USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Заради дівчини бійці УПА розгромили сили НКВС: під Луцьком – історична реконструкція бою. Фото

7 Серпня 2021 18:59
Для того, аби молоде покоління глибше розуміло історію Волинського краю, біля Луцька провели історичну реконструкцію бою загону УПА проти відділів НКВС. Це стало своєрідною родзинкою другого дня фестивалю «Бандерштат-2021», що наразі триває у селі Рованці Луцького району.

Відтворення бойових дій провели учасники військово-історичної групи «Азимут», у складі якої є представники Волинської, Львівської та Рівненської областей.

Як розповів керівник військово-історичного клубу «Азимут» Володимир Патрай, імітація бою відбувалася за наступним сюжетом: комісари НКВС взяли у полон зв’язкову УПА. Коли її на допит повели у намет, війська НКВС атакували воїни УПА.

Читати ще: Усе, що треба знати про «Бандерштат-2021». Програма, ціни, цікавинки

Упівці виходять з умовного лісу і наступають полем, іншого шляху немає. Ставлять міномет. Він починає працювати. У результаті бою сталося п’ять підривів, і врешті бійці УПА здобувають перемогу.
До слова, вік учасників клубу - від 14 року до 67 років.
Одяг для показових боїв реконструктори шиють власноруч або шукають «зі скринь» оригінальний.
«Наприклад, нещодавно мені пощастило знайти вдома чотири метри оригінальної тканини. Цей відріз бабиному рідному брату, який був військовим кадром, дали під час війни. Давали цю тканину військовим для пошиття одягу», - ділиться радістю Володимир Патрай.

Читати ще: Вечірня ватра та акустичний концерт: під Луцьком відфестивалили перший день «Бандерштату-2021»

А ось бойовою зброєю «азимутівці» не користуються.

«Оскільки ми законослухняні громадяни, то наша зброя не стріляє бойовими набоями. А ефект вибуху дає піротехнічна суміш, та сама, яку використовують у кіно», - зазначив керівник військово-історичного клубу.
Учасники «Азимуту» відтворюють історичні події та бої періоду з 1015-го по 1950 рік.

До слова, у найближчому часі на екрани кінотеатрів України вийде кінострічка «Шлях поколінь», у якій задіяні й реконструктори з «Азимуту».

«Я був присутній з першого і до останнього дня зйомки фільму, і знаю, якщо не 99, то 98% інформації про те, що відбувалось на знімальному майданчику. Але давайте потримаємо інтригу», - хитро посміхається Володимир Патрай.

Читати ще: Бандерштат-2021, день перший. Фоторепортаж

Нагадаємо, в урочищі Вовчак на Волині тривають зйомки повнометражного документально-художнього фільму «Шлях поколінь». Ця стрічка про життя волинянки-зв’язкової УПА Ганни Абрамчук із позивним «Зелена». Фільм знімають за реальними подіями. Використовують раніше записані інтерв’ю з упівцями Ганною Абрамчук та Степаном Петрашем. Грає волинянку-підпільницю акторка Маргарита Кальченко.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Остап Вакарчук Показати IP 7 Серпня 2021 19:41
Який дурдом, найшли чим пишатися та чому вчити підростаюче покоління. Покажіть "героїзацією Бандери", придумайте та проведіть історичну реконструкцію чи паралель бою загонів Волиньких вояків УПА з Військом Польським.... "хлопчика, років десяти піднімають серед ночі дорослі і, здається, напідпитку дядьки, які прийшли, щоб спалити його хату. Сонного і наляканого малого міцно обв'язують снопами пшениці, а тоді підпалюють ці снопи. Хлопчик кричить від болю, а дядьки, ставши в коло, штовхають ногами цей живий факел від одного до другого, поки дитина всередині нього не впаде, померши у страшних муках. Дядьки є — українці, вбили хлопчика тільки за те, що він є - поляк.
Хамло до Остап Вакарчук Показати IP 8 Серпня 2021 11:01
Порозпалюй ще... І ото хочеться колупати старе гівно щоб воно по новому засмерділо?
123 до Хамло Показати IP 8 Серпня 2021 14:07
Такі були страшні реалії діяльності бандерівців. Вони вбивали не лише поляків, євреїв, а й українців. Свої нищили своїх. Як можна не бачити кого записали в герої
Відповідь до 123 Показати IP 8 Серпня 2021 16:47
А вони не бачать...так як і не бачили "великі німці" в 40-х роках...нажаль!!!
Хамло до Остап Вакарчук Показати IP 8 Серпня 2021 11:10
Ага, і додам що текст цей - із польського пропагандиського фільму "Волинь", тому не без упередженості.
Богдан Сташинський Показати IP 7 Серпня 2021 19:55
Молодці !!!
Пілотка Показати IP 7 Серпня 2021 20:18
На кожній голові реконструкторів і на всій країні.
Корiнний лучанин Показати IP 7 Серпня 2021 20:40
А-ха-ха разгромили!!!!
Всезнайко Показати IP 7 Серпня 2021 20:50
Фантазери...
321 Показати IP 8 Серпня 2021 08:17
а реконструкція спалення бандерівцями (та мельниківцями) Кортеліс, Хатині, рівненьского Малина буде...?
Чивокуня до 321 Показати IP 8 Серпня 2021 16:14
Це все москальські провокатори переодягнуті в бандерівців витворяли, і зараз вони те саме на сході роблять - б'ють по своїх а потім звинувачують Україну, а також стрілять по мирному населенню України.
6565 до Чивокуня Показати IP 8 Серпня 2021 17:22
Ти це звідки знаєш, що московські провокатори переодягались в бандерівців?! Сам придумав!? Старі люди, які були очевидцями тих вбивств розказували, що саме бандерівці вирізали цілі сім"ї, бандерівці, які були їх односельцями або з інших сіл. Тому не створюйте міфи святості бандери і його живодерів
Пенсіонер Прокопчук Показати IP 8 Серпня 2021 18:26
Ті нащадки українців, сім'ї котрих у повоєнні та післявоєнні роки були вбиті чи постраждали від рук односельчан-бандерівців на Волині, ніколи не забудуть хто був хто і хто зараз є хто. Пронесуть цю свою правду через покоління. Так що не затикайте нам рота читачику "Чивокуня". Та не пишіть тут брехні та дурниць. У вас своя правда, а у мене своя правда.
Национально-несвидом Показати IP 9 Серпня 2021 08:56
Судя по комментариям и на Волыне живут здравомыслящие люди. Значит ещё не всё в Украине потерянно.
Волинянин Показати IP 9 Серпня 2021 11:02
Мабуть треба нагадувати, що ми живемо в Україні. Кому не подобається -- повертайтесь в минуле до країни яка розпалась і живіть там (з дурною пропагандою тих часів), але згадайте обовязково 32-33 роки, 37-39 роки, початок 41 року (розстріли в тюрмах), голод 46 року, депортацію сотень тисяч людей в Сибір, 56 рік (угорщина), 68 рік (чехія), афганістан і тп. Ще згадайте гулаг, соловки, спец полігони (Комунарка і т.п. ) і решту гидоти, а тоді коментуйте ... Колись відкриються всі архіви і вся оця бридота стане відомою як і люди які їх захищають.
Рауль Показати IP 9 Серпня 2021 12:20
победила УПА, но потом по бесплатным путевкам уехали отдыхать в магадан

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus