USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Зміни є там, де працюють, – депутат Луцької міської ради про ОСББ

30 Жовтня 2018 19:05
Жителі багатоквартирних будинків найбільше звертаються до своїх обранців, які представляють їхні інтереси у міській раді, з проханнями допомогти в облаштуванні прибудинкової території і дитячих майданчиків, позбутися підтоплень у підвальних приміщеннях, здійснити ремонт даху чи під’їзду, або ж встановити освітлення у дворах. Проблем у житлово-комунальній галузі чимало, і назбирані вони роками, а то й десятиліттями, інформує прес-служба волинського УКРОПу.

Розповів про окремі з них і шляхи їх вирішення депутат Луцької міської ради, укропівець Петро Бойко, який є членом постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження. Його округ – проспекти Соборності, Молоді та Відродження у Луцьку.

Депутатська діяльність Петра Бойка тісно пов’язана з професійною – ось уже чотири роки очолює ОСББ «Вікторія-Луцьк-1». Зарекомендував себе вмілим керівником, тому представники правління інших подібних об’єднань запрошують до керівництва.

Тепер під головуванням Петра Павловича – 7 ОСББ, які опікуються 12 багатоквартирними будинками. Депутат очолив також громадську організацію «Рада голів правління ОСББ міста Луцька», що відстоює права та законні інтереси членів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, сприяє налагодженню їхніх партнерських відносин із владою міста. До слова, у Луцьку уже 360 таких об’єднань.

Третина всіх виборців Петра Бойка – жителі саме тих будинків, які входять до очолюваних ним ОСББ.

«Приходять до мене із своїми проблемами люди й з інших будинків, – стверджує укропівець. – Лучани постійно звертаються і потрібно реагувати на їхні прохання дуже оперативно. Іншого вони не чекають. Хоча буває дуже нелегко відразу усім сприяти і допомагати. Найчастіше звертаються щодо наведення благоустрою на прибудинкових територіях. Цього року міська рада затвердила перелік з 64 дворів, де першочергово вестимуться роботи з благоустрою, а надійшло 160 звернень. Вибирали ті, які у найбільш занедбаному стані. У нас найбільш нагальна проблема – ремонт території біля будинків на вулиці Відродження 49, 49а, 45, 47. Це майже один двір. Його вдалося включити у перелік дворів, де будуть вестися ремонти у 2018-2019 роках. Там дуже велика територія, яка потребує значних вкладень – 7 млн. грн. Провели тендерну процедуру, підготували необхідні експертизи, та ще не достатньо коштів у казні для такого об’ємного проекту. Також заплановані ремонти прибудинкових територій на проспекті Молоді 8, 10».

За словами депутата, біля окремих будинків облаштування території не велося від часу їх зведення, тобто років 40. Занедбаними є також підвальні приміщення житлових будівель.

«У підвалах стоїть вода. Це шкодить фундаменту, сприяє утворенню тріщин, – розповідає Петро Бойко. – Ми змушені замінювати труби, робити ремонти, освітлення, аби уникнути таких явищ. Від цього залежить безпека лучан. Хоча вони самі не завжди розуміють вагу подібних робіт для їхнього ж блага. Зараз вважаю найбільшою проблемою, яку потрібно невідкладно вирішити, –подолання затоплень будинку на Відродження 49, до якого зливаються під час дощу усі води із проспекту. Від вологи у будинку «пішли» тріщини.

Поставили на дорозі «лежачого поліцейського», аби трохи стримувати воду, але проблема залишається».

Ще, сподівається депутат, дійде черга наступної весни до облаштування тротуарів на проспекті Молоді. Цього року вдалося відремонтувати доріжки від центральної вулиці проспекту до будинку на Молоді 10а, а також від Молоді 12 до Соборності 7, якою користується значна частина лучан, зокрема ті, хто прямують на ринок. А ще зробили тротуар до дитячого садочка №3.

Громадська та депутатська діяльність допомагає Петру Бойку вирішувати питання фінансування усіх ОСББ міста. Звичайно, це залежить від наповненості міської казни. А коштів, за словами укропівця, постійно не вистачає на усі потреби обласного центру. Хоча цього року вдалося внести зміни у Програму сприяння діяльності об’єднань власників багатоквартирних будинків Луцька на 2015-2019 роки, відповідно до яких збільшено фінансування ремонтів у будинках із великою кількістю під’їздів.

«Раніше Програма передбачала виділення коштів при співфінансуванні ремонту з ОСББ у розмірі 70% з міського бюджету, а 30% витрат здійснювалося за рахунок коштів співвласників будинку. При цьому сума інвестування з міського бюджету не могла перевищувати 200 тис. грн на один проект, – розповідає Петро Бойко. – Я запропонував збільшити суму фінансування до 250 тис. грн, у зв’язку зі збільшенням вартості ремонтних робіт на ринку, і змінити умови надання коштів з врахуванням розмірів будинку, в якому створене ОСББ. За моїм переконанням, треба було відновити справедливість – розмір фінансування повинен залежати від кількості під’їздів у будинку. Не можна виділяти однакову суму коштів на будинок із двох і, для прикладу, шести під’їздів. Отож колеги-депутати підтримали мою пропозицію додатково виділяти кошти у сумі 50 тис. гривень на під’їзд».

За таким же принципом фінансування 70/30 дещо раніше депутату вдалося відстояти залучення коштів із міського бюджету для здійснення ремонтів у ліфтах, що на обслуговуванні ОСББ.

«Раніше було так: якщо будинок на обслуговуванні у ЖКГ, то ремонт ліфта був лише за рахунок міського бюджету, а ті, у яких створено ОСББ, ремонтували їх виключно за свій рахунок. Така була несправедливість, –зазначає Петро Бойко. – Тому підготував проект рішення міської ради, яке ставить усі будинки в рівні умови: ремонт ліфтів тепер здійснюється на умовах співфінансування із міського бюджету на 70 відсотків, а вже 30 – за кошти мешканців будинку».

За словами депутата, капітальний ремонт ліфта обходиться доволі дорого – від 50 до 100 тис. грн, відповідно до результатів дефектного акта. Після 25 років експлуатації ліфти мають пройти капітальний ремонт, після якого термін використання до наступного подібного огляду становить, за заключеннями експертів, уже лише 4-6 років.

«Постійно на засіданнях сесії міської ради піднімаю питання виділення коштів за програмою підтримки обслуговування будинків, які входять до ОСББ. Доводиться і домовлятися, і просити, і шукати можливості, – стверджує Петро Бойко.– В основному, це стосується фінансування проектів із встановлення індивідуальних теплових пунктів у будинках. Люди взяли кредити , а Фонд держенергофективності не повертав своєї частки зобов’язань, все навантаження лягло на співвласників будинків. З міського бюджету в минулому році відшкодовували відсотки за такими кредитами, а в цьому році вирішили компенсувати кошти у сумі 30 відсотків тіла кредиту. Просили допомогти найперше тим людям , які змушені були платити щомісячно від 20 тис. грн. Частково це питання вдалося вирішити».

Депутат переконаний: проблем у сфері житлово-комунальній сфері – надто багато, питання виникають щодня. Недосконалість законодавчої бази діяльності ОСББ, нерозуміння жителями користі від створення об’єднань співвласників будинків, очікування швидкого результату – це те, що постійно стоїть на заваді. Окрім того, труднощі створює небажання окремими людьми платити за утримання будинків впродовж років та не унормоване застосування санкцій до таких жителів.

«Усі хочуть бачити різницю між ОСББ і традиційним ЖЕКом,– розповідає депутат. – Тому кадрове питання вирішую особливо ретельно. Жителі хочуть бачити адекватного професійного майстра, коли виникає проблема, тому налаштовую своїх підлеглих, щоб уміли порозумітися з людьми, вислухати, зрозуміти потреби. Ми ж працюємо для людей. Зараз готувалися до опалювального сезону. Для нас це гаряча пора – як жнива. Хочеться, щоб усе пройшло якнайкраще. Але хай за мене говорять мої справи».

Для вирішення окремих, найбільш складних питань Петро Бойко залучає допомогу із Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Для прикладу, таким чином відремонтували дах в одному із будинків на вулиці Конякіна, на якому навіть берези росли, обладнали доріжки, встановили у дворах тенісні столи.

«Якщо люди активні, хочуть щось зробити, організовуються, то тоді й хочеться їм допомогти. Я завжди готовий підтримувати тих, хто проявляє ініціативу, бажання змінити на краще власний двір. Коли люди тільки з тебе вимагають, бо ти зобов’язаний, а самі нічого не хочуть докластися, то руки опускаються, – зазначив Петро Бойко. – Нещодавно їздили в округи, де немає депутатів, там у дворах все потрощене і нікому нічого не треба. Якщо їм дати кошти і щось для них зробити, то вони навіть не цінуватимуть того. Хай копійки вкладуть, тоді будуть таки берегти і шанувати. Живемо в час перемін. Треба з більшою терпимістю, добром і увагою ставитися один до одного. Та працювати заради власного комфортного життя».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus