USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Завершення фестивалю «Jazz Bez»: лучани проводжають рік джазом

11 Грудня 2017 08:15
Якісний джаз з Польщі, України та Люксембургу лунав у заключний день фестивалю «Jazz Bez» для луцької публіки.

Третій день міжнародного джазового фестивалю «Jazz Bez» відбувся 10 грудня на сцені Волинського обласного театру ляльок у Луцьку.

Один з організаторів фестивалю Віктор Грисюк зізнався, що йому трішки сумно, адже фестиваль закінчується, але закликав публіку перекрити цей сум хорошим джазом та провести рік гарним джазовим фестивалем.

У заключний день фестивалю у Луцьку джазували колективи з Волині, Польщі та Люксембургу. Першим виступив луцький гурт «Резус-блюз», який виконує кавер-версії та авторські композиції. Вокалістка Інна Кириченко розповіла, що колектив вперше виступає у рамках цього фестивалю. Оскільки джаз – це не лише імпровізована музика, а й музика дружби, з колективом грали музиканти, які раніше з ним не виступали. З її слів, гурт виконує відомі українські та зарубіжні пісні поп-пісні у джазових чи шлюзових обробках, тобто, загортає пісні у джаз або блюз. Так, пролунала оздоблена джазом пісня гурту Modern Talking «Cheri Cheri Lady».


Як і у попередні дні, музикантам колективів, що джазували на луцькій сцені, дарували авторські розмальовки Марічки Островської із зображенням музикантів-учасників фестивалю, які під час антрактів міг розмальовувати кожен охочий.


Другим виступив польський колектив «Zamiratchi». Цей новостворений гурт поєднує рок-музику з елементами джазу та ф’южну. Їхня гра сповнена неймовірним відчуттям один одного, а якщо спробувати охарактеризувати одним словом музику, яку виконує колектив, це було б слово «енергія». Назва колективу має в основі прізвище скрипальки Агати Замірської. Окрім авторських композицій, виконали славетний джазовий стандарт «In a Sentimental Mood» Дюка Еллінгтона. Енергійну запальну музику колективу публіка вітала гучними оплесками.


Підсумував останній фестивальний день у Луцьку тріо з Люксембургу «Dock In Absolute». Музику, яку виконує колектив, складно назвати джазом у чистому вигляді – тут є академічна манера гри. Гурту притаманна глибока чуттєвість звуків, які плавно переливаються один з одного, створюючи насичене звучання зіграного колективу. За останні роки тріо дало до 60 сольних концертах та брав участь у найвідоміших джазових фестивалях світу. Музиканти розповіли, що у Луцьку відіграють останній наразі концерт в Україні, а до Луцька прибули за годину до виступу. З Волині вони вирушатимуть просто в аеропорт, оскільки літак відправляються о 5 годині ранку. Як сюрприз, виконали українську пісню – композицію гурту «Океан Ельзи» «Я на небі». Глядачам настільки сподобався виступ тріо, що музикантів викликали на біс. Під час фестивалю лучани мали змогу придбати диски гурту, щоб насолоджуватися не лише живим виконанням.


Засновник Луцького джазового клубу Олег Баковський подякував усім гостям фестивалю, а також усім, хто долучився до організації фестивалю. Він висловив сподівання, що джаз розвиватиметься надалі і ще крутіше звучатиме у Луцьку.

Те, що луцька публіка – неймовірна, підтвердив Віктор Грисюк. З його слів, усі музиканти, які виступили протягом цих трьох днів, говорили йому, що не забудуть таку публіку та повертатимуться у Луцьк знову й знову. Австралійці «The Necks» розповіли, що їм пригадався свій перший концерт 20 років тому і тепер Луцьк лишився у їхніх серцях. Він розповів, що наступного року у місті відбудуться як мінімум два джаз-фестивалі.


Своєю чергою, консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Кшиштоф Савіцкі подякував маленькій поціновувачці джазу – дівчинці, яка протанцювала під сценою протягом усіх виступів та дарувала музикантам розмальовки.

«Я дуже радий, що серед наших гостей та друзів, які постійно приходять на концерти у Луцьку, групи зі 100-150 людей, приходять такі маленькі джазменки. Я надіюся, що наш джаз, наші мистецькі події, зможуть нейтралізувати дуже тяжкий час, який буде у 2018 році. Я не Касандра, але я сподіваюся, що всі наші джазові і мистецькі події відбудуться наступного року», - зауважив консул.


Глядачам подякували за тепло, яке ті дарували музикантам протягом цих днів і запросили відвідати наступний фестиваль у 2018 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus