USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Обличчя країни»: у якому стані волинські митні пункти пропуску

7 Травня 2016 19:00
Мільйони гривень потрібно, аби митні пункти попуску, які розташовані на Волині, довести до пуття. Робоча група з вивчення ситуації на пунктах пропуску через кордон, створена розпорядженням голови Волинської ОДА, представила висновки про стан митних пропусків. З’ясувалося, ці об’єкти потребують значних капіталовкладень і реорганізації.

Частина з них внесена до проекту відповідної Державної програми. Але чи буде вона в такому обсязі затверджена і коли – невідомо. Аналогічна програма, до якої були включені волинські митні пункти пропуску, діяла до 2015 року і не була виконана. Як результат – частина пунктів пропуску вже 23 роки діють за тимчасовими схемами.

МАПП «Устилуг»

МАПП «Устилуг» розташований на українсько-польській ділянці кордону. Асфальтове покриття, йдеться у акті обстеження, потребує ремонту, територія дуже засмічена, зливова каналізація руйнується, насип під’їзду до мосту через річку Західний Буг треба укріпити, тротуари зруйновані, огорожа теж потребує ремонту. Туалет не відповідає санітарно-гігієнічним нормам та побутовим потребам.

У самому місті Устилуг утворюються величезні черги із автомобілів, що прямують у Польщу. Численні затори, проблеми із санітарним станом – ось сьогоднішні реалії цього міста.

На думку членів робочої групи, найоптимальнішим варіантом вирішення проблем міста пов’язаних із транзитом транспорту, було б будівництво об’їзної дороги за межами населеного пункту.

Нині є нагальна потреба ямкового ремонту дорожнього покриття території МАПП «Устилуг», реконструкції тротуарів, зливової каналізації, нанесення дорожньої розмітки, усунення проблем пов’язаних з утворенням ярів, приведення до належного стану будівель та споруд, огорожі.

Крім того, необхідно забезпечити ремонт дороги Устилуг - Луцьк - Рівне на ділянці від Устилуга до Володимира-Волинського, вартістю 57,4 мільйона гривень.

Також необхідно забезпечити належне функціонування та прибирання сервісної зони при в’їзді у місто Устилуг, встановити додаткові контейнерів для сміття, сміттєві урни та відремонтувати туалети.

МАПП «Ягодин»

На українсько-польській ділянці кордону діє також міжнародний автомобільний пункт пропуску «Ягодин», який перебуває, порівняно з попереднім, в кращому стані.

Згаданий пункт пропуску спроектований у відповідності до вимог і стандартів, запроваджених Всесвітньою митною організацією. Першу чергу реконструкції пункту пропуску (виїзд з України) завершили у 2006 році, а другу чергу реконструкції (в’їзд в Україну), завершили та ввели в експлуатацію у 2011 році.

Нині на пункті пропуску функціонують 26 смуг руху із забезпеченням їх повного розмежування на «зелений і червоний коридори» та використанням модуля «фільтр пункту пропуску».

В цілому, переконують учасники робочої групи, МАПП «Ягодин» перебуває у задовільному стані та якісно вирізняється на фоні решти пунктів пропуску в межах Волинської області.

Але й тут потрібно виконати чималий обсяг робіт: розробити робочий проект капітального ремонту та його комплексну експертизу, провести роботи з капітального ремонту асфальтобетонного покриття, роботи з капітального ремонту дощової каналізації, відновити дорожню розмітку, влаштувати дезбар’єр. Лише на ці роботи потрібно близько 900 тисяч гривень.

Окрім того, необхідно 231,8 мільйона гривень на ремонт асфальтно-бетонного покриття та нанесення розмітки на відрізку дороги Київ-Ковель-Ягодин та облаштувати освітлення на тих ділянках, які не освітлюються.

МАПП «Доманове»

Територія пункту пропуску «Доманове», який розташований на українсько-білоруській ділянці кордону потребує значних капіталовкладень.

Нині пункт пропуску розташований за 500 метрів від лінії державного кордону. Але уже давно назріла необхідність будівництва сучасного пункту пропуску на відстані не більше як 100 метрів від кордону.

На сьогодні у смузі між державним кордоном та пунктом пропуску, розташовані сільгоспугіддя місцевих мешканців. Це, своєю чергою, створює проблеми з охорони державного кордону, а ще ускладнює селянам доступність до їхніх самих угідь.

Щоб територію пункту пропуску «Доманове» привести у належний стан, потрібно відремонтувати асфальтове покриття самої території (орієнтовна вартість зазначених робіт складе 4 мільйони гривень), на вході/виході з пункту пропуску треба встановити окремі хвіртки для громадян, які рухаються пішки.

Ще 104 мільйони гривень, відповідно до розрахунків Служби автомобільних доріг у Волинській області, потрібно на ремонт 20 кілометрів автодороги М-19 Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече.

МАПП «Дольськ»

Міжнародний автомобільний пункт пропуску «Дольськ» на українсько-білоруській ділянці кордону побудований за тимчасовою схемою та введений в експлуатацію у 1993 році.

Зважаючи на те, що «тимчасовість» триває більше 20 років, то будівництво новго пункту пропуску – «перезріла». Нині, інформують члени робочої групи, наявний робочий проект будівництва МАПП «Дольськ». Його будівництво було включене до правоохоронної програми «Облаштування та реконструкція державного кордону» на період до 2015 року» , але роботи не виконали.

Наразі будівництво МАПП «Дольськ» включили до проекту Державної цільової правоохороної програми «Облаштування та реконструкція державного кордону» на період до 2020 року, в документі на 2017-2019 роки передбачено на його зведення 60,7 мільйона гривень.

Нині діючий тимчасовий пункт пропуску розташований на відстані 4,5 кілометра від лінії державного кордону, а у смузі між державним кордоном та пунктом пропуску розташовані лісові та сільгоспугіддя. Тому новий пункт пропуску варто будувати в іншому місці – ближче до кордону.

Але будівництво нового пункту пропуску – лише половина справи. Відповідно до розрахунків Служби автомобільних шляхів у Волинській області, для приведення до належного стану під’їзду до пунткту пропуску «Дольськ» автодороги Р - 14 Луцьк - Ківерці - Маневичі - Любешів - Дольськ необхідно 147,2 мільйона гривень.

МПП «Піща»

Міждержавний пункт пропуску «Піща» також був введений в експлуатацію за тимчасовою схемою у 1993 році.

Будівництво нового постійного пункту пропуску замість тимчасового також обіцяли здійснити в рамках правоохоронної програми «Облаштування та реконструкція державного кордону» на період до 2015 року, але також не виконали.

Нині будівництво МПП «Піща» включено до проекту Державної цільової правоохоронної програми «Облаштування та реконструкція державного кордону» на період до 2020 року. Усього передбачено коштів державного бюджету 48,2 мільйона гривень на 2019 та 2020 роки.

Автомобільні дороги до цього пункту пропуску також потребують ремонту. Відповідно до розрахунків Служби автомобільних доріг у Волинській області, на ремонт під’їзної до пункту пропуску автодороги Т 03-02 Піща - Шацьк - Любомль - Верба - Володимир-Волинський - Павлівка - Горохів - Берестечко - Козин - Кременець необхідно 40,7 мільйона гривень.

МАПП «Пулемець»

Ще один тимчасовий пункт пропуску, який «тимчасує» з 1993 року – МАПП «Пулемець». Асфальтове покритя тут в ямах, тріщинах, розміри службових приміщень не забезпечують потреб персоналу, не дають можливості розмістити всю техніку, необхідну для виконання обов’язків. Побутові умови не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, адже там немає водопостачання, каналізації та санвузла. Відсутні місця для відпочинку та прийому їжі.

Як і попередні пункти пропуску, заплановані роботи з будівництва МАПП «Пулемець» до 2015 року так і не виконали. В проект Державної цільової правоохоронної програми ці роботи таки включили. На 2017-2018 роки на це запланували 48,2 мільйона гривень

Але, звісно, це не всі потреби. Відповідно до розрахунків Служби автомобільних доріг у Волинській області, на ремонт під’їзної до пункту пропуску автодороги Т 03-02 КПП «Пулемець» - КПП «Піща» необхідно 76,850 мільйона гривень.

МАПП «Самари»

Міжнародний автомобільний пункт пропуску «Самари» на українсько-білоруській ділянці кордону хоч і є постійним, та потребує негайного ремонту асфальтового покриття, час роботи пункту пропуску обмежений: з 08:00-19:00, на пункті пропуску службу несе лише Державна прикордонна служа України.

Службові приміщення вагонного типу потребують заміни, адже їх розмір не забезпечує існуючих потреб, побутові умови не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, там відсутнє водопостачання та каналізація.

Дорожнє покриття і тротуари - в жахливому стані, відсутнє освітлення дороги. На одному з маршрутів навіть не їздять рейсові автобуси через такий стан шляху через село Гірники.

Щоправда, будівництво МАПП «Самари» включили до проекту Державної цільової правоохоронної програми «Облаштування та реконструкція державного кордону» на період до 2020 року. Усього передбачено коштів державного бюджету 40,5 мільйона гривень.

А відповідно до розрахунків Служби автомобільних доріг у Волинській області, на ремонт під’їзної до пункту пропуску автодороги КПП Самари - Язавні - Теребовичі - Підлужне - Гірники - Жиричі - Тур - КПП Тур необхідно 130,5 мільйона гривень.

МПП «Тур»

На українсько-білоруській ділянці кордону діє ще один пункт пропуску – «Тур», яким проїжджає вантажний, легковий та пасажирський транспорт.

Усі службові приміщення («вагончики») на згаданому пункті пропуску потребують заміни у зв’язку з їх невідповідністю потребам та непривабливим зовнішнім виглядом, розмір службових приміщень не забезпечує існуючих потреб, немає можливості розмістити всю техніку, необхідну для виконання обов’язків. Там же відсутнє водопостачання та каналізація, немає електропостачання. Наряд прикордонної служби використовує дизельний електрогенератор та пічки на дровах для обігріву.

Що ж до дороги, то тут взагалі ситуація плачевна: тверде покриття є лише до селе Тур, а далі треба їхати більше 5 кілометрів ґрунтовою дорогою. За несприятливих погодніх умов перетнути кордон через цей пункт пропуску взагалі неможливо.

Будівництво нового МПП «Тур» включили до проекту відповідної Державної програми, але передбачили на це кошти місцевого бюджету в обсязі 2 мільйонів гривень.

Але щоб довести до пуття дорогу до цього пункту попуску треба ще чимало коштів. На ремонт під’їзних до пункту пропуску автодоріг КПП Самари - Язавні - Теребовичі - Підлужне - Гірники - М - 19 - Жиричі – Тур - КПП Тур та Тур - Заболоття необхідно 61,6 мільйона гривень.

МПП «Гута»

Міждержавний пункт пропуску на українсько-білоруському кордоні наразі існує лише на карті. Пункт пропуску на даний час не діє оскільки інфраструктура як з української так і з білоруської сторін відсутня. Вся територія не заасфальтована, тут несе службу лише Державна прикордонна служа України. Єдиний «вагончик» - без електрики, води й каналізації.

А ось за межами огородженої території є незавершене будівництво нового пункту пропуску. Та на даний час воно заморожене.

І якщо на будівництво цього пункту пропуску пропонується залучити кошти місцевих бюджетів, то ремонт дороги до нього місцевий бюджет не витримає. Згідно з розрахунками Служби автомобільних доріг у Волинській області на ремонт дороги КПП Гута - Заболоття - Здомишель необхідна сума в розмірі 147,7 мільйона гривень

***

Якщо підрахувати всі потрібні видатки, то лише на ремонт доріг до волинських пунктів пропуску потрібно майже мільярд гривень. Ще декілька сотень мільйонів – на заміну тимчасових пунктів пропуску, які не відповідають жодним стандартам і нормам.

Сьогодні ж митні переходи і пункти пропуску, які розташовані на території Волині, потопають у смітті, на них відсутня належна інфраструктура, а на сервісних зонах - антисанітарія.

А поки що у ДСФ України та на Волинській митниці – не до облагородження територій. Так, днями, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що очільник ДФС України Роман Насіров відновлює контрабандні схеми на митниці. Раніше у конфлікт із Романом Насіровим вступила прикордонна Одеса: зокрема, начальниця одеської митниці Юлія Марушевська, вимагали відставки голови Фіскальної служби. Вона звинуватила Насірова у перешкоджанні реформам митної служби.

Неспокійна ситуація склалася і на волинській митниці: щойно головний фіскал країни призначив нового тимчасового керівника, волинські митники виступили проти цього призначення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
читач Показати IP 8 Травня 2016 00:08
Потрібні мільйони, мільйони, ..... таке враження що точку, з якої можна було б повернути країну в нормальний стан ми вже давно минули, так що прямуєм у зворотньому напрямі, доволі чітко і впевнено, що не може бути оптимістичним.....
Ніна Показати IP 8 Травня 2016 08:56
На школи здають батьки. А на пункти перетину може ті хто ними користується, чи мешканці міст і сіл, що збагачуються і не платять до бюджету. То мо закон який прийняти, щоб звітували, як безробітні хатки на 3 поверхи і шик-ремонти роблять? А тим хто повідомить 20 % знижки компослуг...
kek Показати IP 9 Травня 2016 15:47
а ви порахуйте скільки на українській стороні дають в карман за черги/огляд автомобіля і тд) всі знають, але всі мовчать, європейці твою мать, корупцію вони побороли)) за стільки років там вже можна було б автостради побудувати на ті гроші)
спиртовоз Іван Показати IP 11 Травня 2016 09:04
Це рекетирські ПУНКТИ в законі на очах усіх людей уже 25 років. Це било треба карати як собак на місці роботи і в кабінетах де складають бабло у мішки від картоплі яке везуть в Київ до чергового пахана з кличкою "президент".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus