USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Заради порятунку життя лучан депутати підтримали створення тимчасового інфекційного госпіталю

15 Жовтня 2020 13:08
Тимчасовий інфекційний госпіталь має бути розміщений в окремому корпусі на території Луцького пологового будинку.

На сьогодні ситуація з пандемією коронавірусу вимагає швидких рішень: кількість хворих, які потребують лікування в умовах медичних закладів і кисневої підтримки, стрімко зростає. Тому облаштувати тимчасовий госпіталь для коронавірусних хворих у відокремленому корпусі пологового будинку, де є необхідне обладнання, – виважений крок. Інакше люди будуть помирати вдома, оскільки місць в лікарнях не буде. Наразі Луцький пологовий – єдиний заклад комунальної власності, де можна швидко розгорнути тимчасовий інфекційний госпіталь.

Про це йшлося під час засідання сесії Луцької міської ради 15 жовтня.

Ситуація з пандемією коронавірусу є критичною, вільні місця в інфекційній лікарні закінчилися, в інфекційному госпіталі в Боголюбах також закінчуються у зв‘язку з другою хвилею коронавірусу. Тому необхідно шукати нові приміщення для розміщення хворих, інакше люди будуть помирати вдома. Таке необхідне приміщення віднайшли в Луцькому пологовому будинку, проте частина персоналу проти того, щоб в одному з корпусів пологового розміщували хворих на COVID-19.

Начальник міського управління охорони здоров’я Володимир Лотвін під час засідання повідомив, що ситуація з коронавірусом стає дедалі гіршою: стаціонарних ліжок в міських закладах охорони здоров’я вже бракує, а в обласній лікарні мало вільних місць для тих, кому потрібна киснева терапія. В інфекційній лікарні також неможливо госпіталізуватися, там взагалі є два місця. Пацієнти приїжджають, чекають у приймальному відділенні, щоб когось виписали. Щодня в Луцьку до медиків звертаються по 20 осіб, які потребують лікування від коронавірусу.

Він повідомив: ще навесні згідно з рішенням обласної комісії ТЕБ та НС та міської комісії ТЕБ та НС Луцький клінічний пологовий будинок визначили як заклад, що може приймати коронавірусних хворих. Під тимчасовий госпіталь планується виділити окремий корпус, який не пов’язаний з іншими корпусами, має окремі входи та під’їзд, тож ризику, що хворі на коронавірус контактуватимуть з пацієнтами пологового, немає. Є позитивний висновок спеціальної комісії з залученням епідеміолога Волинського обласного лабораторного центру щодо можливості використання цього корпусу як тимчасового інфекційного госпіталю.

Згаданий корпус пологового будинку є на сьогодні єдиним об‘єктом комунальної власності, який обладнаний системою подачі кисню (64 точки) та кисневою станцією на 3,5 тони. Іншого такого приміщення наразі немає. А районна лікарня, шпиталь МВС та інші місту не підпорядковуються. Сюди вже завезені необхідні меблі, постіль, медичне обладнання та інше. Наразі саме в цьому корпусі на першому поверсі надають допомогу породіллям та новонародженим з підозрою на коронавірус. Пропонується віддати 2, 3 та 4 поверхи для допомоги іншим коронавірусним хворим. З іншими корпусами тут немає зв’язку навіть по вентиляції. Є переходи, але їх можна перекрити. Сьогодні ж немає технічної можливості швидко обладнати кисневими точками інші заклади. Володимир Лотвін пояснив: подібна ситуація була у Вінниці – там теж один з корпусів пологового віддали під тимчасовий інфекційний госпіталь.

Сам пологовий будинок, запевнив він, залишається працювати в штатному режимі, нікого з працівників не звільняють.

Володимир Лотвін повідомив, що про це розмовляли з керівником пологового будинку Михайлом Токарчуком, який мав повідомити колективу.

Раніше в пологовому будинку було 4500 пологів, цього року не буде навіть 2000. Внаслідок цього є можливість усіх породіль, які сьогодні розміщені в акушерському та гінекологічному корпусі розміщати в одному гінекологічному корпусі, а інший, повністю відокремлений, використовувати як тимчасовий інфекційний шпиталь.

Радник Луцького міського голови Ігор Поліщук повідомив, що минулого тижня разом з директором пологового будинку проговорювали варіант використання корпусу пологового після того, як це обговорили в ОДА. З його слів, Михайло Токарчук погодився з тим, що треба рятувати людей і сьогодні є можливість віддати корпус під тимчасовий інфекційний госпіталь.

Саме Михайло Токарчук та його заступниця Марина Ляшук розрахували, яке необхідно обладнання, скільки потрібно ліжок і ці потреби задоволені.

Тому на територію пологового завезли ліжка, щоб лікувати коронавірусних хворих. А сьогодні до ліжок будуть приєднувати обладнання, необхідне для кисневої терапії.

«Питання пропрацьовували детально і всі можливі варіанти були розглянуті. Сьогодні є змагання, хто очолить процес протесту, але немає тих, хто готовий брати відповідальність за рішення, від яких залежить життя людей. Легко очолити процес протесту і не нести жодної відповідальності. Наш колега Юрій Безпятко був свідком, як жінці, яка приїхала в лікарню з критичним рівнем сатурації, відмовили в госпіталізації. На щастя, в швидкій, яка стояла поруч, було обладнання і їй надали допомогу», – зазначив він.

Ігор Поліщук звернувся до тих, хто підігріває та підтримує протестні акції і затягує розгляд питання: «Ви розумієте відповідальність ваших дій? Так зробити, щоб на вас не було відповідальності, не вийде. Кожна смерть, яка станеться внаслідок того, що людині не буде доступу до кисню чи апарату ШВЛ буде на совісті тих, хто блокує розгортання тимчасового інфекційного госпіталю. Ми бачимо, яка смертість, і ця кількість зростатиме, бо маємо другу хвилю. Чому? Бо держава, Кабмін, президентська вертикаль влади, партія «Слуга народу» не подбали, щоб підготувати медицину. На наше місто з державного бюджету нічого не виділили, щоб закупити обладнання, переобладнати лікарні. Слава Богу, що кілька років тому міська рада долучилася до ремонту інфекційної лікарні, разом з обласною радою за ініціативи Ігоря Палиці, і сьогодні на людей, які там лежать, не падає штукатурка.

В нас держава завалила тестування і поки люди чекали результату тесту, ходили на роботу, в магазини і заражали інших, бо держава не організувала процес тестування. Де ділися 65 мільярдів, виділених на COVID? Їх розбазарили. У смерті кожної людини, яка помре від нестачі кисню, від того, що не буде можоивості підключення до ШВЛ, будуть виннні ті політикани, які використовують це питання для підняття своїх рейтингів. Нас від вас відрізняє те, що ви очолюєте жалюгідний протест, а ми беремо на себе відповідальність за життя людей».

Юрій Безпятко своєю чергою розповів: він таки справді супроводжував хвору жінку в інфекційну лікарню, з низьким рівень кисню. З його слів, там кілька годин трьом пацієнтам не могли надати допомоги, бо не було місць в лікарні, а в Боголюби її не могли направити, бо не було результату тесту на коронавірус.

Депутат Микола Федік ,попри аргументи нагального вирішення цього питання, запропонував не розглядати цей проєкт рішення і не переобладнувати пологовий будинок під інфекційний госпіталь, а шукати інші варіанти. Таку ж пропозицію висловив Павло Данильчук.

Проте частина персоналу проти того, щоб в їхньому закладі розміщували коронавірусних хворих. Представник колективу пологового Ігор Федосюк зазначив: «Пологовий будинок – не лікарня, перепрофілювати його можна за два дні, а повернути назад буде складно навіть не за два дні. Тому ми вважаємо це рішення поспішним і озвучених аргументів нам недостатньо».

Своєю чергою, депутат Євгеній Ткачук переконував: у місті все зроблять, щоб працівники лишилися на своїх робочих місцях. Натомість у час, коли лікарні портебують підтримки, представники президентської партії усіляко наживаються.

«Перед виборами непросто приймати такі рішення, але вони важливі для мешканців міста. Мені прикро чути майбутніх політиків, які дають гасла і стають на бік ніби лучан.

З держави нам не виділили грошей, лікарі не отримували анонсованих доплат, натомість 42 мільйони роздали однопартійцям через обласний центр зайнятості, чий керівник йде в політику від «Слуги Народу»», – заявив він.

Заступник міського голови Костянтин Петрочук додав: сьогодні майже повністю використаний потенціал базових лікарень і затягувати рішення не можна.

«Йде мова не про робочі місця чи компенсацію, мова йде про людські життя і затягувати не можна. Ми не можемо перекладати свою відповідальність на когось іншого, бо кожна хвилина – це чиєсь життя», – пояснив він.

Головний лікар Луцького клінічного пологового будинку Михайло Токарчук, попри те, що донедавна був не проти переобладнання корпусу закладу під госпіталь, попросив відтермінувати проєкт рішення.

Зрештою, після тривалого обговорення депутати 24 голосами «за» підтримали проєкт рішення про створення тимчасового інфекційного стаціонару для хворих на коронавірус на базі акушерського корпусу Луцького пологового будинку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Вагітна Показати IP 15 Жовтня 2020 13:45
Переведіть всіх вагітних в перинатальнийта приймайте тут ковід. до чого ці цирки
127 Показати IP 15 Жовтня 2020 14:05
чому б цей госпіталь не розмістит в приміщенні лікарень МВС та СБУ, госпіталі ЗСУ.
911 до 127 Показати IP 15 Жовтня 2020 14:11
Вам сказано - наявність кисеню!!! Ну невже не зрозуміло?!
Арафат до 911 Показати IP 15 Жовтня 2020 21:18
Очільники міста мали пів-року для організації кисню по лікарнях
Anonymouse до Арафат Показати IP 16 Жовтня 2020 19:59
А ковідний бюджет закатали у асвальт
Івась Показати IP 15 Жовтня 2020 14:40
Звісно персонал буде проти, одне діло подяки отримувати від пацієнтів в конвертах, і на розслабоні працювати, а зовсім інше в умовах надзвичайної ситуації рятувати життя людей... Клятву гіпократа ж давала. А міська рада повинна доплати суттєві персоналу надати. Прикро що кандидати в мери опозиційні на цю спекулюють, це життя людей, але ж їм головне рейтинги..
Ігор Показати IP 15 Жовтня 2020 15:08
В тубдиспансері є кисень, і всі умови.
Ха) до Ігор Показати IP 16 Жовтня 2020 10:45
На тубдиспансер свої плани)))
Fff Показати IP 15 Жовтня 2020 16:31
Так может в горсовете поставим койко место пусть депутаты рядом побудут с короновирусными
Таня Показати IP 16 Жовтня 2020 15:00
А вверховній раді і кисню більше і місце хороше.І ніхто нікого ущімляти не буде.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus