USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Японія хоче злити радіоактивну воду Фукусіми у Тихий океан

11 Вересня 2019 07:40
Міністр охорони навколишнього середовища Японії Йошиакі Харада заявив, що оператору зруйнованої в 2011 році атомної електростанції Фукусіма доведеться скинути велику кількість забрудненої води зі станції безпосередньо в Тихий океан. Про це пише TheБабель з посиланням на The Guardian.

На АЕС скупчилося понад 1 млн тонн забрудненої води, яка накопичилася на заводі з тих пір, як в березні 2011 року сталося цунамі, що зруйнувало атомний обʼєкт. Оператор боровся з проблемою забруднення грунтових вод, які змішувалися з водою, використовуваної для запобігання розплавлення трьох пошкоджених зон реактора.

Оператор намагався видалити більшість радіонуклідів з вод, однак, поки що не існує технологій очищення води від тритію — радіоактивного ізотопу водню. Прибережні атомні станції зазвичай скидають в океан воду, яка містить тритій. Це відбувається в незначних кількостях.

У минулому році «Токіо Tepco визнала, що вода в її резервуарах все ще містяться й інші забруднюючі речовини, крім тритію. Більше 1 млн. тонн забрудненої води зберігається в майже тисячі резервуарах на Фукусімі, але оператов попередив, що до 2020 року забруднену воду вже буде ніде зберігати.

«Єдиним виходом буде злити його в океан і розбавити», — сказав Харада. Видання відзначає, що рішення про те, як утилізувати воду, прийматися не буде, поки уряд не отримає звіт від групи експертів. Інші варіанти включають випаровування рідини або зберігання її на суші протягом тривалого періоду.

В одному з досліджень Спільноти атомної енергії Японії, повідомлялося, що може знадобитися 17 років для скидання очищеної води після її розведення, щоб зменшити кількість радіоактивних речовин до безпечних рівнів.

Сусідня Південна Корея вже висловила стурбованість тим, як це вплине на якість її власних морепродуктів. Минулого місяця Сеул викликав високопоставленого представника японського посольства, щоб зʼясувати, як Японія обслуговує води Фукусіми.

Японія витратила 34,5 млрд ієн ($320 млн) на будівництво стіни, щоб підземні води не потрапили в три пошкоджених зони реактора. Стіні, однак, вдалося лише знизити потік грунтових вод з приблизно 500 тонн на день до 100 тонн на день.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus