USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ми маємо відійти від влади натовпу, - волинський політолог

14 Березня 2014 08:01
«Останніми роками в Україні склалася ситуація, що найкращі і найпрофесійніші у владу не потрапляли. На керівні посади призначали не за принципом професіоналізму, а за принципом політично-адміністративної доцільності або особистої відданості керівнику чи лідеру партії (президенту, голові ОДА). Ми маємо відійти від цієї практики», - вважає волинський політолог та історик Тарас Літковець.

У коментарі кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини він розповів, що Волинь, як і вся Україна, може повторити ту ж саму помилку, що й на початку ХХ століття: поки в Центральній Раді ділили портфелі – війська Муравйова уже захоплювали Київ. Він зауважив, що в сьогоднішніх умовах для життєдіяльності області головне – призначити на керівні посади досвідчених управлінців, фахівців своєї справи.

«Якщо будуть робити призначення за принципом квотування політичних сил, то ми вже бачимо, що вони вступили в суперечку. І ми можемо зробити ту ж помилку, яку українці зробили в 1917-1921 роках коли на нашу землю з усіх сторін йшли окупанти, а українці воювали між собою: проти Центральної Ради - Скоропадський, проти Скоропадського - Петлюра, проти них всіх – Махно, а Українська галицька армія дивилася на це збоку. В результаті прийшли не досить численні збройні сили з Півночі і ми впродовж 70 років витримували голодомори й репресії», - пояснює він.

На його думку, в нинішній ситуації, коли країна перебуває практично на межі воєнного конфлікту, не час до тривалого поділу портфелів.

«В таких кризових ситуаціях, найгірше - коли затримується або довго призначається людина на ту чи іншу посаду. Як кажуть військові, коли йде бій, необхідно швидко приймати рішення. Тут головне час: якщо довго вагатися, то ворог прийде тебе і знищить. Оскільки в нас практично військовий час, то прийняття кадрових рішень мусить бути домінуючою вимогою. Громадське обговорення вимагає часу. Це мені нагадує Запорізьку Січ, коли призначали гетьманом того, за кого найвище кинуть шапки. Це не зовсім професійно. Ця охлократія, влада натовпу, мусить відійти на вчорашній і позавчорашній день», - вважає він.

На думку Літковця, нині революційні маси мусять стежити за вертикаллю влади і контролювати її. Інша річ - цей принцип громадського контролю в Україні не відпрацьований.

Нагадаємо, керівником Волинської ОДА призначили лідера обласного осередка партії «Батьківщина» Григорія Пустовіта. Нині проходить громадське обговорення кандидатур на посаду його заступників. 12 березня, зокрема, обговорювали кандидатуру заступника голови ОДА з питань АПК Миколу Собуцького.

На думку Тараса Літковця, Григорій Пустовіт – достойна кандидатура. Мовляв, його найбільше критикують за партійну приналежність, але знайти позапартійного управлінця нині важко. А Пустовіт має за плечима освіту військового, працював у міській раді. І нині не час критикувати, бо в нас починається революційна розбудова і треба буде багато працювати. Те ж саме, вважає він, можна сказати й про Миколу Собуцького, який очолює Асоціацію фермерів Волині і знає немало про сільське господарство.

«В нас грядуть президентські вибори, не за горами й парламентські, тому всі кадрові призначення будуть напівтехнічними. Люди отримують в руки такий кепський стан справ, що їм треба і гроші, і професіоналізм. Принципи партійної доцільності зараз потрібно закинути на задній план, і тільки за принципом професіоналізму, порядності підбирати людей», - вважає Тарас Літковець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Катя Показати IP 14 Березня 2014 09:13
Дуже розумно! 100% правий..
Тарас до Катя Показати IP 14 Березня 2014 10:25
Нажаль сьогодні влада на Волині в руках натовпу який назвав себе правим сектором. Вони не терплять і не сприймають інщих поглядів.,для показухи підтягують до седе самооборону і автомайдан. Нащо їм керована влада банді це не вигідно. СБУ доцільно вивчити джерела фінансування цього стада окремі зних на 100% є агентами спецслужб Россії.
Корінний лучанин до Тарас Показати IP 14 Березня 2014 11:15
Давай напиши свою КОНСТИТУЦІЮ, забери звідти слова що НОСІЄМ ВЛАДИ в УКРАЇНІ є НАРОД. БО по твоєму розумінню НАРОД асоціюється із натовпом. Якби народ ( а ти напевно поза народом- без роду та племені) терпів далі корупцію пограбування то Янукович і далі сидів би і було б ПОКРАЩАННЯ. МАСШТАБИ КОРУПЦІЇ ТА ПОГАБУВАННЯ УЖЕ ВІДОМІ , СУМИ ЩЕ ОБЧИСЛЮЮТЬСЯ. СБУ самі визначать що їм робити без підказок . Там специ своєї справи.
Лучанка Показати IP 14 Березня 2014 09:53
Цілком вірно! Це розумна людина!
Лучанин Показати IP 14 Березня 2014 10:20
Ти теж разом з ними береш відповідальність перед волинянами чи тільки язиком мелеш? Горе від таких політологів!
))) Показати IP 14 Березня 2014 10:24
повивчав дебілоїдів на наші голови, тепер заспівав. треба було отих недорозвинених гнати з істфаку під три чорти, а не жаліти за тупість і не тягнути на дипломи про вищу освіту. але що тепер-то плакати.
Корінний лучанин Показати IP 14 Березня 2014 10:38
Ну відкрив АМЕРИКУ! Це що, лекція по "лікбезу"? Ніби вчора на світ народився, а в інших країнах інший підхід на виборах? " Принципи партійної доцільності зараз потрібно закинути на задній план, і тільки за принципом професіоналізму, порядності підбирати людей», - вважає Тарас Літковець. ПИТАННЯ - ХТО БУДЕ ОЦІНЮВАТИ ПРОФЕСІОНАЛІЗМ та ПОРЯДНІСТЬ і по яким принципам - ТАРАС ЛІТКОВЕЦЬ не скаже. МОЖЕ ПАРТІЇ Тарас ЛІКВІДУЄ , ТОДІ ДЕМОКРАТІЯ ЗГИНЕ. Язик у політологів без кісток, що хочуть те й говорять особливо не задумуючись. ЗВИЧАЙНО, ПРОФЕСІОНАЛІЗМ І ДОСВІД ПОВИННІ ПРЕВАЛЮВАТИ НА КЕРІВНИХ ПОСАДАХ - ЦЕ БЕЗПЕРЕЧНО! А так у житті бачимо і іншу картину: тільки один запис у трудовій про закінчення ВИШу , а вже претензії на ВИСОКУ КЕРІВНУ ПОСАДУ.
123 Показати IP 14 Березня 2014 10:40
На історичному небагато розумних і адекватних викладачів, але Літковець має клепку в голові і повагу серед студентів і колег. Він професіонал
Лицемірство Показати IP 14 Березня 2014 12:43
Як гімни співати, то ви "козацького роду", а як впроваджувати пряме народовладдя - то "кидати шапки непрофесійно". Люди гинули за зміну системи, а не вивісок на кабінетах та жирних дуп у міністерських кріслах.
))) до Лицемірство Показати IP 14 Березня 2014 14:46
за зміну системи треба вчитись і працювати. а людей поклали за зміну харь біля корита. ще ніколи жодна смерть не давала зміни системи.
Вчителька Показати IP 16 Березня 2014 08:57
Рекомендую пану Тарасу прочитати лекцію для активу= правого сектору =і особисто їх фюреру Данильчуку на тему:=Охлократія -влада натовпу і чому вона згубна та шкідлива для народу=.
лот Показати IP 16 Березня 2014 23:59
Тарас ти пі...ст а не політолог.Краще про прогноз погоди.
Лучанин Показати IP 17 Березня 2014 16:50
Пане Тарасе, а чим же буде цей натовп бездар харчуватися, якщо їх відлучити від влади? Вимруть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus