USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Що відбувається зі скаргами лучан у мерії міста

24 Грудня 2013 08:35
У Луцьку вже кілька років діє служба оперативного реагування міськради «15-80», нещодавно їй на підмогу створили сайт «Відкрите місто» (за грантові кошти). А проблеми в місті, зокрема комунальні, як були, так і залишаються. Городяни втомлюються скаржитися у різні інстанції на діряві дороги, переповнені сміттєві контейнери, відключення електрики тощо. Та в більшості випадків чують тільки відмовки: «грошей нема», «передбачимо у бюджеті наступного року», «не наша компетенція», «питання на контролі».

ПОНАД 25% ЗВЕРНЕНЬ ЛУЧАН – ДО КУБІЦЬКОГО
Які функції виконує служба оперативного реагування, багатьом лучанам незрозуміло. Щовівторка на оперативній нараді у міського голови її керівниця Ларика Карп’як звітує, скільки звернень надійшло від городян і чого вони стосувались. Складається враження, що міська влада – мер, його заступники, директори департаментів – в Луцьку не живе і з проблемами міста не обізнана. Понад чверть усіх звернень, що надходить від лучан протягом тижня, стосується діяльності департаменту житлово-комунального господарства (директор – Іван Кубіцький). «Не дивлячись на погодні умови, переважна більшість повідомлень – із проханням провести ремонтні роботи дорожнього покриття вулиць та прибудинкових територій», - йдеться у звіті. Правильно, сезон чи не сезон, та щороку в місті ремонтують латані-перелатані центральні дороги, а на маленьких вуличках і у дворах комунальників не бачать десятки років.

Скаржаться лучани і на неналежне надання комунальних послуг. Жеки у Луцьку за останні роки пережили стільки змін, що взагалі дивує, як вони вижили. Їх укрупнили, передавши під відповідальність одного підприємства величезні території. Працівників скоротили, двірників замінили прибиральною технікою («жучками-замітальниками»), та чистіше на узбіччях не стало. В багатоквартирних будинках усе частіше люди організовуються в ОСББ, щоб таким чином добитися з бюджету грошей на ремонт під’їздів.

Чи не єдине підприємство, яке у сфері ЖКГ не створює видимість бурхливої діяльності, а насправді щось робить, - це «Луцькспецкомунтранс». За минулий тиждень на КП було передано 22 повідомлення про несвоєчасний вивіз твердих побутових відходів та засмічення біля контейнерів після їх забирання, всі звернення виконано. На сайті «Відкрите місто» житель вулиці Глушець, 49 поскаржився, що контейнери зі сміттям недостатньо часто вивозяться і не прибирають навколо них. «Спецкомунтрансівці» проблему переповнених контейнерів усунули, хоча й після того, як у неї тицьнули носом.

ТРАНСПОРТНИЙ «МОЗОЛЬ»

Щодо завжди актуального питання руху пасажирського транспорту, то нарікали лучани на відсутність рейсів маршрутних автобусів, порушення водіями правил дорожнього руху та відмову зупинятися в зв’язку з переповненістю маршруток. Зі служби оперативного реагування ці звернення направили в управління транспорту та зв’язку, чиновники «розібралися в ситуації»: 2 звернення не підтвердились, 11 скарг не стосуються графіку руху маршруток і 4 скарги неможливо перевірити, бо Луцьке підприємство електротранспорту не виконало умов договорів на перевезення щодо моніторингу (встановлення GPS у маршрутках). Без сумніву, така відповідь дуже допомогла лучанам.

До речі, що стосується транспорту. Для лучан не секрет, що ЛПЕ давно сидить по вуха у боргах, а рухомий склад тролейбусів на 80% застарілий. В інтерв’ю одній газеті заступник міського голови Лариса Соколовська, яка курує господарський блок, розповіла, що наступного року місто хоче взяти в кредит 30 нових тролейбусів. Домовляються про співфінансування з держбюджетом 50 на 50. Одразу згадуються маршрутки, які взяв у лізинг за свого мерства Богдан Шиба і «ощасливив» ними ЛПЕ. З тим лізингом підприємство не може розрахуватись і досі.

ВИДАЛИ ВІДПИСКУ І – ДО ПОБАЧЕННЯ

Та повернімося до служби оперативного реагування, на яку так покладаються лучани. Мені здається, що така служба мала б працювати за принципом кол-центру мобільних операторів чи інтернет-провайдерів: диспетчерам надходить дзвінок про проблему, її фіксують і відразу для вирішення направляють спеціалістів. Служба міськради працює по-іншому: туди звернулись із проблемою, її передали у Центр надання адмінпослуг (ЦНАП, звідти перенаправили в департамент чи управління, яке займається питанням, там видали відписку і – до побачення. Блукання письмових і усних скарг коридорами та кабінетами виконавців – процес довготривалий, врешті лучанам просто набридне скаржитись.

Завершуючи тижневий звіт, керівник Центру надання адмінпослуг Лариса Карп’як додала, що городяни можуть звертатись не лише у службу «15-80», а й залишати скарги на сайті «Відкрите місто». Це грантовий проект, який впроваджується за фінансової підтримки Фонду Ч.С. Мотта та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Тобто «халявні» гроші витрачаються на чергову забавку, від якої лучанам ні тепліше, ні холодніше. Наприклад, житель вулиці Кравчука, 20 написав, що ділянка дороги вздовж дитсадка №10 потребує негайного ремонту, ямковість тут небезпечна і для пішоходів, і для автомобілів. Скарга, звісно, піднімається по східцях бюрократичної драбини: спочатку потрапляє у ЦНАП, звідти – у департамент житлово-комунального господарства, де скаржник отримує відповідь «роботи по ремонту дорожнього покриття на заїзді до ДНЗ №10 включені в проект плану робіт департаменту ЖКГ на 2014 рік та будуть виконані за умови наявності коштів в бюджеті міста по даній статті витрат». Або ще одна відписка, яка нічого не вирішила: «Департамент ЖКГ відреагував на залишене повідомлення мешканцем будинку по вул. Соборності, 24а щодо провалу підмостки за фасадом будинку. Дана проблема не була вирішена. Користувач одержав відповідь, що зазначений житловий будинок перебуває на обслуговуванні товариства «М.Ж.К.». Працівниками товариства заплановано провести ремонт мощення будинку у 2014 році».

На стадії «взяті в роботу» перебувають питання про проблеми з опаленням, високі дерева, які загрожують безпеці перехожих, про відсутність на дорогах нормального асфальтного покриття. Аналогічні звернення отримують позначку «взяті в роботу» і у службі оперативного реагування, та реальних термінів їх вирішення лучанам не називають. От і виходить, що різних служб та чиновників у Луцьку багато, а руки мудрого господарника не відчувається.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лєна Показати IP 24 Грудня 2013 11:29
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus