USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Луцького кандидата у нардепи «таємно» призначили керівником «Укрспирту»

19 Січня 2015 21:00
Луцького кандидата у нардепи Романа Іванюка призначили виконувачем обов’язків директора державного підприємства «Укрспирт» перед майбутнім «розпилом» підприємства. Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на власні джерела.

Так, 15 січня в парламенті розгорнулося феєричне шоу, покликане не допустити ліквідації однієї з найбільш корупційних годівниць часів незалежності – ДП «Укрспирт».

Зауважимо, до його складу входить спиртогорілчаний комбінат у Луцьку.

Депутати дружно провалили голосування за законопроект, який дав би старт продажу 1 200 підприємств, досі захищених статусом стратегічних.

Складно було не помітити, що серед усіх 1200 об'єктів суперечки велися лише навколо одного - ДП «Укрспирт». Проти його продажу виступили депутати з Опозиційного блоку, Блоку Юлії Тимошенко, «Свободи» і навіть «Самопомочі» і Блоку Петра Порошенка.

Всі вони оперували приблизно однаковими аргументами. Перший - приватизація під час війни не дасть потрібної суми в бюджет. Другий - спочатку наведіть порядок на 1200 підприємствах, налагодьте їх прибуткову роботу, а потім продавайте. Третій – «ганьба».

Кожен з цих аргументів не варто зовсім нічого, якщо розуміти, що мова йде про «Укрспирті» та аналогічних йому структурах. Подейкують, це ДП роками було джерелом «лівого» спирту для виробництва «паленої» горілки. Кажуть, що навіть запуск виробництва біоетанолу робився лише для того, щоб продавати «наліво» величезні обсяги цілком питного спирту.

Держава з цього отримувало нуль надходжень до бюджету і масу головного болю.

Зокрема, одним з лідерів по виробництву «паленки» нібито був Житомирський ЛГЗ, контрольований Державним управлінням справами (та сама ДУСя) при Адміністрації президента. Якщо це так, можна собі уявити, наскільки глибоко пустила коріння корупція в алкогольній галузі. Навести в ній порядок неможливо апріорі.

За часів Віктора Януковича на цих божевільних тіньових потоках працювали представники Юрія Іванющенка. Після Майдану вважалося, що на них «пересіли» представники «Свободи».



Сьогодні «Укрспирт» ще не поділили, але це відбудеться в найближчому майбутньому. Тому 15 грудня в сесійній залі інтереси всіх груп впливу на диво співпали.

Позиція «Опозиційного блоку» і «Свободи» зрозуміла: вони не братимуть участі у «розпилі», тому апріорі проти.

Хоча в коментарі «Економічній правді» Юрій Левченко заявив, що мав зовсім інші мотиви, щоб блокувати згаданий законопроект. По-перше, на його думку, не можна продавати прибуткові держпідприємства, тому що бюджет втратить, а не виграє. По-друге, стратегічні підприємства не можна продавати взагалі заради збереження безпеки держави.

Більшість же всупереч власному Коаліційної угоди на словах підтримує продаж монополіста, але на практиці входять до нього політичні сили знайшли спосіб відкласти продаж на невизначений термін. Ось, скажімо, позиція «правої руки» президента Ігоря Кононенка.



Голосування по «Укрспирту» у складі 1199 інших структур - один з технічних маневрів з метою не допустити ліквідації корупційної годівниці. Завжди можна пояснити, що голосували не за «Укрспирт».

ПРИХОВАНА ЗМІНА КЕРІВНИЦТВА

Що відбувається навколо «Укрспирту» слабо піддається аналізу. Це підкилимна метушня, що нагадує спробу президента чи уряду завести «своїх» людей в галузь і посадити їх на все ті ж тіньові потоки.

До недавніх пір обов'язки директора «Укрспирту» виконував Віктор Панков. Проте, згідно з даними джерел «Економічної правди», зараз виконувач обов’язків директора - Роман Іванюк, креатура Блоку Петра Порошенка. Іванюк балотувався до Верховної Ради від БПП в Луцьку, але не пройшов.

В «Укрспирті» підтвердили інформацію, що Іванюк – виконувач обов’язків керівника, туманно уточнивши, що зміна керівника сталася «недавно». До слова, він уже працював в «Укрспирті».

ЧИТАТИ БІОГРАФІЮ РОМАНА ІВАНЮКА

Таким чином, швидше за все, «Укрспирт» вже майже підім'яли під себе президент і його команда в особі Кононенка.

Петро Порошенко, до речі, так і не дав хід продажу підприємств, що входять в ДУС, в тому числі сумнозвісного Житомирського лікеро-горілчаного заводу. З цього можна зробити припущення, що спиртову галузь президент вважає своєю вотчиною. Причому корумпована і непрозора структура галузі його влаштовує.

У цьому зв'язку також зрозуміло, чому «права рука» прем'єра Андрій Іванчук був чи не єдиним, крім міністра економіки, хто в залі парламенту висловився за продаж «Укрспирту».

Причина навряд чи в патріотичних поривах депутата. Скоріше, це спосіб донести до людей Порошенка той факт, що некрасиво забирати ДП під себе, чи не поділившись з іншими шанованими людьми.



До слова, вже після голосування «Економічній правді» повідомили, що Іванчук нібито намагається стати наступним керівником «Укрспирту». Віриться в це важко. Швидше за все, це зустрічний випад у бік соратника Арсенія Яценюка.

Пікантності в розклад додають розмови про те, що ще в кінці 2014 року в профільне міністерство намітився потік «ходоків». Подейкують, отримання цієї посади коштує 2 мільйони умовних одиниць.

Всі ці чутки витають на тлі пригод відстороненого від своїх обов'язків гендиректора «Укрспирту» Михайла Лабутина. Він був призначений при міністрі аграрної політики Ігореві Швайці в червні 2014 року.

Лабутин загруз у проблемах з податковою. Очевидно, це був технічний інструмент для зняття представника «свободівців» ( а чи дійсно свободівців?) з фінансових потоків ДП.

У грудні минулого року ГФС за погодженням з Генеральною прокуратурою винесли повідомлення про підозру його в розтраті коштів на суму 172,5 мільйона гривень і ухиленні від сплати податку на додану вартість на 28,2 мільйона гривень.

Через кілька днів він був викрадений прямо з госпіталю бійцями батальйону «Айдар». Пізніше Лабутин знайшовся і по Скайпу спростував інформацію про викрадення.

«Айдар» заявив, що намагався захистити підприємство та його директора Лабутина «від свавілля Генеральної прокуратури та Державної фіскальної служби до з'ясування всіх обставин».



Коли і хто буде займатися з'ясуванням цих обставин, незрозуміло. Чи призведе до конкретних результатів діяльність правоохоронних органів - те ще питання. В принципі, справу зроблено. Державне підприємство, в яке входять спиртзаводи, ділять вже інші люди.

Метушня навколо Лабутина цілком може виявитися прийомом, щоб відвернути увагу громадськості від реальних планів уряду щодо монополіста.

ПРЕЗИДЕНТ ПРОТИ ПРЕМ'ЄРА

У середині 2014 Арсеній Яценюк вніс пропозицію про приватизацію даного підприємства.

«Це було правильне рішення, яке підтримали всі аграрні асоціації. Аналогічну пропозицію було внесено до коаліційної угоди Блоку Петра Порошенка», - нагадує член парламентського комітету з питань аграрної політики Леонід Козаченко, БПП.

З його сліви, два останні десятиліття нічого іншого, крім шкоди, це підприємство державі не приносило.

«Згідно з попередніми даними, ДП закінчило 2014 зі збитками на кілька сотень мільйонів гривень (до відома Олександра Вілкула з його тезою про джерело доходів для держави). Майже половина поставленої на ринок продукції монополіста - контрафактна. Бюджет з неї нічого не отримує . Отримують деякі досвідчені чиновники», - каже Козаченко.



Про те, наскільки це рішення дійсно правильне, зацікавлені сторони сперечаються вже не один рік. Що стосується учасників ринку, продаж підприємства вони дійсно підтримують.

«Цей процес повинен бути запущений вже сьогодні і тільки у відповідності з принципом пріоритетності вітчизняного виробника. Хочете допомогти і спиртозаводам, і виробникам алкоголю? Проведіть приватизацію максимально швидко і передайте потужності в руки українських компаній», - каже директор Асоціації «Виноградарі та винороби України» Сергій Михайлечко.

Якщо чекати ще три-чотири роки, відзначає він, можна прийти до того, що в Україні зайдуть іноземні інвестори, а вітчизняний виробник знову залишиться осторонь усіх справ.

Продаж монополіста традиційно блокує профільний аграрний міністр.

З кожною зміною влади повторюється одна й та сама ситуація: приходить нове керівництво, просить не продавати активи «Укрспирту», обіцяє поставити на чолі підприємства хорошу людину, яка усуне корупцію і зробить роботу ДП чесної і прозорої.

З останніх прикладів: завзятим противником приватизації був екс-міністр аграрної політики Ігор Швайка. Він же неодноразово заявляв про плани провести аудит активів ДП. До вересня 2014 планувалося його завершити. Цього не сталося.

«Один з варіантів відповіді на питання, чому аудит «Укрспирту» досі не завершений, тому що він і не починався по-справжньому. Фактично була проведена перевірка відділом КРУ Мінагропроду з деяких питань, що належать до роботи Михайла Лабутина», - сказав виконувач обов’язків керівника ДП «Вузловський спиртовий завод» Сергій Пиртко.

Нинішній міністр Олексій Павленко, який пройшов до парламенту за списками «Самопомочі», судячи з усього, вирішив не ламати традицію.

«Так, спочатку нинішній міністр був налаштований на продаж монополіста. Однак сьогодні його позиція полягає в тому, що під час війни продавати такі об'єкти не має сенсу», - говорить Пиртко.

Зміна позиції міністра він пояснює тим фактом, що через військових дій в країні вартість цих об'єктів низька. Зараз вона складає близько 1 млрд дол. Якщо провести галузеву реформу, підвищити рентабельність цих підприємств, то їх можна продати за великі гроші.

«Курку, яка можеть нести золоті яйця, не потрібно продавати за заниженою ціною, яка в багатьох випадках, з досвіду продажів держпідприємств, менше річного чистого прибутку. Після закінчення військових дій та реорганізації цих підприємств вартість галузі може збільшитися до 10 мільярдів доларів.

Ті, хто наполягають на продажу «Укрспирту», розуміють це, і вони ж хочуть купити його дешево», - каже він. Той же тезу, що у депутатів, які блокували приватизацію «Укрспирту».



Олексій Павленко

Тим не менш, голосів охочих купити спиртові заводи на прозорому конкурсі поки на чутно. Зате є всі ознаки боротьби численних груп впливу за тіньові потоки алкоголю.

Замість очікуваного аудиту та конкретних реформ навколо «Укрспирту» зараз відбувається чергова мишача метушня. На рівні міністерства створюється робоча група з перевірки діяльності підприємства та запуск «гарячої лінії» міністерства для систематизації інформації.

У Державній фіскальної служби, яка контролює обіг нелегального алкоголю, як і раніше говорять про розкрадання коштів на підприємстві.

«Я не хочу коментувати можливі рішення уряду про приватизацію, але вважаю, що у підприємств спиртової галузі повинен бути ефективний власник. Сьогодні держава управляє ними неефективно. Якщо при колишній владі керівництво «Укрспирту» вкрав близько мільярда, то за сім місяців нової влади вкрадено близько 200 мільйонів гривень.

Я різниці не бачу між Хартом (Олександр Харт, екс-генеральний директор «Укрспирту», якого пов'язують з Юрієм Іванющенко і Олександром Януковичем) і Лабутина. Приватний же власник сам у себе красти не буде», - вважає перший заступник голови ГФС Володимир Хоменко, який є прихильником Арсенія Яценюка.

До слова, у 2014 році саме проти ГФС була спрямована піар-атака «Укрспирту». Цікаво, що тоді спиртовикам вдалося залучити на свою сторону батальйон «Айдар» – напевно, не просто так.



Реформа, зі слів Пиртка, полягає в наступному. Сьогодні потенціал виробництва біопалива рази в три перевищує потенціал виробництва харчового спирту. Обсяги споживання спирту на внутрішньому ринку обмежені: теоретично ми можемо їх збільшувати, але це не обіцяє збільшення попиту.

Своєю чергою, подальша переорієнтації заводів на виробництво біоетанолу дозволить знизити залежність країни від поставок нафти.

«При нинішніх цінах на паливо протягом трьох-чотирьох років ми можемо переоснастити непрацюючі спиртзаводи і навіть побудувати кілька сучасних біоетанольних заводів, знизивши споживання бензину з нафти до 20% щорічно», - резюмував Пиртко.

Втім, у минулі роки не раз звучали тези про те, що виробництво біоетанолу може бути використано як прикриття для виробництва "лівого" спирту.

НЕ КИЄМ, ТАК ПАЛИЦЕЮ

Після 15 січня приватизація «Укрспирту» заблокована. Не зайве сказати, що напередодні голосування у президента і Кабміну були ще два способи відкласти продаж або які-небудь реформи «Укрспирту».

Перший був «зашитий» в законопроекті №1567 про перелік об'єктів держвласності, які не підлягають приватизації. На перший погляд, усе логічно: на увазі майбутньої приватизації «Укрспирт» із вищезазначеного переліку виключається.

Диявол криється в деталях, точніше, в додаткових умовах. Як випливає з документа, державну монополію на виробництво етилового спирту пропонується скасувати з 2020 року, тобто ніколи.

«Реєстрація законопроекту №1567 - це спроба залишити «Укрспирт» в управлінні міністерства ще на п'ять років, а то і зовсім звести ідею приватизації нанівець. Точно так само чинили й попередники. Вони просили відстрочку на два, три, п'ять років. Дайте тільки покерувати», - каже Козаченко.



Також на три роки на об'єктах, виключених зі списку підприємств, що не підлягають приватизації, у тому числі на «Укрспирті», планується ввести спецрежим. Суть його в тому, щоб протягом трьох років припинити провадження у справах про банкрутство цих підприємств, а також ввести мораторій на порушення проваджень у справах про їх банкрутство.

У випадку з ДП «Укрспирт» виходить дуже цікаво. Проблема криється в історії підприємства.

Державний концерн «Укрспирт» був створений в 1996 році. Тоді обсяг виробництва спирту становив 60,8 млн декалітрів, реалізації - 52,3 мільйона декалітрів.

У 1997 році Росія виключила з режиму вільної торгівлі український спирт, що призвело до скорочення обсягів його виробництва до 23,8 мільйона декалітрів. В умовах зайвого виробництва та дефіциту ринків збуту фінансове самопочуття заводів ще раз погіршилося. Так, у 2010 році кредиторська заборгованість підприємств, що входять в концерн, склала 1,2 мільярда гривень.

У липні 2010 року на базі 36 державних заводів було створено ДП «Укрспирт». З тих пір триває процес передачі майна підприємств та їх реорганізація.

З юридичної точки зору процес вельми проблематичний. У 2014 році реорганізація 29 підприємств навіть не була розпочата через порушених у попередні роки справ про їх банкрутство. Згідно з оцінками Мінагропроду, кредиторська заборгованість підприємств перевищує 900 мільйонів гривень, у тому числі 134 мільйони гривень перед скарбницею, що в 7,7 рази більше вартості самих активів - 118 мільйонів гривень.



На думку учасників ринку, норми, що передбачають припинення провадження у справах про банкрутство підприємств спиртової галузі, а також введення мораторію на порушення нових виробництв, не дозволять провести приватизацію з максимальною вигодою для галузі.

Сьогодні ці спиртзаводи функціонують відповідно до закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

«Скасування дії норм зазначеного закону запустить процес, в результаті якого велика частина підприємств зникне як суб'єкти. Припинення провадження у справах про банкрутство повертає кредиторам всі права та обов'язки по стягненню боргів. Інвестори просто не встигнуть прийти на підприємство, оскільки воно вже буде «розпиляно» на частини», - розповідає Михайлечко.

У четвер, 15 січня, Верховна Рада повернула документ уряду на доопрацювання.

У неформальних розмовах причетні до процесу особи сходяться на думці: подібні законопроекти - ознаки того, що влада продовжить створювати видимість бурхливої діяльності навколо галузі, а в реальності займеться «розпилом» бюджетних коштів у цій сфері.

«УКРСПИРТ» НЕ СПЛАТИВ 400 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ ПОДАТКІВ

Сьогодні, 19 січня, у Мінагрополітики повідомили про низку порушень законодавства України та корупційних зловживань під час перевірки ДП «Укрспирт».

«Встановили, що посадові особи підприємства реалізовували спирт за заниженими цінами, чим завдали збитки державі на загальну суму 9,55 млн гривень», - зазначив директор Департаменту правової та законопроектної роботи Мінагрополітики Ігор Чудовський.

«Необґрунтоване завищення цін при закупівлі сировини призвело до невиправданих витрат, а також втраченого доходу у сумі 3,6 мільйона гривень. Виявили, що працівникам підприємства незаконно нараховано матеріальну допомогу на загальну суму 198 тисяч гривень, а генеральному директору - 287 тисяч гривень", - додав він.

Встановили, що неналежне виконання вимог податкового законодавства призвело до несплати у бюджет податкових зобов’язань на суму понад 400 мільйонів гривень.

«Матеріали з виявлення порушень найближчим часом будуть направлені до правоохоронних органів для застосування заходів кримінально-правового характеру, розслідування фактів зловживання службовим становищем посадовими особами підприємства та притягнення винних осіб до відповідальності», - йдеться у повідомленні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Спирт Показати IP 19 Січня 2015 21:23
Лабутін це ставленик Свободи так як вони разом крали ніхто не крав! Лабутін працював з Януковичем і Свобода його пробачила за великі гроші! Лабутін поміняв усіх керівників заводів на своїх смотрящих ! Люди без освіти і практикі керують заводами !
пенсіонер до Спирт Показати IP 19 Січня 2015 23:44
Головне щоб керували свої і продовжувати красти, а наповнювати бюджет за рахунок пенсіонерів навіть в супереч Конституці.ї
123 Показати IP 19 Січня 2015 21:25
Не хай Луцький спиртзавод назад повернуть ! Такий завод загробили !
dos Показати IP 19 Січня 2015 21:34
Свобода сама хотіла укрспирт прихватизувати на усіх підриємсвах поставили своїх директорів , не встигли бідолагі))
Волинь Показати IP 19 Січня 2015 22:20
Якщо батько Порошенка скупив у Вінницькій області всі спиртзаводи, то порошенки хочуть весь спиртовий бізнес України загарбастати. Не треба бути великим пророком, воно так і буде. А для показухи "патріоти " України трохи покричать і перестануть. А людям постійно будуть на вуха накручавати нову лапшу, щоб ми не мішали їм красти мільярди.
ототак Показати IP 20 Січня 2015 08:00
"Свобода" усунулась від діяльності і відповідальності і тепер нехай мовчки сидять і не пі...лікають!!!
alex Показати IP 20 Січня 2015 09:08
коментар було видалено
Ковель Показати IP 20 Січня 2015 09:08
Річка Турія в катастрофічному стані. Де влада? Хто дивиться за станом скидів? Притока скидає в річки весь непотріб. Не використовуються ніякі септики. Сморід страшенний. Що робити людям котрі живуть нижче до скидів? Хто має дивитись за цим?
123 Показати IP 20 Січня 2015 10:25
Прошу військомат зайнятися цим кандидатом в потенційні учасники АТО, Нацгвардію і т.д. Петро Олексійовичу знову наступаємо на ті самі граблі.....Ганьба......
Вася Показати IP 20 Січня 2015 13:35
Коритяні патріоти з трибуни тільки вміють кричати... Вони не для АТО. Вони для відмивання грошей, для кохання,д тусовок і шоу і т.д.!!! "Доборолась Україна до самого краю, гірше ляха свої діти її розпинають..."- Т.Г. Шевченко.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus