USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

«Збір аналізів і документів займе мінімум місяць»: нардепка розповіла, як ставала на облік у військкомат

5 Січня 2022 13:43
Півтори години медкомісії, близько 30 видів документів і аналізів, фото, конверти з марками, – це неповний список всього, що треба для того, аби стати на облік у військовому комісаріаті.

Народна депутатка Юлія Клименко розповіла про свій досвід, як вона ставала на військовий облік. Парламентарка розповідає: сам процес і біганина займає купу часу навіть для тих, хто живе у великих містах, де всі потрібні фахівці й служби поруч.

«Пішла я сьогодні ставати на облік у військомат відповідно до свіжопідписаного наказу МОУ. Докладаю урядовцям, як це працює в реальності. У військоматі зробили великі очі і спитали, чого я прийшла, дізнавшись, що економіст. Потім второпали і дали папку для проходження мед комісії та подальшого збору документів. Медкомісія у військоматі зайняла 1,5 години (9 лікарів) і далі треба назбирати ще 30 документів і аналізів включно з флюорографією та травматологом. Збір цих аналізів і документів займе думаю місяць мінімум, це при тому, що я живу в Києві і в мене військомат та сімейний лікар під боком, а спеціалісти лікарі в пішій доступності. Я собі уявляю, як це виглядає в районному центрі або тг, де немає травматолога та психіатра», – зауважує вона.
Читати ще: «Ти на нохті?», «У ваєнкамат!»: як українці реагують на взяття жінок на військовий облік

Юлія Клименко додає: якщо Міністерство оборони ухвалило такий наказ, то чому не спростити процедуру, тим більше, що жінки, які мають ставати на військовий облік, мають роботу, дітей і часто й без того заклопотані.

«Після цього обліку у мене одне питання: НАВІЩО підписувати такі накази МОУ, якщо немає інфрастуктури для обліку не тільки жінок (не кажу вже про вагітних), а й для сильних моторних чоловіків?! Невже не можна спростити облік для жінок, більшість з яких мають роботу, дітей і домашні клопоти (інші крім психіатра і флюорографії), щоб вони могли зробити реєстрацію електронно, через Дію, листом чи ще якимось простим рішенням? ПС: претензій до військкомату немає, все було гуд в межах їх можливостей», – резюмує народна депутатка.

Нагадаємо, Міноборони затвердило перелік професій, представниці яких мають стати на обов’язковий облік військовозобов’язаних. Відповідний наказ ухвалено 11 жовтня 2021 року. Масово це питання почали обговорювати вже пізніше – у грудні. Через нестачу інформації українці почали плутати взяття на військовий облік із мобілізацією та призовом. Тож Міністерство оборони було змушене заднім числом все пояснювати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus