USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Зміни щодо пайової участі: місто отримуватиме менше, а забудовники підвищуватимуть вартість житла

6 Грудня 2019 11:16
Внаслідок змін до законодавства, до міського бюджету надходитиме менша частка коштів пайової участі. Водночас, забудовники нарікають на те, що підведення інженерних мереж повністю лягає на них і прогнозують подорожчання метра квадратного житла.

Круглий стіл щодо обговорення проєкту рішення міської ради «Про внесення змін та доповнень до Положення про порядок залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі у розвитку інфраструктури міста Луцька у новій редакції» 6 грудня.

Як повідомив начальник управління капітального будівництва міськради Леонід Карабан, круглий стіл стосується регуляторного акту. Так, 20 вересня Верховна Рада Ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» (законопроєкт від 20.09.2019 № 132-IХ). Прийнятим Законом повністю скасовується пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту, яке набере чинності 01.01.2021 року. На 2020 рік встановили перехідний період, пайова участь буде сплачуватись виключно грошовими коштами за новими ставками.

Раніше регулювали збір коштів при введенні в експлуатацію об’єктів. Раніше максимальна ставка пайової участі по житловому будівництву становила 4%, за іншими об’єктами – 10%. Відповідно до нового закону, протягом 2020 року замовники будівництва на земельній ділянці міста перераховуватимуть до місцевого бюджету кошти для створення і розвитку інфраструктури населеного пункту (пайову участь) у такому розмірі та порядку: для нежитлових будівель та споруд – 4% загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта; для житлових будинків – 2% вартості будівництва об’єкта.
Окрім того, раніше, якщо технічні умови передбачали будівництво інженерних мережі об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури за межами земельної ділянки, то такі мережі на звернення забудовника передавали у міську комунальну власність і витрати на їхнє будівництво за рішенням органу місцевого самоврядування відшкодовували забудовнику. В новому законі цього не передбачили.

Леонід Карабан відзначив, що протягом цього року Луцьк отримав майже 14 мільйонів гривень коштів пайової участі, у 2018 році – 22 мільйони, у 2017 році – 14 мільйонів, тобто, це суттєве джерело надходжень до міського бюджету. Тим більше, в положенні, що діяло у місті з 2017 року, 50% коштів від пайової участі спрямовували на житло для воїнів АТО. Тепер розмір ставки на житлове будівництв зменшиться до 2%.

Своєю чергою, заступник генерального директора ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Світлана Левчук зауважила, що відтепер витрати на будівництво мереж за межами ділянки лягатимуть на забудовника, що призведе до здорожчання метра квадратного житла, адже мережі кожен забудовник підводить до об’єкта за свої кошти. Також вона зазначила, що міській владі варто перевіряти тих забудовників, які ухиляються від сплати податків. З її слів, забудовник не може працювати офіційно і при цьому продавати житло за 9 тисяч за метр квадратний, адже реальна собівартість нині вища.
Перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад зазначив, що наразі енергопостачальники чи газопостачальники дають технічні умови щодо мереж, збільшуючи їхній діаметр. Але питання в іншому – роблячи це, ці компанії не звертаються до міської влади і не запитують щодо містобудівного розрахунку. Тому питання варто порушити на рівні держави, адже є генплани, перспективи розвитку та забудови земельних ділянок. Перед тим, як видавати технічні умови, постачальники газу чи електроенергії повинні були б узгодити це з міською владою, аби потім не доводилося розривати щойно побудовані дороги та двори. З його слів, варто ухвалити відповідне звернення, звернувшись до інших міст та забудовників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 6 Грудня 2019 12:09
Не так все просто ! Перше. На державному рівні корумповане будівельне лоббі пропхало зміни до Закону, бо не хотіли робити відрахувань. Друге. Органи самоврядування коштів на соціальне житло не виділяють і, відповідно, нічого самі не будують, а просто тупо розподіляли то, що отримали від забудовників. Третє. Такі, як згадані забудовники, жодного разу на ніяких конкурсах земельних ділянок не придбавали, а тупо користувалися схемами, де на договірних засадах з тими, хто мав можливість вибити земельну ділянку в міськраді, будували житло на їхніх же земельних ділянках з послідуючою дільожкою квадратних метрів. Четверте. Газовики, енергетики, водоканали не звертаючи ні на що уваги, на свій зиск видавали технічні умови тільки аби себе любимого не обділити. Інтереси міста і людей чи дотримання Схем інженерних мереж - то в останню чергу. Тут головне - ти збудуй і безоплатно передай їм нам на баланс - чим збільшували свої статутні фонди.Зиск мали всі, окрім черговиків на отримання житла. І останнє. Владу для того і обирають, щоби вона професійно і грамотно вирішувала проблемні питання. А якшо вона того не вміє робити, то в результаті маємо те, що маємо !
Да до Лучанин Показати IP 6 Грудня 2019 13:55
Як ми вчора проголосували, так сьогодні ми й живемо!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus