USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Які шанси поширення мавпячої віспи в Україні: відповідь МОЗ

25 Травня 2022 00:35
Українська система охорони здоров’я зараз перебуває на етапах готовності й моніторингу поширення мавпячої віспи. Утім у МОЗ не очікують швидкої появи цієї хвороби в Україні, хоч і шанс поширення хвороби територією країни є дуже великий.

Про це розповів головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в ефірі «Єдиних новин», передає ТСН.

За його словами, система охорони здоров’я України вже має вказівки, як діагностувати мавпячу віспу.

«Шанс поширення мавпячої віспи територією України є дуже великий. Зараз у світі, на території ЄС зареєстровано 258 випадків – це 171 підтверджений і 87 підозрілих. Україна не є транзитною країною для подорожей до країн Африки. Вірус є стабільним, він не так швидко мутує як коронавірусна інфекція і перебіг є доволі легкий. Тобто значно легший, аніж віспа, яка була класно викорінена в 1980 році.

За його словами, щоб інфікуватися потрібен тривалий близький контакт з хворою людиною.

«І це доволі мало ймовірно, враховуючи, що туристичних маршрутів зараз немає (в Україні. – Ред.) і доволі важкий шлях передавання, не такий легкий, як був під час коронавірусу», – додав Кузін.

Водночас, на запитання, чи будуть додаткові обмеження для українців, які вимушено перебували в Європі, де є випадки цієї недуги, і зараз повертаються на батьківщину, Кузін відповів: «Ні. Тому що система епіднагляду в кожній країні працює таким чином, щоб кожен підтверджений або підозрілий подібний випадок на території ЄС детально розслідується. І контактні/хворі не можуть виїхати... Наші епідеміологи з європейськими комунікують досить тісно і, якщо теоретично буде випадок, що українець інфікується на території ЄС, він буде там перебувати, до моменту повного одужання».

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) зафіксувала близько сотні підтверджених випадків віспи мавп у 14 країнах, які не є ендемічними для вірусу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus