USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Рекламний віз і нині там...

13 Січня 2012 13:58
Комунальне підприємство «Луцькреклама» офіційно відновило роботу майже рік тому. Однак, його діяльність викликає деякі зауваження. Дехто вважає – підприємство відновили дарма, інші – установа ефективно контролюватиме ринок зовнішньої реклами в місті. Директор КП Олександр Ковальський стверджує, що за рік «Луцькреклама» може заробляти до 2,5-3 мільйонів гривень.

Постанова Кабміну, яка все змінила

КП створили в 2004 році. Його основні функції полягали в оформлені дозвільних документів на розміщення об’єктів зовнішньої реклами та підписанні договорів із рекламодавцями.

Проте у 2009 році з’явилася постанова Кабінету Міністрів України, яка зазначала, що регулювати діяльність з розміщення зовнішньої реклами повинен лише орган місцевого самоврядування. Відтак «Луцькрекламу» вирішили ліквідувати, а її функції передати департаменту підприємництва муніципалітету.

28 лютого 2011 року під час сесії міськради депутати своїм рішенням відновили підприємство. «За» проголосувало 33 депутати, восьмеро – «проти».

Рішення обранців громади мотивували збільшенням надходжень коштів до міського бюджету, оскільки ринок реклами в місті не достатньо контролюється. Зокрема зовнішній вигляд та правомірність розміщення об’єктів зовнішньої реклами. Мовляв, у відділі реклами управління розвитку підприємництва та реклами міськради є лишень три працівники, та й ті не надто зацікавлені у збільшенні надходжень від цього виду діяльності.

Однак це рішення опротестувала міська прокуратура. Адже депутати вирішили, що «Луцькреклама» визначатиме пріоритет на розміщення засобів зовнішньої реклами згідно з поданими заявами розповсюджувачів. А це суперечило нормам законодавства України. Тож, обранці громади підтримали протест правоохоронців, а директор КП почав розробляти нові схеми роботи.


Львівські схеми - не по-луцьки

До речі, протягом 21 року в Львові діє аналог «Луцькреклами» - комунальне підприємство «Адміністративно-технічне управління».

Як повідомила прес-секретар установи Мар'яна Брич, йому належать наглядові функції у сфері зовнішньої реклами, зокрема нагляд за дотриманням вимог чинного законодавства та зовнішнім виглядом об’єктів. У 2011 році до бюджету міста підприємство перерахувало понад 14,2 мільйона гривень.

Вивчивши досвід інших міст, директор «Луцькреклами» Олександр Ковальський запропонував обранцям луцької громади, аби КП працювало за схемою, схожою до тієї, за якою працюють колеги зі Львова. Мовляв, наразі цим ніхто не займається.

«Для прикладу, в місті багато подертих бігбордів, є вивіски, за які ніхто не платить, інколи, сіті-лайти встановлюють з порушеннями. Загалом, 2 роки не проводився демонтаж засобів зовнішньої реклами в Луцьку. Тоді як у Житомирі аналогічне підприємство провело 180 демонтажів за рік… Ми будемо штрафувати відповідальних за порушення і приносити прибуток місту», - розказав він.

Подібну схему роботи підтримує заступник міського голови Василь Байцим. «У Житомирі КП фінансує святкування Дня міста. Мерія не ходить по спонсорах... Тож ми частково перейняли механізми колег щодо організації роботи, які, до речі, пройшли перевірку багатьма контролюючими органами, і запропонували їх обранців громади», - розповів посадовець.

Він прогнозує, що така діяльність могла б щороку забезпечувати для міської казни додаткові 500 тисяч гривень.

На думку Ковальського, доходи підприємства можуть становити до 2,5-3 мільйонів гривень. «З яких 75% - в бюджет Луцька, а 25% залишиться на діяльність КП», - розповів директор.

Натомість підписання договорів та контроль за орендною платою залишиться в управління розвитку підприємництва та реклами міськради. «Тобто ми зробимо так, як вимагає постанова: робочий орган – структурний підрозділ органу місцевого самоврядування, а ми займаємось доглядом за станом реклами і не втручаємось в процес видачі дозволів та інше», - стверджує Ковальський.

Також директор КП додав, що таким чином вдасться уникнути закидів щодо ймовірної корупції на підприємстві. Мовляв, основні фінансові документи готуватимуться в управлінні, а «Луцькреклама» - виписуватиме штрафи непорядним бізнесменам.

До слова, у Львові регулюванням діяльності зовнішньої реклами, видачею-скасуванням дозволів на її розміщення тощо займається департамент економічної політики Львівської міськради.

Водночас Байцим пропонує, аби для мотивації працівників, їх заробіток залежав від прибутків. «Тобто певний відсоток від суми, перерахованої до міського бюджету, буде йти в фонд оплати праці КП», - стверджує посадовець.

Проте обранці луцької громади не підтримали пропонований формат роботи «Луцькреклами». Ковальський каже, що їм не до вподоби схема функціонування установи. Він припускає, що «певні бізнесмени» не зацікавлені в появі ще одного оператора на ринку реклами.

Байцим стверджує, що в Луцьку рекламними площами володіють київські та львівські компанії, які не хочуть, аби в цій галузі навели порядок.

Мудрість переможе?


Член бюджетної комісії міськради Олександр Пиза розповів, що певний час він підтримував відновлення «Луцькреклами». Проте наразі в нього виникли деякі сумніви.

Депутат стверджує, що не варто розділяти схожі обов’язки між двома структурами. Мовляв, краще розширити штат управління підприємництва та реклами, аби їх працівники виконували більше роботи. «Треба спрощувати і ставити конкретні задачі», - додав депутат.

Щодо пропозицій Ковальського стосовно організації роботи на підприємстві, то Пиза стверджує, що просив директора запропонувати чіткий механізм. «І вказати, який буде від цього ефект для громади. Але на сесії я його не побачив», - зазначив депутат.

Керівник економічних програм Інституту розвитку міста Петро Гоцалюк (економічний заступник попереднього міського голови, - «ВН») певен: рішення про ліквідацію «Луцькреклами» - помилка. Адже воно не тільки підписувало договори, а й займалося упорядкуванням засобів зовнішньої реклами.

«З’являються об’єкти в тих місцях, де не повинні з’являтися. Для прикладу, біля «Там-Таму» з’явилися два нові бігборди. Хоча вони створюють певну небезпеку при русі транспорту. Сіті-лайти, які розташовані заблизько до проїжджої частини. На жаль, в цьому напрямку немає послідовної роботи», - каже він.

Незважаючи на ситуацію, яка склалася, Байцим не втрачає надії. «Я думаю, що мудрість переможе. В галузі зовнішньої реклами наведуть порядок. І цим займатиметься КП, а не приватні підприємства», - зауважив він.

Анатолій КОТЛЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
*** Показати IP 13 Січня 2012 15:48
Для прикладу, біля «Там-Таму» з’явилися два нові бігборди. Хоча вони створюють певну небезпеку при русі транспорту На Соборності ВСІ біг-борди по середині дороги встановлені із порушенням!!! Згідно нормативів встановлення рекламних конструкцій на проїзжій частині - ЗАБОРОНЕНО. Це все має бути демонтовано! За чиєї влади їх там понатикали?
фахівець Показати IP 13 Січня 2012 18:37
хотілось би від пана Ковальського почути та побачити реальний бізнесплан. звідки він візьме 2-3 мільони? Нехай відзвітує де він нарахував току кількість бездозвільної реклами, якщо всі великогабаритні щити в місті обіковані та введені в електронну базу, яку колишне керівництво КП Луцькреклама передало департаменту міської ради для договорів.За які кошти він збирається утримувати штат підприємства, якщо в наведеній постанові написано, що кошти від реклами повинні надходити виключно до бюджету міста? Дайте громаді та депутатам конкретну інформацію ,цифри та шляхи.
Петро Гоцалюк Показати IP 13 Січня 2012 18:39
На Соборності перші бігборди зявились ще до травня 2006 року.Я, як член виконкому завжди виступав проти рекламних конструкцій, які створюють небезпеку для транспорту.Стосовно сітуаціі біля "Там-Таму" місце підвищеноі аварійності тому всі намагання встановлення там бігбордів не знайшли підтримки у попереднього виконкому.Моею ініциативою було встановлення сучасних дороговартністних рекламоносіів,які одночасно виконують функцію зупинки пасажирского транспорту Реалізовано було два проекти біля готелю Украіна та на Проспекті Перемоги біля приміщення телекому.Прикро про це говорити але на проспекті конструкцію демонтували у 2011 році і на іі місщі зявилась огидна з точки зору архітектури та здорового глузду конструкція у якій напевно будуть продавати молоді пиво.Стосовно Луцкреклами:підприемство чи відділ виконкому-не головне питання важливо хто працюе.Юлія Кухарчук котра е профі своеі справи,створила підприемство поставила його на ноги і давала результат від роботи підприемства у бюджет.Помилкою було позбутися такого фахівця.Ті пропозиціі що я чую стосовно форми роботи підприемства від сьогоднішніх "акторів" ціеі справи викликають здивування і я іх не підтримую.
Максим Показати IP 13 Січня 2012 20:53
Дякую за заувагу. Дійсно, ті борди навпроти там таму встановлювли ще й 31 грудня гдину пік, мене це тоді страх як обурило. не проіхати було й швидкій. А я чув що ті борди вже давно хтіли встановити, але який же чиновник погодив би те всановлення на одній з найскладніших розвязок Луцька? Правильно - чиновник - крадій хабарник даішнік-керівник й дозволили. Ніби ім там не іздити... хотілося б вірити що Луцьк реклама запобігло б цьому, а в подальшому й доможеться деонтажу "шкідливих" площин.
преса Показати IP 15 Січня 2012 07:17
Вай-вай, як неграмотно шише колишній випускник КНУ ім. Тараса Шевченка Петро Гоцалюк. Забув, бідолаха, що в українській мові існує такий розділовий знак, як кома. А яка корява стилістика, вай-вай! А "сітуація" на українській буде "ситуація". Одиниця з диктанту. В міській раді треба провести тести на знання рідної мови, щоб не писали "на руминском ілі есперанто".
Ніна до преса Показати IP 15 Січня 2012 17:41
Яка ти нафіґ "преса", сам пишеш із помилками? Не "на українській", а "українською".
справжній фахівець Показати IP 16 Січня 2012 11:17
четвертий рік працюю у фірмі, яка займається рекламою і має декілька рекламних площин. І дуже добре розумію хто і чому не хоче щоб був контроль і працювала Луцьк-реклама. Зараз на нашому рекламному ринку - феодалізм і корупція.
111 Показати IP 16 Січня 2012 15:39
Ми будемо штрафувати відповідальних за порушення і приносити прибуток місту», - розказав він. Так працюють всі чиновники. А реально хто вкалує??
Сурма Показати IP 17 Січня 2012 17:01
Незрозуміло... з якого часу Ковальський став директором КП "Луцькреклама"?! Наскільки мені відомо, він потужньо очолює збиткове КП "Молодість", яке завдяки його діяльності успішно ліквідовується. Опіка Байцима цим хлопчиком відома. Ковальський влаштував у КП "Молодість" заступником директора швагра Байцима. І хоча майже всіх працівників КП "Молодість" скоротили, посаду заступника залишили. Крім того Ковальський у КП "Молодість" під час ліквідації підприємства аврально та успішно зробив ремон у свому кабінеті аж за 20 тисяч гривен(!), а крім того за рахунок, і так збиткового КП "Молодість", утримує свій власний автомобіль (заправка, ремонт, обслуговування та інше). А КП "Луцькреклама", це рудимент, а тим більш бід "керуванням" Ковальського.
))) Показати IP 22 Січня 2012 15:28
Правильно! Давайте купимо за бюджетні кошти Олександрові автомобіль і зробимо ремонт не в кабінеті а в нього вдома!
Світлан Показати IP 22 Січня 2012 17:05
Підскажіть мені будь-ласка як мені зробити я хочу для своєї дівчини поставити на бігборді її і оформлення звісно як мені зробити допоможіть ідея класна хочу запропонувати шоб була моєю. Хто допоможе позвоніть я не често в інтернеті мій номер 38097...81, жду знетерпінням
Світлан Показати IP 22 Січня 2012 17:33
як можна заказати бігборд на 14 лютого піскажіть мені хочу зробити подарок дівчині "ПРИЗНАННЯ". позвоніть я в інтернеті не часто будь-ласка. 38097...81
Голос діктора Показати IP 23 Січня 2012 13:12
останнім часом активізувалась діяльність д...бів. В депутатському корпусі є думка що то проіскі ісламістів.Живемо ото як в дурдомі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus