USD 40.60 40.90
  • USD 40.60 40.90
  • EUR 40.80 41.00
  • PLN 10.12 10.30

За репост – три роки тюрми: волинянина засудили за поширення статті у Facebook

18 Листопада 2023 21:37
Перепостив чужу статтю в одній із груп у мережі Facebook і отримав три роки та три місяці тюрми. Жителя села Дубечне на Ковельщині звинувачують у посяганні на територіальну цілісність України. У 2020 році чоловік зробив репост публікації, у якій ішлося про православну церкву, Росію і приєднання до неї українського Донбасу. Волинянин таким вироком шокованиий і подав апеляцію.

Житель Дубечного Михайло зізнається, що навіть не очікував, що йому за репост присудять три роки за ґратами. Як вказано у вироку, в 2020 році чоловік попросив учителя інформатики створити йому групу в мережі Facebook, а через місяць перепостив у спільноті чужу публікацію, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Я дуже був вироком здивований. У мене була адвокат, яка казала, що там не буде такого вироку, максимум – умовний термін. І коли я отримав такий термін, дуже з нею посварився. Я вирішив сам написати апеляційну скаргу», – розповідає Михайло.

У статті правоохоронці помітили заклики до зміни меж українського кордону.

«У тексті міститься висловлювання: «Для того щоб настав мир і зупинилося кровопролиття, Донбас має стати російським, його треба приєднати до Росії. І це приєднання невідворотне в близькому майбутньому». Відповідно до висновку провідного судового експерта в Управлінні Служби безпеки України у Волинській області, містить публічні заклики до дій, що спричинять (у разі їх реалізації) зміну меж території та державного кордону України. Експерт зробив висновок, що висловлювання/ідеї, які поширює/популяризує ОСОБА_3, носять деструктивний для України характер, силою слова, тобто інформаційно, загрожують її існуванню, у проросійськи налаштованих осіб посилюють прагнення до приєднання до складу Російської Федерації», – вказано у вироку.
Читати ще: «Я росіянин... Не буду стріляти в своїх». Волинянина засудили за ухилення від мобілізації

Захисник Михайла каже, що чоловік нібито навіть до пуття не ознайомився зі змістом перепощеної публікації.

«Обвинувачений став заручником ситуації. Подія мала місце давно. Вона не містила ні ознак, ні складу кримінального правопорушення. Це був репост публікації, вчинений без ознайомлення в автоматичному режимі, оскільки це була група-спільнота у Facebook. І необачно, не ознайомившись зі змістом, він перепостив та зрештою став заручником ситуації», – пояснює адвокат Василь Ковальчук.

Одну з апеляційних скарг судді відхилили. На черзі – ще одна. Про остаточне рішення у справі стане відомо згодом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Юрій Миколайович Показати IP 18 Листопада 2023 21:56
Вже й стрьомно коментарі писати
АВС до Юрій Миколайович Показати IP 20 Листопада 2023 17:57
Пишіть дядьку краще на заборах, а не в інтернет просторах. Менш проблем буде.
Хз Показати IP 18 Листопада 2023 22:00
От злочинець ! Краще б п‘яним за кермом людей збивав, або крав мільйонами! Наш суд справжніх злочинців наскрізь бачить !
1917 Показати IP 19 Листопада 2023 02:34
Хто не з нами той проти нас....
Корiнний лучанин Показати IP 19 Листопада 2023 10:56
Ну що,майдауни,побудували "державу" де правда -злочин,смерть людини - нiчого страшного , думка вiдмiнна вiд офiцiйноi- злочин. I хтось ще заiкаеться за Пiвнiчну Корею .
Песиміст до Корiнний лучанин Показати IP 20 Листопада 2023 07:20
При Януковичі було краще. Астанавітєсь !
Суддя Показати IP 19 Листопада 2023 15:48
Ну брєд повний.
Анонім Показати IP 19 Листопада 2023 18:37
Я розумію, що такі вчинки - це не є добре. Але це не заклик і не призив. Його засудили так само, якби він вийшов на площу і почав закликати до зміни меж держави. Покарання має бути співмірне злочину. Як можна позбавляти волі за якийсь лайк чи репост? Потрібно внести зміни до ККУ, додавши статтю з диспозицією, що відповідає нашим реаліям, де адекватно б відображались діяння людини. Наприклад, "розміщення в мережі інтернет посилання на інформацію,створену іншими особами, що містить інформацію, яка закликає до зміни меж державного кордону або до зміни влади протизаконним способом". І передбачити умовне покарання. А не 5 чи 3 чи 7 років за лайк. Лайк - це не призив до повалення державного ладу чи зміни меж чи щось таке.
Таке до Анонім Показати IP 19 Листопада 2023 20:30
враженная ніби ви не в Україні живете.
Анонім до Таке Показати IP 20 Листопада 2023 01:52
Як раз в Україні. Але до чого це? Війна породила багато нових проблем. Значить, потрібно їх вирішувати. Ми ж за демократію і боремося зараз, а не за свавілля, вседозволеність і беззаконня. Нам не потрібна тоталітарна імперія, як у хворих сусідів на півночі
Анонім Показати IP 20 Листопада 2023 11:43
Розумний вчиться на своїх помилках, мудрий вчиться на чужих, дурень не вчиться ніколи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus