USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Автівки для волинських медиків: управління Волинської ОДА могло заощадити на тендері

5 Січня 2019 10:26
Нещодавно для волинських медиків закупили 23 автомобілі Peugeot 301. Зважаючи на те, що закупівля привернула увагу громадськості, очільник управління охорони здоров’я ОДА під час брифінгу пояснював, що автомобілі придбали за ринковою ціною. Чи відповідає це дійсності і скільки могло б зекономити управління на купівлі автівок, з’ясовувало Інформаційне агентство Волинські Новини.

Нагадаємо, закупівля 23 автомобілів марки Peugeot 301 викликала значний резонанс у суспільстві. Так, одразу ж після поширення інформації про закупівлю почали лунати зауваження щодо завищення ціни авто.

«Ви закупили 23 автомобілі Peugeot. Про це була інформація на сайті облдержадміністрації. 46 коментарів – і жодного хорошого слова, «ціни завищені, машини погані», - зауважував голова ОДА Олександр Савченко, звертаючись до начальника управління охорони здоров’я Ігоря Ващенюка під час наради 13 грудня. Він зобов’язав чиновника провести прес-конференцію та пояснити громадськості усе щодо цієї закупівлі.

Зрештою, 17 грудня очільник управління провів брифінг, під час якого пояснював, що внаслідок проведення відкритих торгів у системі публічних закупівель вдалося зекономити близько 400 тисяч гривень на автомобілях, а при виборі марки та моделі транспортних засобів брали до уваги їхню надійність і якість.

«Ціна на транспортні засоби відповідала ринковій, а непорозуміння пов’язані з тим, що юридично договори підписуються за тією ціною, яка визначена в результаті торгів», – сказав Ігор Ващенюк. Так, вартість однієї автівки склала 359 тисяч гривень, загальна вартість автомобілів – 8,257 мільйона.

Зауважимо, очікувана вартість автомобілів становила 8,648 мільйона гривень. Один з учасників торгів звернувся до організатора із запитанням щодо процедури.

«У нас є автомобілі, в кількості 23 одиниці, які є нові (не були у використанні), виробництва 2018 року, належним чином зареєстровані в Україні та відповідають вимогам тендерної документації. З метою розширення можливого кола учасників і для можливості надання найкращої цінової пропозиції, просимо Вас внести зміни до тендерної документації для процедури закупівлі», - писав потенційний учасник торгів.
Так, пропонували викласти пункт додатку до тендерної документації щодо об’єму паливного баку в редакції «не менше 45 літрів» замість «не менше 50 літрів». Однак організатор відмовився вносити пропоновану зміну, мотивуючи це тим, що «зазначена технічна характеристика об’єму паливного бака (л) - «не менше 50» наявна в легкових автомобілях як мінімум трьох різних виробників, які представлені на ринку України. Тендерним комітетом на засіданні 01 жовтня 2018 року вирішено, що необхідності внесення змін немає».

До участі в торгах зголосилися троє учасників. Документи одного з них, ТОВ «Богдан-Авто-Луцьк», тендерний комітет відхилив, пояснивши це тим, що окремі пункти пропозиції учасника не відповідають умовам тендерної документації.
Отже, до участі в торгах допустили лише два підприємства – ТОВ «Віді Юнікомерс» та ТОВ «Ніко Авант». Переможцем визнали ТОВ «Віді Юнікомерс», зареєстроване на Київщині, яке запропонувало товар за 8,625 мільйона. Вже 3 грудня внесли зміни до укладеного раніше договору з переможцем торгів у бік зменшення ціни. У підсумку, сума оплати за договором становила 8,257 мільйона. Таким чином, вартість одного автомобіля становить 359 тисяч гривень замість вказаних раніше 375 тисяч.

Фірма з сумнівною репутацією

Фірма, що входить до складу групи компаній «Віді Груп», що належить Віталію Джуринському, була учасником понад сотні торгів на суму понад мільярд гривень, наприклад, постачала 90 броньованих інкасаторських автомобілів для «Ощадбанку» у 2017 році на суму 153 мільйони гривень, у 2018 році – 12 автомобілів екстреної медичної допомоги для «Київмедспецтрансу» на суму 26,22 мільйона гривень, у різні роки – автомобільну техніку для НАБУ, НАЕК «Енергоатом», НБУ, «Укрпошти», низки медичних закладів у різних регіонах країни тощо.

Щодо згаданої закупівлі для «Ощадбанку» у 2017 році нардеп Ірина Сисоєнко зверталася із запитом до директора НАБУ, зауважуючи, що на сайті електронної системи закупівель «Prozorro» була відсутня інформація про оприлюднення проведення процедури цих транспортних засобів. Не було оголошення про початок проведення процедури, інформації про розгляд тендерних пропозицій тощо. На думку нардепа, цей факт свідчить про порушення та грубе ігнорування Закону України «Про публічні закупівлі». З її слів, це може свідчити про зацікавленість посадових осіб тендерного комітету та замовника в результатах торгів а користь певного учасника. У відповіді на запит від директора НАБУ повідомляли, що детективи НАБУ здійснюють аналітичну перевірку, в ході якої витребували необхідну інформацію в «Ощадбанку».

Зауважимо, що голова наглядової ради групи компаній «Віді Груп» Віталій Джуринський отримував орден «За заслуги» 2-го ступеня від президента Віктора Януковича, а згодом цей орден 1-го ступеня від президента Петра Порошенка. За каденції Януковича МВС під керівництвом міністра Захарченка уклало низку угод з компаніями, що входять до цієї групи, на постачання автомобільної техніки на суму понад 14 мільйонів. Тоді ж ЗМІ писали про те, що дилерські центри «Віді Груп» кришує тогочасний перший віце-прем’єр Сергій Арбузов, який після Революції Гідності перебуває у розшуку.

В дилерів можна придбати дешевше

На веб-сайті peugeot.ua вказана модель автомобіля доступна в трьох комплектаціях за ціною від 299 тисяч гривень. Своєю чергою, на веб-сервісах для продажу авто можна знайти цю модель 2018 року випуску за ціною від 11,632 тисячі доларів США. Окремі пропозиції – за 320 тисяч. Цікаво, що навіть на веб-сайті компанії «Ві Ді Авеню» з цієї ж групи компаній ціна автомобіля становить 342,8 тисячі гривень, до того ж, діє спеціальна пропозиція на автівки 2018 року випуску – модель готові продати за 320,8 тисячі.
Шляхом нескладних підрахунків можна визначити, що, придбавши автомобілі за такою ціною, управління охорони здоров’я Волинської ОДА витратило б 7,378 мільйона гривень, тобто, на 879 тисяч гривень менше. Навіть якщо взяти до уваги ціну у 342,8 тисячі, економія становила б майже 373 тисячі. Таким чином, слова Ігоря Ващенюка під час брифінгу про те, що ціна транспортних засобів відповідала ринковій лунають, як мінімум, непереконливо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Цікаво Показати IP 5 Січня 2019 14:06
Гарне "розслідування", але не повне. Доповнення: якщо взяти автомобіль потрібного кольору, а саме білий, як на останньому фото і додати до нього оформлення (нанесення полосок та надписів), перереєстрацію та комплектацію (медичним обладнанням, медикаментами, тим чим необхідно тощо), адже авто вже не є звичайним легковим автомобілем, а стає спеціальним - медичним, то ціна вже буде набагато більшою, навіть якщо вже не брати роботу, а врахувати лише матеріали. Давайте так, шановні "журналісти", подайте офіційні заявки на фірми які торгують авто і покажіть які авто (вже готові обмальовані і укомплектовані), скільки і за скільки можна було придбати на зазначену в тендері суму. Поки що це просто пук в повітря.
Нічого цікавого до Цікаво Показати IP 5 Січня 2019 17:06
Закупили не спеціалізовані медичні, а звичайні автомобілі. Просто для переміщення медичного персоналу, а не пацієнтів. У них звичайна комплектація
дуже цікаво до Цікаво Показати IP 5 Січня 2019 17:56
1. білий колір найдешевший колір серед усіх 2. переєрестрація нового авто це щось новеньке. з вашими знаннями я бачу ви з таким самим успіхом і про космос будете дискутувати. А при першій реєстрації автомобіля потрібно сплатити збір у ПФ (4%), вартість державного номера (135 гр) , бланку свідоцтва про реєстрацію автомобіля (114 гр), а також вартість самої послуги виробництва країн СНД – 152,63 грн; іноземного виробництва – 190,15 грн; Рахувати всі вміють? В статті до речі нічого не вказано про те за чиї кошти оплачували "номерні знаки"і чи враховані вони в кошторисі 3. нанесення полосів і надписів це звичайно серйозно. будь яка рекламна фірмочка цим займається і щоб в карманах залишилась пачка від відкатів то по любому це дуже дорога послуга яка і здорожчала дане авто 4 . З медичного обладнання там аби аптечка була. Думайте головою. Це не швидка. І якщо ці машини й будуть возити сімейників в кращому випадку то лікар візьме те що йому необхідно. Але чомусь мені здається ті машини будуть використовуватись не зовсім за призначенням.
Аа Показати IP 5 Січня 2019 14:41
Коли вже за такі обкрадання бюджету всі ці чиновники будуть сидіти в тюрмі з конфіскацією майна? Автомобілі при такій кількості повинні коштувати за гуртовою ціною а не такою що перевищує будь який цінник в автосалоні для будь якого споживача. А взагалі якщо так потрібні автомобілі то можна взяти конфіскати, в тому числі на бляхах, он на сетамі їх як гною, розтаможити і буде не 23 авто, а цілих 200
Васік Показати IP 5 Січня 2019 17:46
По наших дорогах поліцаї розчовпли всі Пріуси, тепер черга пижиків.
Спостерігач Показати IP 8 Січня 2019 11:26
Хтось із пишущих знає законодавство про публічні закупівлі.Не просто чув про нього, а знає?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus