USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Життя колишніх країн соцтабору змінилося після Угоди з ЄС.АНАЛІТИКА

15 Листопада 2013 09:26
Як країни колишнього соцтабору в середині 1990-их одна за одною уклали з Євросоюзом угоди про асоціацію, аналогічні до тієї, яку сподівається підписати в листопаді Україна аналізує видання Кореспондент.

У 1990-их угоди з ЄС уклали десять країн Центральної Європи - Болгарія, Чехія, Угорщина, Польща, Румунія, Словаччина та Словенія, а також три прибалтійські республіки. В обмін на зобов'язання гармонізувати законодавство з Європою і провести структурні реформи асоційованим членам пропонувався безмитний доступ до ринків співдружності, свобода переміщення в межах єдиної Європи, а також фінансова та технічна допомога.

Законодавче та економічне перезавантаження в цих країнах торкнулося майже всіх сфер життя і зайняло десятиліття. Вибудувана в них нова правова та управлінська система дозволила створити вільний ринок і чесні умови для конкуренції, пояснює шведський економіст Андерс Аслунд.

Видання зазначає, що ефект від проведених реформ був величезний. До моменту вступу в ЄС Польща, прибалтійські країни і Словаччина з нестабільних пострадянських країн перетворилися на держави, які стали зараховувати до європейської десятки найбільш швидкозростаючих економік, а доходи нових мешканців ЄС за роки реформ подвоїлися.

Також підписання Угод про асоціацію не було частиною процесу вступу в ЄС, але стало першим кроком на цьому шляху і висловленням нового економічного курсу країн.

«Зміни торкнулися абсолютно всіх сфер - від рибальства до регіональної політики, в них були задіяні всі міністерства, і кожній країні довелося пройти через зіткнення інтересів різних груп суспільства», - розповів економіст, депутат та секретар Комісії з європейських справ сейму Латвії Ігор Піменов.

Основні вимоги ЄС були пов'язані з функціонуванням спільного ринку. Щоб стати його учасниками, нові економіки повинні були в першу чергу скасувати механізми ручного регулювання, відправивши у минуле держмонополії, ліцензії, концесії та держсубсидії, перейти до вільного ціноутворення і забезпечити незалежність Нацбанку від урядів.

Стало простіше почати бізнес в деяких сферах, спростився доступ до дотацій ЄС, збільшилася підтримка фермерів, рівень доходів і пенсій збільшився, - йдеться у повідомленні.

Більше того, експерти, опитані Корреспондентом, одностайні: при численних «але» вони оцінюють входження в загальноєвропейський ринок як велике, якщо не головне досягнення своїх країн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
TFA Показати IP 15 Листопада 2013 10:45
Щоб в нас це все запрацювало, необхідно, перш за все, подолати корупцію. Бо інакше ефекту не буде.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus