USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«Євросоюз об’єднується навколо України»: перша офлайн-сесія Волиньради з 24 лютого. Репортаж

16 Вересня 2022 08:07
Заборона Московського патріархату, допомога захисникам Маріуполя, оголошення дуба біля будинку Косачів об’єктом природо-заповідного фонду, обласні премії науковцям і освітянам, критика лісової реформи та… передача коней – депутати Волинської обласної ради вперше з дня повномасштабного вторгнення зібралися на сесію в очному режимі, аби розглянути 50 проєктів рішень.

Позачергову 18-ту сесію облради скликали 15 вересня. І хоч засідання, як зазвичай, мало розпочатися о 10:00, цього дня всіх із міркувань безпеки закликали прийти раніше. (На вході перевіряли документи, а «новеньким» ще й показували, як евакуйовуватися в укриття).
Кому порядок денний сесії?..

Голова Волинської облради Григорій Недопад відразу попередив: у випадку оголошення повітряної тривоги всі без зволікань мають спуститися в укриття, а сесія відновить свою роботу через 15 хвилин після відбою. На щастя, обійшлося без тривоги.
Насамперед депутати привітали свого новоспеченого колегу – лікаря Юрія Валецького. Він зайняв місце покійного Романа Карпюка як наступний у списку кандидат від «Сили і Честі». Цього дня він нарешті отримав посвідчення депутата облради.
Нарешті – депутат

Місце у президії поруч із головою облради та його заступником Григорієм Пустовітом посідав владика Михаїл, митрополит Луцький і Волинський Православної церкви України. Воно й не дивно, адже першим депутати розглядали питання щодо заборони УПЦ МП на території України.
Як акцентував депутат Іван Мирка, Волинська область – одна з небагатьох, які досі не проголосували за те, щоб звернутися до Верховної Ради, Кабміну, РНБО про заборону Московського патріархату. А свободівець Олександр Пирожик у притаманній йому емоційній манері наголосив, що давно потрібно провести зачистку «руского міра» і в церкві.
Деякі з депутатів були у військовому камуфляжі

Врешті депутати майже одноголосно підтримали проєкт рішення й надали слово владиці Михаїлу. Той прийшов до облради з подарунками: «оновленими» картою світу та прапором України.

«Церква завжди поза політикою. Але я хочу, щоб ми визначили, що таке політика. Політика – це інтереси двох чи групи людей. А наші спільні інтереси – щоб люди були щасливі під безпечним, мирним небом, щоб наша армія перемогла, щоб усі живими і здоровими повернулися додому», – сказав Михаїл.

Додав: «Я думав, що мені доведеться сьогодні агітувати, натомість залишається тільки подякувати і благословити на успішну роботу на благо нашої області… Мені дуже не хочеться, щоб церква була замішана у війні, в тотальній колаборації. На жаль, конфесія, яку ви ініціюєте як заборонену Верховною Радою, активно відіграє роль у підтримці завоювання територій України».

Владика передав голові облради свої подарунки. Як прокоментував, нині Євросоюз об’єднується навколо України, адже наша Батьківщина захищає не лише власні інтереси та цінності, а й усієї Європи.
Владика прийшов із дарами

«Луцьк – у центрі. Україна – в центрі… Я піджартовую: все, що до Уралу, – це Волинь, а все далі – Україна», – зазначив митрополит.

Далі було не до жартів. У сесійній залі підняли питання необхідності посилити публічне висвітлення ситуації навколо полонених захисників Маріуполя. Текст цього звернення до перших осіб держави напрацювали не депутати, а рідні полонених.

Як наголосив депутат Андрій Козюра, доля захисників Маріуполя – одне з найболючіших питань війни: «Вони протягом трьох місяців тримали кругову оборону. Плавився бетон, але вони встояли. Вони стояли би до останньої краплини крові й до останнього подиху, але були змушені виконати наказ головнокомандувача та здатися в полон».
Поруч сиділа дружина захисника Маріуполя Світлана, одна з авторів звернення.

«Ми, жінки, дружини, матері, сестри, наречені, звертаємося з проханням допомогти повернути наших чоловіків, синів, братів, коханих додому. Триває 119-й день полону. Мій чоловік востаннє виходив на зв’язок у липні. Він тяжко говорив і ледь дихав, тому, думаю, до нього застосовували насильство. Єдине, що ми знаємо, – наших хлопців кудись вивезли напередодні теракту в Оленівці. Ми звертаємося по допомогу. Вони не терористи. Вони довели, що Україна здатна боротися за незалежність», – зі сльозами на очах сказала вона.
Депутати одноголосно підтримали звернення рідних оборонців Маріуполя. Вони впевнені, що перші особи держави повинні залучити міжнародних партнерів до ситуації з нашими полоненими та вкотре нагадати організаціям, як-от ООН, Червоний Хрест, про їх зобов’язання.

Чергові звернення депутати скерували Києву у зв’язку з порушеннями чинного законодавства посадовцями-податківцями області, з недолугим реформуванням лісової галузі та з підготовкою аукціону з продажу ДП «Волиньторф».

«Ліси – головне природне багатство народу України. Суть урядової реформи– у злитті 158 нещодавно оптимізованих лісгоспів в одне державне підприємство«Ліси України» з наступною трансформацією його у приватне підприємсто. Тобто по-тихому хочуть знищити держлісгоспи та передати українські ліси в приватні руки», – забив на сполох депутат Юрій Ройко.
Фото перед початком сесії, бо ж «зараз усе у Фейсбук виставляють»

Зацікавило депутатів питання, як на Волині розслідують випадки зловживання гуманітарною допомогою.

Керівник Волинської обласної прокуратури Віктор Тимчук відзначив: він не доповідає про окремі кримінальні провадження.

Однак таки повідомив, що нині до суду скеровано 10 кримінальних справ за фактами незаконного переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон України і що відкрито 12 кримінальних проваджень за фактами зловживань на гуманітарці.
«Про окремі кримінальні провадження не доповідаю»

Не забули обранці громади й про поточні питання області. Вирішили, зокрема, надати щорічні премії визначним освітянам і науковцям, пообіцяли підтримати спортсменів, оголосили «Гадючинські природні ліси» та «Дуб біля будинку Косачів» об’єктами природно-заповідного фонду місцевого значення, передали трьом медзакладам станції супутникового зв’язку Starlink, а також затвердили нові регіональні програми щодо транскордонної співпраці, туризму та управління відходами.
Комусь – ГАЗ, а комусь – кінь

Розглянули теж низку майнових питань, наприклад, Волинському краєзнавчому музею передали в постійне користування дві земельні ділянки на вулицях Шопена та Ярощука в Луцьку, Бородянській громаді – два ГАЗи, а Берестечківському психоневрологічному інтернату – двох коней.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 16 Вересня 2022 09:37
не живіть фантазіями. країнам ЕС на нас всеодно: їм дешевше відправляти нам залізо, що стріляє, ніж організовувати похорони десятків тисяч власних громадян. ми ж пішли діаметрально протилежним шляхом

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus