USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Потрібно зберігати холодний розум: яка ймовірність вторгнення військ РФ на Волинь та як діяти мешканцям у випадку війни

15 Лютого 2022 10:25
Ситуація у державі напружена, але контрольована, а невідворотності початку агресії з боку Росії немає, – переконаний начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Луцької міської ради Юрій Кирилюк.

Про це він розповів під час розширеної наради у Луцького міського голови Ігоря Поліщука 15 лютого.

Посадовець наголосив, що Україна протистоїть російській військовій агресії протягом восьми років.

З його слів, сьогодні відбувається чергове загострення воєнно-політичної ситуації з можливим масштабним вторгненням.

Волинь межує з Республікою Білорусь, збройні сили якої спільно із збройними силами РФ проводять навчання «Союзна рішучість-2022». У відповідь на території країни розпочали військові навчання «Заметіль-2022».

Він наголосив, що якщо вторгнення на територію України все ж трапиться, у державі оголосять воєнний стан, який передбачає надання окремим органам військової влади та органам місцевого самоврядування повноважень для відсічі збройної агресії у відповідності до закону.

«Будуть дещо обмежені конституційні права і свободи людей: введення комендантської години, встановлення особливого режиму в’їзду та виїзду, перевірка документів, заборона зібрань, мітингів та інше», – інформує Кирилюк.

На випадок посилення агресії з боку окупанта Луцький міський голова Ігор Поліщук видав розпорядження, яким затвердив план основних заходів цивільного захисту на 2022 рік.

Цим нормативним актом передбачене інформування населення про місця розташування захисних споруд тощо.

Своєю чергою, Юрій Кирилюк повідомив, що з метою навчання населення основам цивільного захисту у різних районах міста організували роботу мобільних консультативних пунктів. Натомість стаціонарні пункти інформування працюють у ЖКП, старостинських округах, департаментів ЦНАПу.

Для оповіщення населення у випадку виникнення надзвичайних ситуацій та в умовах війни застосовують попереджувальний сигнал «Увага всім!»

Цей сигнал передбачає включення сирен, виробничих гудків тощо. Після подачі сигналу потрібно увімкнути телебачення або радіо на хвилю місцевої станції «Луцьк» для прослуховування повідомлення органів цивільного захисту.

У відповідності до програми розвитку цивільного захисту Луцької міської територіальної громади виділили субвенцію з бюджету у сумі 630 тисяч гривень на співфінансування оновлення системи оповіщення.

«Ситуація у державі напружена, але контрольована завдяки активним діям світового співтовариства та керівництва держави. Невідворотності початку агресії з боку Росії немає. Тому ми не панікуємо і продовжуємо працювати в штатному режимі», – завершив доповідь Кирилюк.

Натомість Луцький міський голова Ігор Поліщук зазначив, що міська влада протягом тривалого часу спокійно і послідовно займається питанням розгортання територіальної оборони.

«Це відбувається без бравади, без «шапкозакидання» та фото міського голови в шоломі для танкістів, так як це відбувається в інших містах. Бо знаючі люди можуть з цього тільки посміятися. Наші підрозділи працюють разом з військовою частиною тероборони. Ми передали велику кількість матеріальних цінностей на військову частину», – зауважив мер.

Він розпорядився протягом дня оприлюднити на головній сторінці сайту Луцької міської ради інтерактивну карту укриттів та захисних споруд із вказаними адресами їх розташування.

Також попросив протягом дня розмістити на сайті статтю у текстовому вигляді про те, як буде працювати система оповіщення.

Окрім того Ігор Поліщук доручив очільникам КП «Луцьктепло» та «Луцькводоканал» до 16 лютого розробити і подати пропозиції про посилення охорони об’єктів критичної інфраструктури на підприємствах.

«На сьогодні найголовніше зберігати холодний розум і не піддаватися провокаціям. Ми не знаємо, яка ймовірність вторгнення. Сподіваємось, що низька. Але ті дії, які ми можемо виконати, виконуємо для того, щоб у межах наших повноважень підготуватися до будь-якого розвитку подій. Але сьогодні окрім цивільного захисту потрібно займатися питанням подолання негативних економічних наслідків», – наголосив очільник міста.

Вікторія СЕМЕНЮК

Фото ілюстративне
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus