USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Яскрава зірка на вечірньому небі: над Луцьком зійшла Венера у формі серця

24 Квітня 2020 21:04
Навесні на «небесну арену» над Луцьком й не тільки вийшла планета Венера. До кінця травня вона сяятиме вечірньою зіркою у південно-західній частині неба, однак уже у червні 2020 року «сестра Землі» стане окрасою ранкового серпанку.

Так, дивовижні кадри найяскравішої після Сонця і Місяця зірки на земному небосхилі, на яких Венера, що заходить за лінію горизонту неподалік від Луцька, набуває форми серця, вдалося зловити у об’єктив кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини Вікторії Семенюк.

«Взагалі-то, учора, у ніч на 24 квітня, я планувала спостерігати за «паравозиком» супутників від Ілона Маска Starlink, групу із яких вкотре запустили у космос 23 квітня. Але, згідно із моїми обчисленнями, того дня їх траєкторія польоту омине наше місто, тому я почала вести спостереження за Венерою. До слова, кожен із нас, хто хоча б іноді позирає на небо, помічав з початку березня увечері яскраву зорю. Так ось, це – Венера. Милуватися нею у вечірню пору залишилося недовго, адже незабаром планета «втече» на ранкове небо, і гордо носитиме статус ранкової зорі. А поки – то зоря вечірня. Тому, хто не встиг, милуйтеся. Ще є час. До речі, учора Венера посилала землянам свої найкращі побажання, вийшовши на небо у формі, яка дещо нагадує серце. Усі фото – без фотошопу, аби красу яскравої планети можна було побачити такою, яка вона є насправді», – розповідає Вікторія.
Варто зауважити, що найяскравішу після Сонця і Місяця зірку на земному небосхилі можна буде побачити в ясну погоду навіть удень. У кінці квітня Венера досягне своєї максимальної краси і піде з вечірньої сцени наприкінці травня, але вже наприкінці червня засяє з новою силою на ранковому небі.

Піку своєї нової яскравості Венера досягне 10 липня і до кінця року залишатиметься ранкової зіркою.

Тобто, планету можна бачити на небі протягом п’яти календарних місяців.

Венера – внутрішня планета, і на земному небосхилі не віддаляється від Сонця далі 48°. Це третій за яскравістю об’єкт на небі; її блиск поступається лише блиску Сонця та Місяця. Належить до планет, відомих людству з найдавніших часів.

Хмарний шар Венери, що ховає від нас її поверхню, розташований на висоті 49-68 км над поверхнею, за щільністю нагадує легкий туман і складається в основному з пари 80-процентної сірчаної кислоти.

Оскільки Венера спостерігається ввечері після заходу Сонця або вранці перед світанком, її називають «Зоря вечірня» або «ранкова Зоря».

Варто зауважити, що у кінці місяця, а саме 28 квітня, Венера буде надзвичайно яскравою. Побачити її найпростіше можна буде, якщо дивитися перед заходом Сонця на захід, а перед сходом – на схід.

«Для того, аби спостерігати за планетами, зорями та іншими космічними явищами, не обов’язково мати телескоп, і навіть довгофокусний об’єктив. Багато чого можна побачити й неозброєним оком, головне орієнтуватися що, коли і де найкраще спостерігати», – каже журналістка.
А так виглядала Венера у ніч на 23 квітня 2020 року.
Фото Вікторії Семенюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Анонім Показати IP 24 Квітня 2020 21:50
Так то ж камінь летить до нас в гості!!!
Астероїд до Анонім Показати IP 25 Квітня 2020 10:19
Ні,камня не видно неозброєним оком)
Боярин Показати IP 24 Квітня 2020 22:19
Ура!!!
А шо Показати IP 25 Квітня 2020 03:16
А хто сказав, що це Венера зійшла, а не якийсь корабель, а щоб люди не взнали правду, сказали Венера?)
Венеролог до А шо Показати IP 25 Квітня 2020 10:18
Бо так виглядає Венера)) І це її локація)
Хрін Показати IP 25 Квітня 2020 03:19
Да, чьому з хорошого телескопа не сфотографували, як що це така новина?
Телескоп до Хрін Показати IP 25 Квітня 2020 10:18
Бо нема!
Ярослав Показати IP 25 Квітня 2020 03:21
А перед тим, дві ночі назад , п'ятнадцять супутників один за одним в лінію летіло, а написали метеоритний дощ
Астролог до Ярослав Показати IP 25 Квітня 2020 10:17
ВН не писали, і метеоритний дощ теж є, але як можна переплутати супутник, який летить по траєкторії і метеорит, який летить вниз?*рукаобличчя*
Читач Показати IP 25 Квітня 2020 10:22
Дуже цікава стаття. Дякую!
На Хрін Показати IP 25 Квітня 2020 11:30
"чЬому... як що", Буквар курив а не читав?
Наталка Показати IP 25 Квітня 2020 16:04
нажаль планетарій у Луцьку забрали під церкву...там були телескопи та інше обладнання, яке дозволило би здійснювати спостереження за планетами, зорями та іншими космічними явищами і показувати їх містянам і не тільки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus