USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

За декілька місяців дитина стає «овочем»: у Луцьку розмовляли про дію сучасних наркотиків та боротьбу з ними

27 Вересня 2021 21:59
Синтетичні наркотики, дію яких деякі українські діти починають випробовувати на собі вже у 10-11 років, викликають залежність після першого разу вживання. «Хімічні сполуки, що входять до таких сучасних наркотиків, як так звана сіль, енергетична жуйка тощо, руйнують мозок і перетворюють людину на «овоч», – переконують у громадській організації «Нарконон».

Про це розмовляли під час круглого столу з питань протидії поширенню наркоманії у конференц-залі департаменту ЦНАП 27 вересня.

Як повідомила представниця ГО «Нарконон» Антоніна Горячева, проблема наркоманії серед молоді й не тільки – далеко не нова, адже минуле століття, зі слів спікерки, також було «пронизане» наркотиками у прямому сенсі.

«Важко знайти більш зіркового кокаїніста, як зірка естради минулого століття Олександр Вертинський. Також не можна не пригадати про видатного актора та співака радянських часів Володимира Висоцького, який теж дуже активно споживав наркотики. Але у 20-му столітті люди вживали наркотики натуральні, які також дуже шкідливі. Але, у будь-якому випадку, набагато страшнішими є сучасні синтетичні наркотики. До того ж, тоді люди вживали їх усвідомлено», – каже Антоніна Горячева.
Вона наголосила, що ще в 2013 році в Управлінні ООН з наркотиків та злочинності обрали Україну серед 24 держав, що потребують першочергової допомоги через надмірне споживання наркотиків серед населення. А у складі ООН – 195 країн!

Водночас гостя зазначила, що в Україні – найбільша у світі чисельність наркозалежних, за винятком Росії.

За неофіційними даними, близько 1,5-2 мільйона українців вживають наркотики.

«І це дуже багато, якщо відкинути немовлят та старших людей», – розводить руками доповідачка.

Зі слів Антоніни Горячевої, у ГО «Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка» провели анонімне опитування серед молоді віком 14-17 років щодо вживання наркотиків.

Виявилось, що у 2015 році хлопців, які вживали наркотики хоча б один раз, виявилось 17,8%, дівчат – 11,9%. У той же час у 2020 цей показник становив 16,8% для хлопців і 18,3 % відсотка для дівчат.

«Виходить, що кожна п’ята дівчина у віці від 14 до 17 років пробувала наркотичні речовини. За останні три роки вживання кокаїну в Україні виросло в сім разів. Зростає смертність. Найстрашніше те, що сьогодні вживання наркотиків починається з 10-11 років. Тобто, на відміну від минулого століття, дітей насильно, без їх волі та усвідомлення проблеми підсаджують на наркотики», – інформує спікерка.
Солі, пряники та жуйки з наркотиками приносять «добрі дяді» у школи


Вона пояснила, що у сьогодення молодь «підсаджують» на наркотики, використовуючи сучасні хімічні сполуки, які входять до складу солей, пряників та жувальних гумок, які «добрі дяді» приносять у школу дітям.

«Якщо раніше, щоб присісти на наркотики, потрібно було їх спожити хоча б 2-3 рази, для сучасних хімічних сполук достатньо одного разу. Вони знищують мозок настільки, що за 5-6 місяців людина стає овочем. Мені відомий випадок, коли у Хмельницькому учениця 10 класу, відмінниця, спортсменка та гордість школи зійшла нанівець – дитини практично нема. Найстрашнішим є те, що боротися з розповсюдженням наркотиків дуже важко. Напевне, ви бачили надписи на стінах з адресами, на тротуарах з адресами сайтів, де їх можна купити», – акцентує жінка.

Зі слів пані Антоніни, психологи б’ють на сполох, адже 98-99% дітей вперше пробують наркотики тоді, коли є проблеми у сім’ї або з друзями у школі.

«Дитина шукає душевного прихистку. Бо у нас, дорослих, постійно немає часу, адже потрібно заробляти гроші. І тут з’являється «добрий дядечко», який втішає, переконує, що все буде добре і пропонує спробувати наркотики. І дитина пробує й помилково вважає, що з нею не відбувається нічого – не відвалюються ні руки, ні ноги. А тим часом стається відхід від реальності», – наголошує гостя.

Вона зауважила, що на противагу алкогольному сп’янінню, яке ідентифікувати відносно легко, наркотичне визначити важко. І це перша причина, чому дорослі програють.

Жінка пригадала випадок із власної практики, коли вчитель сварив дитину, що, мовляв, вона прийшла до школи із симптомами нежиті, але то була зовсім не нежить.

«Дитину відвели до медпункту, де з’ясували, що вона вже «готова» – у стані наркотичного сп’яніння. Ми говоримо про небезпеку вживання наркотиків дітьми, але рідко розмовляємо про відповідальність перед дітьми батьків», – обурюється вона.

Антоніна Горячева акцентувала, що вона разом із членами ГО «Нарконон» вважають, що якщо у кожному регіоні країні хоча б двічі на рік три роки поспіль роздавати учням книжки, у яких йдеться про шкоду наркотиків, то відсоток дітей, які спробують вживати шкідливі речовини скоротиться, бо «тиха вода камінь точить».

Водночас вона наголосила, що й другим етапом боротьби з наркоманією є підняття рівня обізнаності в темі дорослих, щоб бачити тривожні стани та мати змогу з ними працювати.

Натомість директор департаменту молоді та спорту Луцької міської ради Володимир Захожий, вислухавши доповідь, зазначив, що у найближчому часі Луцька територіальна громада матиме свою профільну Програму з протидії поширенню наркоманії та інших негативних проявів серед дітей та молоді, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів на 2021-2023 роки.

«Поки що, не маючи цієї програми, складно говорити про глобальні речі. Але її основою, звичайно, є фінанси. Я думаю, що програму приймуть під час сесії 28 вересня і вона почне давати позитивні плоди і ми помічатимемо зниження цього страшного явища у громаді», – припустив посадовець.

Заразом депутат Луцької міської ради Роман Кравчук зазначив, що станом на сьогодні між благодійним фондом «Преображення», який багато років присвятив боротьбі з наркоманією у Луцьку на практиці, та департаментом освіти міськради підписаний меморандум.
«Уже сьогодні складаємо договори з кожною школою для того, щоб розпочати інтенсивну профілактичну роботу у кожному навчальному закладі. Ми знайшли представників свідомого і бізнесу, щоб найняти на роботу трьох людей, які будуть спеціально виїжджати до освітніх установ і проводити лекції. Не безкоштовно, тому що на волонтерській основі це буде у форматі «їдемо тоді, коли вийде». Уже розробили комплексну програма виховних робіт для Луцької територіальної громади, а Луцьк стане «авангардом» цієї програми», – каже обранець громади.

З його слів, лекції у школах проходитимуть у вигляді бесіди з учнями, презентацією, наочного та цікавого матеріалу.

«Команда вже на низькому старті і з жовтня ми розпочинаємо вихід у школи, профтехучилища, університети. Ідея проста – показати два шляхи: дорогу без наркотиків та з ними», – додав Роман Кравчук.

Нагадаємо, 15 вересня під час засідання виконавчого комітету Луцької міської ради члени виконкому підтримали Програму з протидії поширенню наркоманії та інших негативних проявів серед дітей та молоді, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів у Луцькій міській територіальній громаді на 2021-2023 роки.

Остаточне рішення луцькі депутати приймуть під час пленарного засідання чергової сесії, що відбудеться 28 вересня.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
5 Показати IP 27 Вересня 2021 22:31
Браво! Закінчувався 2021 рік. Мегаспеціаліст широкого профілю Захожий на повному серйозі повідомляє,що от-от, буквально найближчим часом, наше місцеве начальство розродиться і затвердить програму з протидії поширенню наркотиків на 2021-2023 рік. Та куди ж ви так поспішаєте? У 2023 б затвердили.
Анонім Показати IP 28 Вересня 2021 07:20
подібні ініціативи схожі на бізнес-план по освоєнню коштів і не більше... п.с.про етиловий спирт вже ніхто й не згадує
Анекдот Показати IP 28 Вересня 2021 11:29
Не знайшли іншого прикладу,як Висоцький!?Тобі до Висоцького,як до Сонця!
Западенець Показати IP 28 Вересня 2021 11:32
Потрясіть переселенців,тих,що "одних тапках"приїхали і повикупляли всі квартири в новобудовах!!!!Вони засипали Луцьк наркотою!До них тут такого засилля наркоти не було!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus