USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Землі, де захоронено тисячу волинян, виставили на аукціон

23 Серпня 2020 11:01
На території, де загинула понад тисяча волинян, тепер будуть фермерські угіддя, адже землі виставили на аукціон. Останки ж людей і досі лежать за селом Гайове Ківерцівського району – тіла загиблих ніхто не шукав навіть за незалежності України. Нині ж там пам’ятний знак, та й той можуть відшукати хіба що місцеві, ідеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Про те, що відбувалося на цих землях, тутешні люди десятиліттями мовчали. Так радянська влада стирала нашу історію. Якщо хтось і згадував, що відбулося тут в 1943 році, то в сімейному колі й пошепки.

Історики розповідають, що у міжвоєнний період та під час Другої світової війни тут, за селом Гайове, було чималеньке поселення польських колоністів – понад 20 тисяч осіб. Аби прохарчуватися, грабували навколишні села: забирали в українців і землю, і всі пожитки. За селян заступилася Українська Повстанська Армія.
«З 31 серпня на 1 вересня 1943 року поляки разом із більшовицьким загоном Миколи Прокопюка напали на мирне населення і, якщо я не помиляюся, загинуло десь до тисячі жителів навколишніх сіл, – розповідає історик Микола Кучерепа.

Місцевий краєзнавець Степан Комариця каже: більшість загиблих – мирне населення.

«Були повбивані і ті селяни, які прийшли. Вони були беззбройні: хто з вилами, хто з дрючком, хто просто з нічим, хто зі шнурком. Так і тут вони десь поховані. Точного місця поховання я от не знаю, – каже він. – Нема нікого такого, хто міг би вказати, де саме ті могили».
Фактично, навколишні пасовища і стали невидимою могилою для тисячі волинян. А тепер ці землі виставили на сайті Держгеокадастру на аукціон. І вже віддали на сім років в оренду.

У цільовому призначенні вказано: земля для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Ділянки чималі: майже по 30 гектарів кожна.

А от стартова вартість річної плати за оренду – мізерна: трішки більш як 9 тисяч гривень. І хоча території на перший погляд непривабливі, землі бідні та піщані, боротьба за них на аукціоні була запеклою.

«Стартова ціна була 9 тисяч, а закінчилась на 50 тисячах, – повідомила провідний інженер ДП «Волинський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» Тетяна Форманюк. – Це були дуже емоційні торги, дуже напружені. Тому що учасники хотіли отримати ці земельні ділянки в оренду».
Поки що імена переможців торгів не розголошують – повідомлять згодом. Наразі ж відомо, що в аукціоні взяли участь троє фермерів, двоє з них – місцеві. Перемогли ті, що з Тростянецької ОТГ. Що будуть робити на цій землі – достеменно невідомо.

«Оскільки угіддя на цих земельних ділянках, як я пам’ятаю, – це пасовище, то вони його мають використовувати як пасовище, – каже Тетяна Форманюк. – Але є такий момент: вони можуть зробити схему сівозмін. Земельні ділянки більш як 20 років не обробляли, вони дуже захаращені. Для того щоб їх привести в належний стан і використовувати, потрібні дуже великі кошти, дуже великі затрати. І щоб це все почало працювати, їм потрібно мінімум два роки».

Одначе із власних джерел нам стало відомо, що буцімто на цих землях збираються вирощувати лохину та фундук. Місцеві кажуть: про аукціон та фермерів, які поклали око на землю, не чули. Цікаво, чи знають самі фермери, на чиїх останках збираються заробляти гроші?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Г. Цибульський Показати IP 23 Серпня 2020 11:52
А де ж ті патріоти ,де ж якийсь памятник ,де люди з посвідченям ато яким землі не вистачає. Де народні депутати від тої округи , чи гроші не пахнуть
123 до Г. Цибульський Показати IP 23 Серпня 2020 12:33
В першу чергу то питання до місцевої громади, яка хоч щось знає про ці землі І МОВЧИТЬ. А на аукціон ці землі виставила саме теперішня влада, а не атовці чи патріоти.
До 123 від Генриха Показати IP 23 Серпня 2020 13:28
Я вам нагадую шо є суспільний договір. Що з 2014 року люди з посвідченям ато, волонтьори, добробати, активісти- являються реальними борцями за СПРАВЕДЛИВІСТЬ не тільки за свою але й суспільну
123 до До 123 від Генриха Показати IP 23 Серпня 2020 13:43
У вас якась маячня. Ви пропустили прийом ліків чи то погода так на вас впливає?
До 123 від Генриха Показати IP 23 Серпня 2020 14:27
Правду каже пропустив ліки, але до вечора я сподіваюсь гранчак (16 граней) мінімум один не пропущу. І погода теж не льотна допуску до польотів в складних метеоумовах немаю. Один плюс я вам теж поставив.
Лучанин Показати IP 23 Серпня 2020 22:34
Якщо почнуть вирощувати лохину то в цих селах пропаде той мізер води в криницях, що остався.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus