USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

До мільярда в бюджет області на рік: «Волиньприродресурс» розпочав законний видобуток бурштину

11 Вересня 2020 08:00
Комунальне підприємство «Волиньприродресурс» Волинської обласної ради розпочало законний видобуток бурштину на території області. Лише за тиждень роботи видобуто більше 100 кілограмів каміння, ціна якого становить декілька тисяч доларів за кілограм.

Про це в ефірі ток-шоу «Право на владу» розповів нардеп від Луцька, очільник партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця.

Після декількох років штучного блокування роботи комунальне підприємство «Волиньприродресурс» змогло приступити до законного видобутку корисних копалин. Так, в області розпочався видобуток бурштину. Прибуток від діяльності підприємства, яке належить громаді Волині, спрямовуватиметься, зокрема, в бюджети місцевих рад.
В ефірі ток-шоу продемонстрували кадри «місячних пейзажів» з Рівненської та Житомирської областей, де незаконні старателі знищували природу та займались видобутком.
А на противагу продемонстрували, як зараз відбувається законний видобуток під контролем «Волиньприродресурсу»: територія обгороджена парканом, бурштин видобувається, гроші від видобутку йтимуть в місцевий бюджет.
Лише тиждень часу пройшов з того часу, як «Волиньприродресурс», нарешті, зайшов на ділянку після трьох років з часу отримання ліцензії.

«Це видобуто за тиждень підприємством, яке належить всім волинянам. Цей камінь коштує 3 тисячі доларів за кілограм на зовнішніх ринках. За тиждень видобуто більше 100 кілограм цього каміння. Ці всі гроші підуть в обласний бюджет», – пояснив Ігор Палиця.
Також він пригадав історію створення підприємства, зазначивши, що його позиція завжди була незмінною – все, що під землею, має належати народу України.

Ігор Палиця зазначив, що на Волині немає покладів нафти чи газу, як в інших регіонах України, натомість є торф, бурштин, мідь тощо. Відтак, за його ініціативи, депутати облради прийняли рішення зареєструвати КП «Волиньприродресурс», яке належить всім волинянам. І на нього керівник підприємства отримав дозволи на промисловий видобуток бурштину, торфу і міді.

«Уже на наступний день Генпрокуратура і СБУ відкрила кримінал на підприємство за отримання цих ліцензій. І за три роки перетрясли і все підприємство, і Палицю, тільки за те, що Палиця хотів показати, що надра належать народу, а гроші від них мають йти не в приватні кишені, а в обласний бюджет. Три місяці тому в НАБУ закрили останню справу. Все відбувається прозоро. Ліцензія належить «Волиньприродресурсу», як і земельна ділянка, яка в нього в оренді. Підприємство слідкує за тим, щоб цей ліс поновили, геологи від СБУ слідкують за тим, що зважити все каміння, видати документи. Потім це все має бути продане офіційно на біржі, а гроші мають піти в обласний бюджет», – пояснив Ігор Палиця.

Також він додав, що на підприємстві тепер офіційно працюють ті люди, які раніше були змушені займатись незаконним видобутком в сусідніх областях.

«В обласний бюджет підуть гроші. Якщо зараз обласний бюджет Волині розпоряджається 200 мільйонами гривень бюджету розвитку в рік, то тепер ми очікуємо від цивілізованого видобутку бурштину до мільярда гривень в рік. А це – школи, садочки, лікарні, дороги», – пояснив Ігор Палиця.

Зі слів нардепа, приклад Волинської області можуть повторити й інші області: «Всі ліцензії мають видаватись на комунальні підприємства. Є інвестори. Хочеш видобувати газ? Приходь до комунального підприємства, підписуй договір розподілу продукції або прибутку і ділись з громадою, яка живе на цій території. А держава має заробляти за рахунок рентних платежів, так як воно скрізь є в світі».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus