USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Заборонені хімікати та сурогат. Чим торгували на Центральному ринку у Луцьку

18 Лютого 2020 19:30
Одяг і побутова хімія, продукти і меблі, побутові дрібнички і телефони. Це далеко не весь перелік товарів, чим торгують на Центральному ринку. Попри численні прохання навести лад на місці торгівлі, практично щодня продавці залишають по собі гори сміття. Антисанітарія, бруд вже давно стали візитівкою ринку, який розташування під стінами Луцького замку.

І хоч до якості товарів не раз висловлювалися претензії, підприємці у цьому своєї вини не вбачають. Більш того, вони вперто ігнорують рішення міськвиконкому про демонтаж і перенесення торгових рядів на ринок «Новий».

ЧИТАТИ ЩЕ: КОНТЕЙНЕРИ-ПОТВОРИ, ТОВАРНЕ ДИКУНСТВО, РОЗСАДНИК АНТИСАНІТАРІЇ: ЩО ПИСАЛИ ПРО СТАРИЙ РИНОК В ЗМІ

Крім того, серед звичних для українського споживача товарів, не раз тут підторговували забороненими речовинами. Десятки разів працівники муніципальної варти ловили підприємців Центрального ринку на торгівлі контрафактним алкоголем та сурогатом. А один з підприємців навіть ледь не опинився за гратами за торгівлю забороненими хімікатами.

«Більше так не буду» і «хотілося випити з колегою».

За більш як три роки луцькі муніципали склали 18 протоколів на підприємців, які торгували сурогатом на Центральному ринку.

У 2016 році працівники департаменту муніципальної варти виявили пенсіонера, який продавав в контейнері на території Центрального ринку прозору рідину з різким запахом спирту в пластиковій тарі. Після того, як його упіймали на гарячому, продавець пообіцяв: «Зобов’язуюсь більше такого не робити».

Неодноразово муніципалам, щоб довести торгівлю сурогатом доводилося виконувати роль детективів і по кілька днів відстежувати сумнівні торгові об’єкти, де імовірно продавали алкоголь.
Так, контейнер 946 на Центральному ринку інспектори відслідковували тиждень. З-під прилавку серед круп, олії та спецій підприємлива продавчиня приторговувала алкоголем, за що і отримала штраф.

Чимало таких гендлярів уже мали своїх «постійних клієнтів». Алкоголем могли торгувати і продавці цукерок, і господарських товарів, і бакалії. А часом після отримання штрафів вони бралися знову за своє. Тож муніципали ловили їх повторно за такими діями.
Продавали алкоголь на Центральному ринку не тільки працівники ринку, а й безробітні і пенсіонери, не гребували таким заробітком ні жінки, ні чоловіки. Дехто навіть намагався вдаватись до агресії, коли муніципали виявляли факт продажу сурогату.

Частина порушників відверто зізнавалася в тому, що продавали сурогат. А деякі відмовлявся від пояснень і підпису протоколу. Були серед них і такі, які переконували, що не збиралися реалізовувати людям спиртне, а хотіли випити з колегою. Один чоловік, який торгував домашнім вином, свій вчинок пояснював тим, що гостюючи на Закарпатті не раз бачив, як там продавали аналогічні домашні напої, тож він вирішив і собі так заробити.


Триденна епопея з продавцем-підполковником, або Як на ринку тротуар спиртом мили

У липні 2017 року під час рейду на Центральному ринку муніципали виявили контейнер, де чималими об’ємами торгували контрафактним алкоголем та сурогатом.

До контейнера пляшки з прозорою рідиною носили з припаркованого поруч авто. Після того, як інспектори зробили контрольну закупку, вони пішли вимагати пояснень від продавця. Та той навіть документи їм показувати відмовився. Отож на місце події викликали працівників поліції.

Як виявилося, продавцем у павільйоні, де торгували посудом, а на додачу й алкоголем, був пенсіонер органів УМВС, підполковник міліції у відставці. Ані слідчі, ані працівники Державної фіскальної служби, на місце події так і не прибули. Більш того, муніципалів правоохоронці попередили, що їм не вдасться довести до логічного завершення цю справу.
В адміністрації ринку будь-яку інформацію про власників контейнера надавати відмовилися, лише пообіцяли, що нададуть її після письмового запиту. Проте стало відомо, що власницею торгової точки була дружина продавця.
Дві доби муніципали та представники ГФ «Варта порядку» чергували біля цього контейнера. Згодом сюди прийшла власниця торгової точки зі своїм чоловіком, якого замкнула всередині. А потому розпочалося «генеральне прибирання».
З-під контейнера на тротуар полилася рідина з характерним різким запахом спирту. Потім жінка, назвавшись прибиральницею, почала поливати «спиртові ріки» оцтом та «Білизною». В результаті хімічної реакції цих речовин, на місці навіть сталася невелика пожежа.
Поки подружжя знищувало речові докази, вчергове муніципали та «вартівці» викликали поліцію. Та прибули на виклик лише патрульні, які тільки встановили особу чоловіка. Слідчі на виклик так і не приїхали. А після такого прибирання й обшуку робити сенсу вже не було, адже алкоголь, яким торгували підприємці, пішов на миття тротуарів.

Торгівля хімікатами на Центральному ринку довела до позбавлення волі

До 5 років позбавлення волі з іспитовим терміном 2 роки Луцький міськрайонний суд засудив підприємця, який на території Центрального ринку торгував забороненими пестицидами та гербіцидами. Отруйні хімічні речовини чоловік продавав у торговому контейнері, який розташований на ринку ТзОВ «МТС «Агросервіс», у м. Луцьк на вул. Замковій.

Про це йдеться в постанові суду від 7 жовтня 2014 року. Як стало відомо із судових документів, упродовж періоду з 2012 року по серпень 2014 року чоловік незаконно придбав, перевозив, зберігав з метою збуту отруйні речовини в кількості 7 520,308 літрів рідини та порошкоподібних речовин загальною вагою 703 кг, з яких незаконно повторно збув 109, 5 літрів.

Під час ведення кримінального провадження порушник підписав угоду про визнання винуватості. Тож суд призначив узгоджене покарання у виді позбавлення волі строком на 5 (п'ять) років з іспитовим терміном 2 роки.
До слова, Інформаційному агентству Волинські Новини з власних джерел стало відомо, що згаданий підприємець – один з тих, хто протестує проти перенесення Центрального ринку і підтримує акції протесту.


Незареєстровані підприємці Центрального ринку

Достеменну кількість підприємців, які працюють на Центральному ринку сьогодні назвати не може ніхто. Навіть численні перевірки не дали точної картини.

Так, протягом липня-вересня відповідно до розпорядження міського голови по детінізації заробітної плати та найманої робочої сили на Центральному ринку працівники управління з питань праці Луцької міської ради провели 12 рейдів. Зокрема, обстежили 725 торгових місць включно з павільйоном та торговими місцями на вулиці. За результатами перевірок виявили 50 працівників, які виконували роботу без оформлення трудових відносин, а також 45 осіб, які здійснювали підприємницьку діяльність без належно оформлених документів. Ще 442 торгові місця взагалі не обстежили, оскільки люди з них або втекли, або ці контейнери просто закрилися.

І в той же час пікетуючи під стінами Луцької міської ради, працівник ринку заявляють, що влада міста позбавляє робочих місць тисячі сімей, які платять податки до міського бюджету. Однак відомо, що чимало з цих підприємців зареєстровані у інших населених пунктах, тож і податки сплачують не місту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Дед Показати IP 18 Лютого 2020 20:25
А на новом такого нет?
Орест Показати IP 18 Лютого 2020 20:53
Так от кого захищає Шпига. То вони йому й данину напевно носять.
Кроком руш ! Показати IP 18 Лютого 2020 21:32
Людина сама творець своєї долі ! Приговор базарники самі собі підписали ! І претезії тільки до себе ! Так шо вистроїлись по ранжиру - і на&ер з пляжу !
Пильний Показати IP 18 Лютого 2020 23:37
А фотки з літа
Луцьк Показати IP 18 Лютого 2020 23:41
Всі чудово знали що там відбувалося. Більшість продукції взагалі без сертифікатів якості, а за сурогат взагалі нема що говорити
Анонім до Луцьк Показати IP 19 Лютого 2020 09:36
Ага, а на новому ринку все продають із сертифікатами і посвідченнями якості. Виходить так, що багато років порушень ніхто не бачив і боровся з ними, а зараз відкрилися очі. Скажу так - міській владі начхати на все законно- не законно, з порушеннями -без порушень, якісне-неякісне, обважують-необважують, доки це не стосується її інтересів. Тоді підіймаються всі наявні сили і душиться все, що ворушиться. Невже в червні, у вересні або рік тому на ринку не було цих порушень? Чи ці порушення вилізли в грудні 2019 року і відповідно з ними стали боротися в січні-лютому 2020 року. Де були раніше?
Луцький Показати IP 19 Лютого 2020 09:47
Гнати базарників. Далеко гнати!
nutela до Луцький Показати IP 20 Лютого 2020 11:38
на новому ринку будуть продавати " сертифіковані" сурогати. буде все по новому
Микола Показати IP 19 Лютого 2020 10:01
Всякі є і всякі будуть. Одні продають, інші вживають

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus