та Волинською обласною громадською організацією «Християнська асоціація молодих людей та сім’ї - «ХРАМ» упродовж минулого літа оздоровились та відпочили 98 дітей з сімей, які потребують особливої соціальної підтримки.
Попереду — ще багато спільних задумів, цікавих поїздок та нових соціальних проєктів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus