USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Йому – 41, він – киянин Саша: портрет типового депутата нової Ради

30 Липня 2019 12:57
ЦВК підрахувала всі протоколи, і нарешті можна точно сказати, якою ж буде Верховна Рада IX скликання. «Сегодня» зібрали портрет народного депутата і з’ясували, хто в найближчі п’ять років ухвалюватиме закони і реформуватиме країну.

У виборчих перегонах цього разу брали участь майже 6 тис. кандидатів і 65 партій. Переобратися до нового парламенту змогли тільки 82 нардепа з VIII скликання, а 342 особи отримають мандат вперше. Найбільше бувалих парламентаріїв ведуть «Європейська солідарність» (з 25 осіб в Раді вже працювали 17), «Опозиційна платформа – За життя» (з 43 – 17) і «Батьківщина» (з 26 – 16). Ще 32 нардепи з досвідом зайшли за мажоритаркою.

Президентська партія «Слуга народу», що отримала найпотужнішу підтримку (6,3 млн з 14,6 млн голосів), веде в ВР тільки нові обличчя. З 254 осіб ще ніхто не мав мандата в минулому. Вона ж представить в парламенті і наймолодшу фракцію – в середньому нардепу від СН, за даними громадської мережі «ОПОРА», трохи більше 37 років. А ось «найвіковіша» буде у «Батьківщини» – майже 50 років. Загалом же Рада помолодшала на 7 років: якщо середній вік нардепа в VIII скликання був 48 років, то в IX – 41 (докладніше див. інфографіку). Нарешті, у переважної більшості (411 нардепів) вища освіта, у дев’ятьох – середня спеціальна, а ще четверо закінчили тільки школу.

Поставили ці вибори рекорд і за кількістю жінок-нардепів – їх буде 86, тобто кожна п’ята. У минулому парламенті, який також встановив рекорд за цим показником, дам було всього 49. Для прикладу, у Верховній Раді першого скликання у жінок було тільки 3,5% мандатів (16). Варто також відзначити, що жінки є в перших п’ятірках всіх партій.

А ось найпопулярнішим чоловічим ім’ям в новій Верховній Раді буде Олександр (їх 49), а жіночим – Ірина (8). Унікальними для цього парламенту будуть імена Жан, Мар’ян, Владлен, Гео, Давид, Елла, Лада і Аліна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Навуходоносор Показати IP 30 Липня 2019 15:43
Забули статистики ще одну цікавинку: це ж цілих 760 нових рук, які поки що нічого не вкрали!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus