USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Заступниця голови Волинської ОДА безпідставно розпорядилася землею рекреаційного призначення

29 Квітня 2020 22:43
Заступниця голови Волинської ОДА Тетяна Щербак напідписувала документів на ціле кримінальне провадження, роздаючи по пів гектара цінної землі, до якої адміністрація не має жодного стосунку.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Зокрема вона підписала розпорядження про передання у спадщину права оренди на 50 сотих землі рекреаційного призначення. Все б нічого, якби в документі не йшлося про те, що ця земля – на території колишньої Прилуцької сільської ради і не має жодного стосунку до облдержадміністрації. Тож Тетяна Щербак фактично не має ніяких повноважень розпоряджатися нею. Бо, по-перше, ця ділянка не в підпорядкуванні облдержадміністрації. А по-друге, Прилуцької сільської ради апріорі уже не існує. І з 2019 року усі повноваження передано об’єднаній громаді Луцька.

Йдеться про надзвичайно комерційно привабливе місце біля села Жабка. Тут зона відпочинку і навіть були об’єкти торгівлі. 50 сотих у 2007 році віддали в оренду на 13 років такому собі Василю Ткачуку, який передав землю в суборенду Валентині Будневській. А згодом у 2014 році терміни оренди продовжили дивним чином ще на 20 років. Договір не переукладали, а провели правочин додатковою угодою, всього-на-всього помінявши в одному пункті угоди цифру 10 на 20.

«Тут є один нюанс: є землі державної власності, а є комунальної, – пояснює провідний спеціаліст реєстрації територіальної громади міста Луцька Галина Попович. – Зараз у нас матеріалів немає, все передано в земельний відділ Луцької міської ради. Можливо, цю ділянку віднесено до земель державної власності, якими розпоряджається обласний геокадастр».

16 березня цього року договір оренди на землю передано у спадок від Василя Ткачука до Вікторії Лазарєвої. Цікавим у цій ситуаціє є те, що його передавали чомусь не через місцеву раду, а через облдержадміністрацію, знову ж таки провівши усі дії додатковою угодою.

Наголосимо ще раз, що в цьому випадку йдеться про землю, яка розташована на території колишньої Прилуцької сільської ради, як написано у документі.

Відтак оренда або інші правові відносини, вочевидь, мають відбуватися суто через Луцьк, який після об’єднання є правонаступником колишньої Прилуцької сільради. І навіть якби йшлося про землю за межами населеного пункту, тоді теж будь-які правочини мали б відбуватися тільки з відома та обов’язкового погодження Луцької громади.

Це регламентовано законодавством: відповідно до статті 117 Земельного кодексу України, передання земельних ділянок в користування або у власність буде здійснюватись тільки за погодженням з об’єднаними територіальними громадами.

Але розпорядження щодо передання у спадок земельної ділянки на території Прилуцької сільської ради підписала заступниця голови Волинської ОДА Тетяна Щербак.
Окрім того, у документі йдеться, що контроль за виконанням розпорядження покладено на управління містобудування і архітектури. І це теж незрозуміло, адже будуватися у цій зоні не можна. Що це за дивне розпорядження, Тетяна Щербак і сама не може до пуття пояснити.

«Вичерпну інформацію з приводу укладання юридичних чи не юридичних договорів щодо землевпорядкування вам дасть керівник управління містобудування і архітектури, на якого покладено контроль за виконанням розпорядження», – заявила вона.

Крім того, на запитання, який стосунок має облдержадміністрація та управління містобудування і архітектури до землі, що належить Луцьку, вона відповіла, що децентралізацію не підписано і що Прилуцької сільради немає, а є Прилуцька ОТГ.

Наголосимо: Прилуцької ОТГ ніколи не існувало. А колишня Прилуцька сільська рада зараз реформувалася у старостинський округ Луцької об’єднаної громади. Але якщо навіть Тетяна Василівна вважає, що Прилуцька ОТГ таки існує, то яким чином вона як заступниця голови ОДА може розпоряджатися її землею? Однак відповісти до пуття й на це питання заступниця голови ОДА не змогла, порадивши журналістам написати письмовий запит, на який відповість юрист.

Схоже, пані Тетяна геть заплуталася у волинських ОТГ і в земельному законодавстві. Утім посада в неї серйозна і вимагає неабияких знань та досвіду. На запитання про те, яку має освіту, Тетяна Щербак відповіла, що навчалася на спеціаліста з управляючих систем та технологій в університеті у Києві, до призначення на посаду заступниці голови ОДА провадила громадську діяльність і мала напрацювання стосовно переселенців і Донбасу.

«Я проходила співбесіду, місяців зо три тривали перевірки, мені ставили багато запитань, у тому числі про те, що я тут буду робити. Після виснажливих перевірок з боку всіх органів мене призначили на цю посаду», – розповіла вона.

На запитання про те, чому, прийшовши на посаду, вона подала нульову декларацію, хоча мала бізнес, Тетяна Щербак відповіла, що її бізнес був неприбутковим, а фінансово допомагали батьки. А кілька років вона взагалі не працювала.

Висновок після спілкування напрошується десь такий: якщо ви без досвіду роботи, студентка або давно ніде не працювали взагалі – ласкаво просимо в обласну державну адміністрацію. Як бачимо, двері державного відомства навстіж відчинені для таких-от цінних кадрів.

Телеканал подав скарги у ДБР та в прокуратуру з приводу оренди земельної ділянки на території колишньої Прилуцької сільської ради, яку Тетяна Щербак своїм розпорядженням одноосібно передала у спадок. Журналісти чекають офіційних роз’яснень облдержадміністрації з цього земельного питання і з питань децентралізації у Волинській області. Бо, судячи з цього розпорядження і розмови з посадовицею, виходить, що Тетяна Щербак одним махом взяла й відмінила приєднання Прилуцького до Луцької громади.

До слова, у березні Тетяна Щербак отримала 26 з половиною тисяч гривень заробітної платні. З наших податків, – акцентують журналісти Аверсу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Закон Показати IP 30 Квітня 2020 15:17
Сьогодні і покищо їй не буде нічого, але при зміні рози вітрів політичних долю свою, м'ягко кажучи. заплямує криміналом і то так, шо не відмиється. А хтось з того управління архітектури, яке по положенню до землі має таке ж відношення як і до місяця, буде призначений козлом отпущєнія , отримає по повній і замість пенсії - вовчий білет, в кращому випадку, якщо не кримінал і то найближчим часом !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus