USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Вкладникам Західінкомбанку пропонують «викупити» власні депозити

15 Жовтня 2013 13:30
У вересні 2013 року вкладники проблемного Західінкомбанка, який майже п'ять років не повертає депозити в повному обсязі, отримали «привабливу» пропозицію.
Банк обіцяє на 100 % розрахуватися із вкладником, якщо він сплатить комісію у розмірі 50 % депозита, - інформує Економічна правда.

За останні декілька років банк пропонував різні способи «реструктуризації» своїх боргів, але такого відвертого зухвальства на банківському ринку ще не простежувалося.

Клієнт повинен добровільно підписатися під відмовою отримати половину своїх заощаджень. Інший варіант -чекати, коли банк передадуть на ліквідацію, і вклади до 200 тисяч гривень погашатимуться за рахунок засобів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Ось тільки перспективи того, що держава в особі фонду виконає свої зобов'язання перед вкладниками, дуже туманні. Нагадаємо, Західінкомбанк належить синові впливового нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка.

Останній вважається старим другом президента Віктора Януковича. Через це Нацбанк, який також контролюється сім'єю президента, вважає за краще закривати очі навитівки, які творяться в Західінкомбанку.


Згідно з законом голова НБУ Ігор Соркін і його попередник на цій посаді Сергій Арбузов давно повинні були ввести в проблемний банк тимчасову адміністрацію і розпочати його ліквідацію.
Проте маючи надійне прикриття в Нацбанку, управлінці Західінкомбанку не соромляться йти на відвертий шантаж вкладників.

Луцький Західінкомбанк був створений в 1993 році і до кризи розвивався дуже бурхливо. На кінець 2008 року його мережа налічувала більше 80 філій і відділень по всій країні, які активно «пилососили» депозити населення.
Активи банку на той момент досягли майже 2 мільярдів гривень. Фінустанова навіть мала особливий статус ощадного банку. Тобто доля депозитів фізичних осіб в його пасивах перевищувала 50 %.

Усі зібрані у населення гроші власники фіну станови інвестували у будівельний бізнес. В основному - в західних і південних регіонах.
Основними акціонерами Західінкомбанку на той момент були депутат Луцької міськради Василь Гаврилишин і його дружина Наталія, яка була головою правління банку. З початком кризи будівельний бізнес, пов'язаний з банком компаній забуксував, і фінустанова залишилася без грошей.

Банк почав затримувати платежі і припинив виплати вкладів.

У лютому 2009 року Нацбанк ввів у банк тимчасову адміністрацію. Згідно з законами жанру він підлягав ліквідації, а вкладники повинні були отримати відшкодування з Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Проте цього не сталося.

Згідно з розповідями джерел ЕП, тимчасові адміністратори виявили цікаву схему. Нібито перед їх приходом в Західінкомбанк колишнє керівництво частину депозитів юросіб-будівельників переоформило в депозити підставних фізичних осіб, щоб під час ліквідації отримати через них відшкодування з фонду.

Згідно з оцінками джерел йшлося приблизно про 100 мільйонів гривень. Виявили перевіряючі у банку й інші «фокуси». Наприклад, видачу неповоротних кредитів на підставних осіб -охоронців банку і багато що інше.
У квітні 2009 року проти Гаврилишина порушили кримінальну справу згідно зі статтею про «Шахрайство, здійснене в особливо великих розмірах».

У лютому 2010 року Нацбанк вивів із Західінкомбанку тимчасову адміністрацію, а пізніше у банку з'явилися нові власники - компанії, близькі до сім'ї нардепа Юрія Іванющенка.
Проте банк так і не почав повертати депозити. Крім того, він знову став учасником Фонду гарантування вкладів і досі має право приймати нові депозити у населення.

У банку говорять, що зараз зрідка платять своїм старим вкладникам по декілька сотень гривен щомісяця, «якщо в касі є якісь надходження». Нерідко їх немає місяцями, тому і виплати робляться украй нерегулярно.
Крім того, навіть ті копійки, які повертаються, розподіляються у відділеннях банку в ручному режимі. Начальник відділення, як правило, сам вирішує, кому платити, а кому ні.

«Ми самі дзвонимо кожному нашому клієнту, як тільки до нас надходять гроші», - розповідає менеджер банку, який побажав залишитися не названим.
Цікаво, що за перше півріччя 2013 року портфель депозитів фізичних осіб у банку скоротився всього на 0,9 % до 331 мільйонів гривень. Тобто банк або зовсім не платить по старих вкладах, або активно притягує нові. Принаймні, депозити для фізичних осіб, як і раніше, рекламуються на сайті банку.

Для «старих» вкладників банк пропонує як мінімум дві програми реструктуризації. Наприклад, банк обіцяє повернути до 10 % від депозиту за умови, що він буде пролонгований на 18 і більше місяців.

У розпорядженні ЕП виявився ще один кабальний договір, який Західінкомбанк нещодавно почав пропонувати усім бажаючим вкладникам. Суть договору зводиться до того, що банк повертає 100 % депозиту за умови оплати комісії у розмірі 50 % вкладу.

«Така практика була і раніше. Завдяки бездіяльності НБУ вона процвітає. Проте ми ще не стикалися з настільки цинічною пропозицією - 50-процентною комісією за повернення вкладу», - пояснює адвокат Ростислав Кравець.

«На мій погляд, такі умови договору є нікчемними з моменту його укладання. Банк зобов'язаний виконуватисвої зобов'язання в термін і належним чином без якої б тоне було додаткової плати», - вважає адвокат ЮФ «Ільяшев і партнери» Арсеній Герасимів.
На думку Кравця, сам факт подібних пропозицій з боку банку говорить про повну бездіяльність держави в частині захисту прав вкладників.

Це також грубе порушення з боку НБУ закону «Про банки і банківську діяльність», який пропонує передавати неплатоспроможні фінансові установи в управління Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, наголошує юрист.
У самому фонді говорять, що не мають права втручатисяв ситуацію. «Фонд не отримував рішення НБУ про зарахування Західінкомбанку до категорії неплатоспроможних», - стверджує його директор-розпорядник Олена Шарова.

У Західінкомбанку не афішують наявність нової хитрої програми для власників депозитів. Деталі обіцяють розповісти тільки при особистій зустрічі і тільки тим, хто є власником депозиту.
«Інформацію про можливі варіанти повернення вкладів доносять співробітники, відповідальні за обслуговування депозитів, по телефону», - розповів ЕП вкладник банку, який побажав залишитися неназваним.

«Ситуація, при якій банк за належне виконання узятих зобов'язань вимагає комісію у розмірі половини вкладу, є абсурдною і вимагає негайного втручання не лише Нацбанку, але і правоохоронних органів», - упевнений Герасимів.
Проте, враховуючи імена покровителів Західінкомбанку, це навряд чи станеться.
Зі слів одного з банкірів, нинішнім акціонерам фінустанова дісталася безкоштовно. «Іванющенку банк подарували», - стверджує джерело.

Цікаво, що найближче оточення цього депутата контролює ще дві проблемні фінустанови: «Родовід банк» і банк «Даніель». «Вони не повертають банки до нормальної роботи, а тільки намагаються запрацювати, «віджимаючи» боржників», - вважає партнер однієї з юридичних компаній.
У Нацбанку вважають за краще не коментувати ситуацію. Голова НБУ Ігор Соркін і його заступник з нагляду Олексій Ткаченко на письмові питання ЕП, відправлені на електронну пошту прес-служби, не відповіли.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
рєшала Показати IP 15 Жовтня 2013 14:18
Люди за 5-15% вирішували такі питання, а тут на всю Україну "заспівали", що за 50% комісії - це просто "кідок" вкладників і бездіяльність НБУ, прокуратури ........
Zara Показати IP 15 Жовтня 2013 16:13
а народ терпить, терпить, терпить... молиться на головній площі міста за Україну і за президента, плакати хочеться, йопсіль-мопсіль
789 Показати IP 15 Жовтня 2013 18:40
Голосуйте і далі за ЗЕЧАРУ -ГРАБІЖНИКА !!!
Рєшалі Показати IP 15 Жовтня 2013 22:23
Ту сімейну пару,що так вирішувала питання в свою кишеню рік назад з тріском вигнали з банку.
Куда Показати IP 15 Жовтня 2013 23:59
Це ж що таке твориться. Повний хаос.
Вкладник Показати IP 16 Жовтня 2013 00:23
0 Лучанин Сьогодні, 00:17 А депутат міської ради Бондарук, який винен Західінкомбанку більше 20 млн. грн. ,їздить на Лексусі вартістю більше 100 000 доларів і плював на вкладників, які не можуть отримати свої вклади. Зараз вплутав в своє коло керівника АСОЦІАЦІЇ ОСББ Сабатюк , створиди фірму і всі кошти з держави на розвиток ОСББ проходятьтільки через цю фірму. А це більше 6 000 000 грн. Також керівник ОСББ з Карбишева 2 також тільки через Бондарука проводить всі кошти на роботи. Видно обом вигідно ! Цікаво куди дивиться прокуратура і інші правоохоронні органи? Відповісти
Вкладник Показати IP 16 Жовтня 2013 00:25
Фірма засновником якої є депутат ОСІПОВ винна Західінкомбанку 6 000 000 грн. А він ходить по місту і вдає з себе захисника людей. Нехай поверне кредит і тоді ВКЛАДНИКИ отримають свої гроші.
Житель ОСББ Показати IP 16 Жовтня 2013 07:24
Юлія Сабатюк " швидко" знайшла мову з депутатом Бондаруком по використанню коштів держави виділених на підтримку ОСББ. Всім керівникам рекомендує працювати тільки через фірму Бондарука. А головним консультантом на фірмі є ОСІПОВ. Ось вам і все кіно.
Вкладнику Показати IP 16 Жовтня 2013 11:58
фірма Осіпа винна банку понад 8500000грн.- це давно всім відомо ..............думаю скоро буде він повзати, а не ходити і оглядатися через кожні 20 метрів, с.........
Гурген Показати IP 16 Жовтня 2013 16:33
Знаю,що не обійшлася ця афера з кредитом і без участі екс.керівника одного із сумнівного відділу виконавчої служби ( у минулому) -- Беня Андрійка, колишнього директора "Луцькбуду".
Рома Показати IP 16 Жовтня 2013 21:41
Позор Волинянам і владіза такий злодійський банк. Розберіться зі своім соромом. Де Ваші депутати-ЄдемократиЄ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus