USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Зупинити летючу смерть: чим воює українська протиповітряна оборона

29 Квітня 2022 07:00
Усі плани російських окупантів щодо блискавичного захоплення України провалилися. У прямих зіткненнях із нашими захисниками вони зазнають поразок. Тому останнім часом агресор збільшив кількість ракетних ударів – підступних і цинічних.

Від початку війни росіяни випустили по Україні понад 1600 ракет. Спочатку кремлівська пропаганда голосно прославляла «високоточність та ефективність» цього виду зброї. Адже починаючи з 24 лютого, саме з повітря окупанти вражали наші аеродроми, військові частини, об'єкти інфраструктури. Однак ці «успіхи» тривали недовго. Збройні сили України з честю витримали перший удар, а далі почали відповідати.
Загалом сили ППО включають радіотехнічні війська, авіацію та зенітно-ракетні комплекси (ЗРК). Таким чином над Україною формується своєрідний «купол» – перекривні зони з радіусом 200-300 км, які контролюють літаки та ЗРК С-200. Окремі ж міста та стратегічні об’єкти додатково охороняють ЗРК малого радіусу дії: С-300, «Бук», «Оса».

Успішні дії наших сил ППО (протиповітряної оборони) багато експертів і називає тим каменем спотикання, який зупинив загарбників під час атаки на Київ. Росіяни вважали нашу систему ППО ледь не повністю відсутньою і сподівалися, що легко виведуть її з ладу. Вона ж виявилася здатною боротися з розхваленими Су-34 і Су-35, «МіГами» та гелікоптерами. А за дуже короткий час українська ППО повністю адаптувалася до війни й почала повноцінно функціонувати. Цей момент закарбувався у нашій пам'яті, мабуть, назавжди – пролунали сигнали повітряної тривоги. Адже саме сили протиповітряної оборони першими фіксують повітряні цілі та сповіщають про загрозу.
Тепер кремль не такий голосний у своїх заявах. Справді, стріляти «Калібрами», «Кинджалами» та новітніми модифікаціями ракет індексу «Х» класу «повітря-поверхня», що їх збивають наші захисники, – дуже дорого, та й кількість їх обмежена. Тому ворогу доводиться застосовувати старіші системи – дешевші і не такі точні. Цим і підступна ця зброя, яка не відрізняє військові об'єкти від цивільних, полігони від дитячих майданчиків, склади від дитсадків. Хоча й високоточна зброя в руках здичавілого диктатора стає знаряддям терору. Великодній обстріл Одеси найновішими «Калібрами», які влучили у багатоповерхівку і вбили мирних людей, не можна пояснити неточністю їх навігаційних систем – росіяни наводили ракети на цивільних свідомо...
Читати ще: Джавелін – «спис», який наводить жах на російських загарбників

Нині ж парк протиповітряних засобів української армії поповнило (і постійно поповнює!) західне озброєння. Насамперед це – переносні зенітно-ракетні комплекси (ПЗРК): американські Stinger (легендарні, не найсучасніші, але досі ефективні), британські Starstreak (за один постріл вилітає три ракети з вольфрамовими наконечниками, які вважаються найшвидшими у світі – 1 км за секунду), LMM Martlet (не такі швидкі, але з дальністю стрільби до 7 км та лазерним наведенням) та польські «Перуни» (з надчутливою інфрачервоною головкою самонаведення, 2019 року випуску). А ще ж ми маємо і свої «Ігли» та «Стріли» – старіші, однак надійні.
Усі ПЗРК об’єднує відносно мала ефективна дистанція враження (до 5 км), зазвичай теплове наведення ракети на ціль, не дуже велика потужність бойової частини. Тому ПЗРК найбільш ефективні проти гвинтокрилів, хоча з них успішно збивали й російські штурмовики!

Значно серйозніші характеристики у комплексів ЗРК, які нам передають союзники. Серед найцікавіших зразків, зокрема, британський Stormer HVM (High Velocity Missile) – ЗРК малої дальності. Фактично, це вісім контейнерів зі згаданими вище Starstreak або Martlet LMM, які встановлено на броньовану гусеничну платформу. Stormer з 1997 року перебуває на озброєнні британської армії. Максимальна швидкість комплексу 80 км/год, запас ходу – 600 км, а екіпаж – три людини.
Норвегія відправила нам універсальні комплекси французького виробництва «Містраль», які можна монтувати на техніку. Його ракети вражають гелікоптери, літаки та крилаті ракети, практично будь які надзвукові цілі, що летять на висоті 3000 метрів. Комплекс працює за принципом: «вистрелив – забув», а точність влучання становить близько 97%.
Дуже цікавий зразок самохідної зенітної техніки нам передала Німеччина.

«Флакпанцер» (зенітний танк) «Гепард» – це зенітна установка на базі танка «Леопард 1», які спеціально розробляли для прикриття підрозділів від ударної авіації. Дві його швейцарські автоматичні гармати «Ерлікон» здатні вражати цілі на відстані до 4 км та на висоті до 3 км. Причому інтенсивність стрільби – 550 снарядів за хвилину. Цього вистачить аби знищити навіть брьонованого «Крокодила» – Мі-24.
Читати ще: Switchblade – «лезо», яким захисники України вражатимуть ще більше російських танків

Ну і, звичайно, не можна не згадати ЗРК С-300, які стоять на озброєнні наших ППО ще з радянських часів. Водночас ЗМІ повідомляли, що додатково ці комплекси нам передала Словаччина, тому вони також можуть вважатися союзницькою допомогою.
С-300 – це потужна система, яку створювали спеціально для захисту великих стратегічних об’єктів. Є кілька модифікацій комплексу, а його ракети ефективно знищують будь-які повітряні цілі на відстані до 100 км та висоті до 27 км. Комплекс дуже добре модернізується та інтегрується в єдину систему ППО, а тому вважається сучасним, незважаючи на те, що перші його модифікації з’явилися у 80-х роках.
Отже, можемо зробити позитивний висновок. Протиповітряної зброї в захисників України ставатиме все більше. Ситуація, коли «Стінгери» будуть запускати у прямому значенні слова з під кожного куща – вже реальна. Це надзвичайно обмежує ворожу авіацію, без підтримки якої складно вести наземні дії. Водночас наповнення нашої армії ЗРК обмежить маневри росіян на середній і дальній дистанції. Ворожій штурмовій авіації стане дуже некомфортно, а там, дивись, ми й до стратегічних бомбардувальників дотягнемося.

Ворог, добре розуміючи масштаби і характер допомоги нашим захисникам, буде намагатися вдарити якомога болючіше, а тому ще раз закликаємо не нехтувати сигналами повітряної тривоги! Жодні ППО у світі не збивають УСІ ворожі об’єкти. До того ж, навіть уламки збитої ракети становлять загрозу. Вірмо у наших захисників і пам’ятаймо: якщо після сигналу повітряної тривоги нема тривожних повідомлень – українські сили ППО знову спрацювали бездоганно.

Слава Україні! Ми переможемо!

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus