USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Заручники луцького терориста досі бояться згадувати той день, – психолог

21 Липня 2021 22:10
Пасажири, які торік, 21 липня, провели майже 13 годин у заручниках в автобусі, не хочуть згадувати той день.

Як розповів Суспільному психолог Антоній Мельник, більшість з них потребували психологічної допомоги.

Під час того, як силовики вели перемовини про звільнення заручників, Антоній Мельник працював з рідними пасажирів. Наступного дня психологічна допомога знадобилася й самим заручникам.

Довгий час психолог працював з кількома пасажирами та їх родинами. Каже: частина заручників досі боїться сідати у громадський транспорт. «Особливо, якщо це схожий на той автобус, з тими ж синіми шторками. Навіть просто дата, сьогоднішній день, може спровокувати рецидив стресу», – каже Антоній Мельник. Додає: усі, хто був того дня в автобусі, мають його контакти. У річницю тих подій, він готовий знову надавати психологічну допомогу.

Чоловік розповідає, що виводити пасажирів зі стану стресу було важко. В однієї з жінок нещодавно сталася панічна атака через пісню, яку вона почула на вулиці. «Вона сиділа на задньому сидінні та шторки були привідкриті, вона бачила постійно рекламу з відомою співачкою. 12 годин вона це бачила, тому асоціація спрацювала», – розповідає психолог.

Ні пасажири, з якими зв’язалося Суспільне, ні водій автобуса, які були у заручниках, не погодилися на інтерв’ю. Як повідомила речниця СБУ Волині Іванна Поліщук, автобус, який на час слідства перебував на штрафмайданчику, повернули власниці маршруту.
Нагадаємо, рік тому, вранці 21 липня, 44-річний Максим «Плохой» Кривош захопив 13 заручників в автобусі у Луцьку. Серед них був 15-річний хлопець, вагітна, пенсіонерка. Перед захопленням автобуса Кривош написав у соцмережах: «Держава – це перший терорист», називав захоплення «Днем антисистеми».

Він зажадав від перших осіб держави, олігархів, глав церков розмістити в соціальних мережах відеозвернення із зазначенням імені, посади та заявою, що вони – «терористи в законі». І була окрема вимога до президента: опублікувати заклик подивитися фільм про проблеми експлуатації тварин «Земляни».

Кривош мав при собі зброю і вибухівку, зробив кілька пострілів вгору. До Луцька виїхав Арсен Аваков (на той час міністр МВС). Володимир Зеленський заявив, що «тримає ситуацію під контролем». І ввечері, приблизно через 12 годин після захоплення заручників, виконав вимогу, порекомендував фільм «Земляни» (у той же день це відео видалили).

Заручники були відпущені. Кривоша затримали, але так, що штурм ще декілька днів обговорювався у соцмережах.

Справу проти Кривоша відкрили одразу за чотирма статтями, йому загрожує довічне ув'язнення. Скоріш за все, вирок оголосять наприкінці 2021-го чи на початку 2022-го року. Зараз «Плохой» знаходиться у слідчому ізоляторі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus