USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Забрати від гаджетів: як на Волині вчать дітей, що відпочивати можна по-іншому

9 Червня 2021 12:44
Замість телефонів і планшетів – компас і трекер. Замість мікрохвильовки й чипсів – казанок і ватра. Замість дивану – велосипед або байдарка. Саме так активно проводять дозвілля вихованці Волинського обласного центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства. А це літо в Центрі обіцяють наситити цікавими і небанальними заходами, аби залучити ще більше молоді до своїх активностей.

Волинський обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді Волинської обласної ради – позашкільний навчальний заклад, в якому сьогодні – близько 1800 вихованців з усієї Волині. Це 113 гуртків краєзнавчого, туристичного, національно-патріотичного спрямування в різних населених пунктах області. Тут проводять гурткову роботу, організовують змагання і чемпіонати, формують збірну зі спортивного туризму, яка захищає честь області. Серед вихованців є кандидати в майстри спорту, чемпіони України, призери всеукраїнських змагань.
Тарас Струнь з Лища займається в Центрі шість років. За цей час він вже став чемпіоном України з водного туризму: торік разом з тренерами і командою вони пропливли 160 кілометрів річками Стрипа та Дністер. Але сплави річками – не єдиний вид туризму, яким він тут займається, адже і їздять на велосипедах, і ходять в піші походи. Взимку вирушають у походи на лижах.
«Це дуже драйвово. І я навіть не можу сказати, який з видів туризму мені найбільше подобається, бо люблю все: і побігати, і поїздити, і поплавати. Раніше, коли ми вчилися в школі, у нас була навіть своя команда, з якою ходили в походи, їздили на змагання. Потім після 9 класу стало менше, але дехто і цього року йде в похід», – розповідає хлопець, який у Центрі – з п’ятого класу.
Для того щоб ознайомити з роботою Центру, журналістів запросили на сплав річкою Стир. І якщо такий вид відпочинку справив враження на дорослих, то що й казати про дітей.
Директор Центру Богдан Бальбуза між тим розповідає: раніше заклад був лише туристичного та краєзнавчого спрямування, проте згодом до нього додався і напрямок національно-патріотичного виховання. Центр охоплює різні види активного туризму (піший, велосипедний, водний), орієнтування, краєзнавство, опікає музеї в закладах освіти, організовує гру «Джура», проводить обласні чемпіонати і гурткову роботу.
А минулий карантинний рік багатьох змусив по-новому подивитися на дозвілля й дав поштовх внутрішньому туризму.

«Коли люди чують «туризм», то уявляють рюкзак-Туреччина-автобуси. Але ми культивуємо інший, спортивний туризм. Насправді не треба далеко їздити, щоб набратися вражень. На Волині теж є що побачити», – каже Богдан Бальбуза.
Особливо це стосується дітей.

«Дітям подобається, коли їх везуть кудись, щось показують. І це подобається усім, незалежно від того, де вони живуть – чи в селах, чи у містах. А коли ми їх заведемо в похід, все покажемо, коли вони наберуться вражень, то ці діти вже наші», – додає заступниця директора Алла Корнійчук.
Саме тому всі походи, навіть невеликі, продумують так, аби дітям було цікаво. Обирають маршрути, під час яких можна дізнатися історію рідного краю, грають в ігри на свіжому повітрі, палять ватру, готують на природі. Усе – аби показати, що є життя поза гаджетами і відпочивати можна по-іншому. Адже набиратися вражень, сплавляючись річкою, – це абсолютно незрівнянні відчуття, і жодні відео в соцмережах, жодні комп’ютерні ігри їх не дадуть.

У планах Центру – підняти ці напрямки в області на вищий рівень і залучити більше дітей.

«Центр має стати осердям позашкільного дитячого і юнацького руху з туризму, національно-патріотичного виховання. У наших планах – підняти ці напрямки, щоб вони були більш масові, щоб у кожній громаді були діти, які тут займаються, щоб в них було спорядження», – ділиться планами Богдан Бальбуза.

З його слів, за підтримки народного депутата Ігоря Гузя з держбюджету на потреби Центру спрямували кошти на закупівлю нового спорядження для того, щоб можна було організувати гребну водну станцію в таборі «Сонячний» у Гаразджі. За ці кошти планують придбати нові байдарки, старборди і, можливо, катамаран. Але не чекаючи проведення закупівель на літо, тут запланували низку заходів, аби залучити якнайбільше дітей та юнацтва.
«Ми хочемо наситити літо на Волині численними заходами. Плануємо велосипедний похід з ночівлею Цуманською пущею. Також зовсім скоро анонсуємо сімейні сплави. Адже часто батьки зайняті на роботах, а діти сидять в інтернеті, це їх віддаляє. Тому ми хочемо проводити такі заходи для сімей, адже це зближує їх: гребля, потім вечірня ватра, гітара, спільне дозвілля. Ми плануємо піші походи. Також готуємо збірку туристичних маршрутів, причому різних видів: і вело, і водні, і піші. Наприклад, працюємо над розробкою велосипедних маршрутів, треки до яких можна скачати через QR-код, на який нанесено точки з пам’ятками й інформацією про них. Ще плануємо мережу спортивно-виховних тижневих таборів. Тому закликаємо: «Двіжуйте разом з нами». Буде цікаво», – обіцяє Богдан Бальбуза.
Також у Центрі хочуть посилити роботу з територіальними громадами.

«Ми й раніше співпрацювали з найактивнішими громадами – Маневицькою, Старовижівською. Зараз плануємо зробити в Гаразджі центр цього руху – гребну станцію, де й виховуватимуться спортсмени і буде дозвілля для дітей. Потім долучатимемо інші громади», – зазначає керівник Центру.

Зі слів заступниці директора Алли Корнійчук, у Центрі є вихованці, яким від п’яти й до 21 року. Заняття пізнавального характеру проводять і в дитсадках, де діток вчать любити природу, берегти її. Є тут і студенти волинських коледжів.
«Кожен обирає собі напрям за вподобаннями. Може, не всі можуть бути спортсменами, але всім подобається подорожувати, тому ми розвиваємо і масові напрямки. І добре, що є батьки, які розуміють, що діти можуть по-іншому проводити час», – каже вона.

З її слів, знайти інструкторів, які працювали б із дітьми в районах не так і складно. Серед їхніх методистів є не тільки вчителі фізкультури, а й математики, інформатики, малювання, географії, краєзнавці. Для тих, хто хоче цього навчитися, також проводять вишколи і організовують походи з інструктажем.
А на черзі зовсім скоро у команди вихованців Центру – сплав трьома річками. Попереду – 150 кілометрів водної гладі й купа нових вражень та емоцій.
«Ми беремо з собою намети, казанки, харчі, аптечку, предмети першої необхідності. Обов’язково продумуємо маршрут, щоб було ще й пізнавально дітям. Часто це можуть бути якісь історичні місця, старі руїни. Домовляємося з місцевими краєзнавцями чи сільськими головами, які нам розповідають про ту чи ту місцевість. Також повідомляємо рятувальників, що тоді-то ми плануємо бути в таких точках. І щовечора нам телефонують, запитують, чи все у нас гаразд. Також всі інструктори вміють надавати першу допомогу», – резюмує Алла Корнійчук.
Юлія МАЛЄЄВА

Фото Олександра ЗЕЛІНСЬКОГО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанка Показати IP 9 Червня 2021 13:02
Круто! Я б свою дитину віддала на такі штуки, хоч життя побачить
Відважний Показати IP 9 Червня 2021 13:39
Ай красавчики! Ай молодці! Круть!
Експерт Показати IP 12 Червня 2021 13:33
Неа, да здравствует задротство!
Той хто в курсі до Експерт Показати IP 13 Червня 2021 17:37
це ображений Льончик не може заспокоїтися ),??.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus