USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Заяви про зарахування до вишів можна буде надіслати поштою, – заступник міністра освіти і науки

1 Травня 2020 16:28
Заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний у прямому ефірі на Facebook-сторінці МОН розповів про те, яким буде завершення навчального року в університетах та коледжах, а також як і коли проходитиме вступна кампанія. Крім того, він відповів на найпоширеніші запитання, які у зв’язку з карантином виникають і у викладачів, і в студентів.

Чи можливе повернення до стаціонарного навчання у цьому навчальному році?

Усе залежить від того, коли і як буде знято деякі карантинні обмеження, зокрема щодо заборони перебування у навчальних аудиторіях, бібліотеках, базах практики тощо. Якщо їх буде знято, то в червні можна буде ще повернутися до стаціонарного навчання. І це буде рішення кожного окремого університету, причому таке рішення може стосуватися окремих курсів, різних спеціальностей.

Передусім це стосуватиметься захистів дипломних робіт. Якщо не вдається організувати їх дистанційно, то за умови зняття обмежень можна буде провести захисти. У рекомендаційному листі, що його скерувало МОН вищим навчальним закладам, йдеться, що бажано призначити захисти дипломних робіт якомога ближче до випуску, аби надати студентам максимальні можливості попрацювати над джерельним матеріалом і завершити написання робіт.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: ДПА СКАСУЮТЬ, ЗНО ПРОВЕДУТЬ: ЯК В УКРАЇНІ ПЛАНУЮТЬ ЗАВЕРШИТИ НАВЧАЛЬНИЙ РІК


Як відбуватимуться літні сесії? Як ідентифікувати студента, який складатиме іспит?

Уже є досвід, коли 900 студентів одночасно дистанційно складали іспит, бо в деяких університетах, які мають не семестри, а триместри, сесія вже відбулася. Щодо ідентифікації, то передусім не треба забувати про академічну доброчесність. Хоча, звісно, не всі студенти про це дбають. І якщо в університету з цим проблеми, то, звісно, треба проводити відеоаутентифікацію. Крім того, можна обмежувати кількість часу, відведеного на проведення іспиту, можна ставити рандомайзери, аби можна було робити випадковий підбір тестових завдань, щоб вони відрізнялися у всіх учасників іспиту. Також ніхто не відміняв давнього доброго способу формувати питання таким чином, що відповіді ніде не спишеш і за тебе ніхто не напише, якщо не слухав курс.

Усю атестацію можна проводити дистанційно, окрім ЄДКІ. Терміни їх складання вочевидь залежатимуть від зняття карантинних обмежень. Окрім того, є іноземні студенти, які виїхали на батьківщину. Для них проведення таких іспитів треба календарно поставити тоді, коли вони зможуть на них прибути.

Як бути з посвідками на перебування в Україні, дія яких закінчується, іноземним студентам?

Державна міграційна служба ухвалила рішення про те, що такі посвідки будуть діяти на період карантину. І навіть якщо зараз строк їх дії спливає, вони лишаються чинними під час карантину та ще 30 днів після його завершення.

Як відбуватиметься вступна кампанія і наскільки вона може бути реалізована дистанційно?

Як і раніше, буде електронне подання заяв, тобто не треба буде їздити по університетах. Пільговики також матимуть меншу потребу їздити по вишах. Раніше вони подавали документи про свої пільги очно, тепер такі документи треба буде надати до одного навчального закладу. Як тільки вони з’являться в базі, їх вже не треба буде возити в інші виші.

Для студентів, яких зараховуватимуть на контрактні місця, подання заяв на зарахування буде повністю дистанційним: можна буде надсилати скановані копії. Для абітурієнтів, яких рекомендовано до зарахування на бюджетні місця, яким треба особисто приносити оригінали заяв, засвідчені особистим підписом, буде продовжено період їх прийому і дозволено подавання поштою.

Вступники до магістратури також зможуть подати електронні заяви у своїх кабінетах. Але важливим є питання реєстрації на єдиний вступний іспит та єдине фахове вступне випробування. Вона відбуватиметься повністю онлайн і триватиме з 12 травня до 5 червня. Міністерство розробило та оприлюднило докладну покрокову інструкцію, як приймальним комісіям збирати, опрацьовувати та реєструвати документи вступників. Тож вступники на магістратуру зможуть надіслати скан-копію заяви, документа, що підтверджує особу, та інших необхідних документів для реєстрації на ЄВІ та ЄФВВ на офіційну електронну скриньку приймальної комісії, зазначену в ЄДЕБО та на сайті закладу вищої освіти, або з використанням іншого, визначеного закладом каналу зв’язку. Оформлену реєстраційну картку вступники зможуть забрати, з’явившись на єдиний вступний іспит.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: НАВЧАЛЬНИЙ РІК ЗАВЕРШАТЬ ДИСТАНЦІЙНО, – Т.В.О. МІНІСТРА ОСВІТИ І НАУКИ

Чи можна студентам коледжів та інтернатних закладів, ПТНЗ складати ЗНО не за місцем навчання, а за місцем перебування?

Так, вони зможуть перереєструватися за місцем свого нинішнього перебування, аби не створювати зайвого клопоту з тим, щоби дістатися до місця тестування.

Коли відбудеться вступна кампанія для випускників дев’ятих класів?

Вона розпочнеться тоді, коли ці вступники матимуть на руках свідоцтва про базову середню освіту.

Чи зміниться кількість бюджетних місць у вишах?

Міністерство планує збільшити кількість бюджетних місць на бакалаврат на 7% порівняно з минулим роком. З цього приводу подано запит до міністерства економічного розвитку.

Як відбуватимуться творчі конкурси для вступників, які не можна провести онлайн?

Вони відбуватимуться очно з дотриманням жорстких санітарних умов.

Чи зберігаються в таких умовах стипендії?

Так. Адже вони зберігаються і в канікулярний період.

Чи зможуть випускники фахових коледжів вступати до університетів за скороченими програмами?

Так, зможуть. Така можливість була й раніше.

Як складати ЗНО вступникам з тимчасово окупованих територій?

Для таких вступників уже не перший рік діє можливість вступу без ЗНО. Вони можуть вступати до 70 закладів лише в сфері управління міністерства освіти. До того ж, міністерство просило додати свої заклади мінкульт та МВС.

Чи буде пробне ЗНО?

Так, воно відбудеться. Якщо карантинні обмеження буде знято до червня, то воно відбудеться у червні. Якщо ж їх буде знято пізніше, як у червні, наприклад, до серпня, то воно відбудеться у серпні. Адже це послуга, за яку сплачено кошти, тож її буде надано в будь-якому випадку.

Чи можна дореєструватися на пробне ЗНО?

Ні, не можна, оскільки там уже підготовлено й надруковано усі тестові зошити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus