USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

«Зелені» електростанції витісняють вугільні й атомні, які дають втричі дешевшу електрику, – Герус

28 Березня 2020 10:54
Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, керівник «Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг» Андрій Герус заявив, що сонячні і вітряні електростанції (СЕС, ВЕС) витісняють «Національну атомну енергогенеруючу компанію «Енергоатом» і теплові електростанції (ТЕС) зі структури виробництва електроенергії та продають її державі утричі дорожче. Більшість компаній на цьому ринку належить олігарху Рінату Ахметову, який боргує державі за газ 1,6 млрд грн.

Про це народний депутат від «Слуги народу», уродженець Нововолинська, 27 березня написав у Facebook.

«Із настанням весни та збільшенням сонця виробництво електроенергії із відновлювальних джерел енергії (СЕС, ВЕС) у денні години склало 3000-3700 МВт за годину. У ці години виробництво вугільних електростанцій (ТЕС) складало 2200-2500 МВт, тобто «зелені» вже виробляли на 35%-50% більше, ніж ТЕС. Імпорт електроенергії складав 0. Таке виробництво «зелених» – це біля 20% споживання у відповідні години. Ці виробники працюють за «зеленим» тарифом, який становить 3-5 грн за кВт-год (і прив’язаний до курсу євро). Оскільки попит на е/е в країні не росте, а падає, то спочатку ці СЕС та ВЕС витісняють з роботи блоки вугільних електростанцій. Але з питань операційної безпеки на кожній ТЕС має залишатися один працюючий блок. Тому далі відбувається витіснення і блоків АЕС», – пояснив він.

Андрій Герус наголоcив, що уже близько двох тижнів внаслідок збільшення виробітку «зеленими» та зниженням попиту відбулося обмеження роботи «Енергоатому» на 500 МВт.

Таким чином, протягом цих двох тижнів держава відмовилася від електроенергії «Енергоатому» в обсязі 170 млн кВт-год за ціною 1,3 грн, на загальну суму 221 млн грн. У той же час купила ці ж 170 млн кВт-год електроенергії за «зеленим» тарифом у приватних СЕС та ВЕС за 680 млн грн. Для держави, тобто її громадян, переплата склала 460 млн грн тільки за два тижні березня, зауважив нардеп.

«Така ситуація слалася через лобістський закон про «зелений» тариф, прийнятий у травні минулого року, де були зафіксовані найвищі у Європі «зелені» тарифи, що спричинило будівництво неадекватно великої (як для нашої ситуації) кількості СЕС та ВЕС. Зокрема, гігантоманію на півдні України, де немає відповідного споживання електроенергії», – зазначив Андрій Герус.

І щойно заходить мова про законодавчі зміни цієї ситуації, то найбільш агресивні учасники погрожують багатомільярдними арбітражами проти України, вигадують різні способи затягування процесу.

«Станом на сьогодні обмеження «Енергоатому» на величину 500 МВт триває. А із потеплінням ситуація може ще ускладнюватися. Ну і так, найбільші СЕС та ВЕС – це компанія ДТЕК, але це, звісно, просто збіг», – написав депутат.

Як відомо, ДТЕК – найбільший енергетичний холдинг України, яким володіє олігарх Рінат Ахметов. Днями повідомлялося, що ДТЕК перестав платити за газ, заборгувавши державі 1,6 млрд грн, в той час як держава змушена шукати чималі кошти на боротьбу з коронавірусом.

«Сподіваюсь, що найближчим часом зміни до закону все-таки будуть прийняті. Незважаючи на весь «чорний» піар, який неодмінно буде литися від агресивних лобістів високих «зелених» тарифів, яких не хвилюють ані проблеми держави, ані проблеми всіх українців», – підсумував Андрій Герус.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
дідо Показати IP 28 Березня 2020 11:29
Атомна енергія не є дешевшою за сонячну. зелений тариф дає можливість розвивативідновлювальні джерела для майбутнього.
мда до дідо Показати IP 28 Березня 2020 14:44
Будь ласка розвивайте за 1.3 грн.
? до мда Показати IP 28 Березня 2020 20:18
Так ахметка їх використовує...
Дідо до дідо Показати IP 28 Березня 2020 22:03
Давайте докази.
українець Показати IP 28 Березня 2020 12:43
До яких пір влада буде терпіти того уй*бка ахметова?За розумної влади від того ДТЕКу тільки згадка залишилась би,разом з ахметкою.
Да всьо до українець Показати IP 28 Березня 2020 20:19
Да всьо ахметов вже порішав з зе. Кінець епохи бідності близько.
З Гугл Показати IP 28 Березня 2020 14:49
Поки живе Кучма - доти всі терпітимуть Ахметова. Як не як Ахметов є позашлюбним сином Кучми...
ага до З Гугл Показати IP 28 Березня 2020 18:39
А дружина ахметова позашлюбна дочка Кучми!
!"№ до З Гугл Показати IP 28 Березня 2020 20:21
Ну його точно не будуть трогати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus